StoryEditorOCM
RegionalONLINE PREVARE

Hrvati htjeli kupiti skuter pa ostali bez tisuća eura: policija savjetuje kako da se i vama ne dogodi njihova sudbina

Piše Hina
17. siječnja 2023. - 13:13

Pokušavajući preko neprovjerenih internetskih oglasnika kupiti električni skuter, odnosno mobitel, dvojica Opatijaca bili su izloženi računalnim prijevarama te pokradeni za ukupno više tisuća eura, pa iz primorsko-goranske policije opet građane pozivaju na oprez.

"Kupnja putem interneta nije uvijek i najpovoljnija, oprez", poručuju u policiji.

Napominju kako njihovi kolege u Opatiji provode kriminalističku istragu o računalnim prijevarama nakon što su dvojica muškaraca proteklih dana pokušali putem internetskih aplikacija kupiti određene predmete te su naposljetku ostali pokradeni.

U prvom slučaju, 82-godišnjak je na jednoj od društvenih mreža pronašao oglas te s nepoznatom osobom putem poruka za 280 eura dogovorio ‘povoljnu‘ kupnju električnog skutera.

Pri dogovaranju o načinu uplate, bez prethodne provjere i telefonskog kontaktiranja, virtualnom je prodavaču ustupio svoje osobne podatke i broj bankovne kartice, što je tom prevarantu omogućilo da s njegovog računa u čak 62 navrata različitim transakcijama podigne više od 5700 eura.

Mlađi, 25-godišnji kupac, nasjeo je pak na internetski oglas o povoljnoj prodaji mobitela, a kojega je u konačnici rabljeni Iphone umjesto 500 koštao skoro 1200 eura, koliko mu je neznanac skinuo s računa.

Mladić mu je, naime, povjerovao i pratio upute s aplikacije koje su ga tražile uplatu s bankovnog računa, no kada je dobio odgovor o navodnoj neizvršenoj transakciji, umjesto provjerom u svojoj banci, još jednom je ustupio bankovne i osobne podatke nepoznatom prodavaču, koji je potom prestao komunicirati.

Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i različite prijevare, građane iz policije opetovano pozivaju na oprez.

Savjetuju ih da ne plaćaju račune putem internetskih aplikacija, već kod isporuke robe te ne ustupaju svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice.

Pozivaju ih i da koriste dovoljno jake lozinke te na različitim internetskim stranicama i društvenim mrežama ne koristite iste lozinke, da dobro razmisle kakve podatke i sadržaje dijele putem društvenih mreža.

On-line plaćanja, ističu u policiji, treba činiti samo preko sigurnih internetskih stranica, koristeći sigurne načine povezivanja na Internet, te im uvijek prijaviti svaku sumnju na pokušaj prijevare.
 

23. travanj 2024 08:32