StoryEditorOCM
RegionalDOŠAO JE I TAJ DAN

Hoće li prelazak u crveno naprasno prekinuti produženu sezonu? Nema nikakve drame ni velikog ‘bijega‘ s obale, no neke teškoće tek se mogu očekivati

Piše PSD
9. rujna 2021. - 16:55

Došao je, eto i taj dan da je nakon 64 dana prividnog mira koje smo proveli u zelenoj i narančastoj boji u epidemiološkom smislu, cijela Hrvatska ponovno označena crvenom bojom na karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koja je objavljena u četvrtak.

Ali, koliko god smo proteklih mjeseci strahovali od ponovne crvene oznake visoke opasnosti od širenja virusa, ponajviše radi turističke sezone, sada se čini da najnovija slika Hrvatske u EU nije nikoga iznenadila. Nema nikakve drame ni velikog 'bijega' turista s obale, profesionalci su takvu vijest čekali već nekoliko tjedana, a i gosti su izgleda na nju bili pripravni.

- Činjenica je da smo od Velike Gospe počeli strahovati od ovakvog scenarija i stalno smo se polagano pripremali na njega. U našim hotelima i kampovima podigli smo razinu higijenskih i zdravstvenih protokola na najviši nivo i za ovu situaciju smo mi u turizmu uglavnom spremni.

Naši gosti su svi sa Covid putovnicama ili negativnim PCR testom, tako da ni među njima ne osjećamo neku nervozu radi najnovije informacije. PO informacijama od poslovnih partnera iz inozemstva, rujanske rezervacije bi se trebale odraditi prema planu, još nema nikakvih otkaza ni nekih velikih potresa, a vjerujemo da će tako i ostati barem do kraja rujna – kaže nam direktor prodaje velike hotelske kuće iz Dalmacije.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Velikih iznenađenja radi stizanja u crveno ne može ni biti kada se zna da je Hrvatska već tjednima plesala po rubu sa stalnim rastom broja zaraženih Covidom. Još na prošlotjednoj karti istočna i srednja Hrvatska već su bile u crvenom, ali su Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali u narančastom, da bi od četvrtka cijela zemlja bila službeno označena kao epidemiološki visoko rizično područje. 

Zbog toga većih teškoća mogu imati tour-operatori ili agencije koje su već prodale i naplatile neke svoje aranžmane, a sada ih gosti mogu otkazati bez penala i gubitka plaćenog iznosa. No, kako veće skupine organiziranih gostiju tek trebaju stizati u drugoj polovici rujna, kada su uobičajene autobuserske ture, ali i poslovna i MICE okupljanja i kongresi, tako su organizatori i domaćini takvih skupova već počeli tražiti informacije pod kojim epidemiološkim uvjetima i na koji način ih ipak mogu održati i dok je Hrvatska u crvenom.

image
VVojko Bašić/Cropix

- Sigurno će se tražiti veći stupanj zdravstvene sigurnosti od organizatora, ali kolege iz Francuske, Španjolske ili Grčke koje su praktično cijelo ljeto provele u tamno crvenoj boji, kažu nam kako su oni ipak uspjeli zadržati dio turističkog prometa i u takvim okolnostima, pa se nadamo da ćemo i mi uspjeti. Uostalom, naši turistički radnici su već ulaskom u rujan prezadovoljni učinjenim jer se ovakvom turističkom prometu nitko nije nadao. Sve što se od danas nadalje zaradi i napravi u turizmu u Hrvatskoj jest pravi bonus – komentar je najnovije situacije dugogodišnjeg turističkog radnika.

A upravo na tome tragu se odmah po stizanju Hrvatske u crveno oglasio i premijer Andrej Plenković koji je ocijenio dosadašnju turističku sezonu odličnom i izrazio zadovoljstvo što smo njezin glavni dio proveli u zelenoj i narančostoj boji kao manje opasnima za širenje virusa.

Podsjetimo, crvena boja znači 14-dnevnu stopu zaraženih od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500. Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Nama su gosti i danas normalno stigli i nije ih posebno impresionirala činjenica da smo u crvenom jer su oni stigli iz Francuske koja je tamno crvena već mjesecima. Oni kažu da imaju Covid putovnicu, a vjerojatno im neće ni na povratku iz Hrvatske trebati ništa više od toga. Tako razmišlja većina gostiju, jer je kod mnogih od njih epidemiološka situacija gora nego u Hrvatskoj.

Idući dani će pokazati hoće li biti većih otkaza dolazaka, za sada je sve mirno i rujan odlično rezerviran. Bitno je vidjeti hoće li neke zemlje svojim građanima sada za povratak iz Hrvatske tražiti samoizolaciju ili dodatne testove, što je vrlo vjerojatno, a to bi moglo otežati i poskupjeti putovanja, pa onda dovesti i do otkazivanja – kažu nam u velikoj on-line turističkoj agenciji.

image
Paun Paunović/Cropix

Ni zračne luke neće preko noći mijenjati svoj najavljeni raspored dolazaka i odlazaka aviona iz cijele Europe, a za svaku promjenu treba barem dva tjedna unaprijed je najaviti, pa se tako i u jadranskim zračnim lukama nadaju realiziranju dobrog prometa putnika u cijelom rujnu. 

Sve u svemu, Dan D kako su mnogi zvali dan kada će se Hrvatska obojati crvenom epidemiološkom bojom, prolazi turistički sasvim uobičajeno za početak rujna i sa još uvijek velikim posezonskim dolascima gostiju. Dani pred nama pokazat će koliko dugo će takvo stanje potrajati.

05. svibanj 2024 14:14