StoryEditorOCM
RegionalUGODNO IZNENAĐENI

Hrvatski arhitekti posjetili Vir: ‘Otok je daleko od svih loših priča koje su ga pratile neko vrijeme‘

Piše Kažimir Škrbić
22. travnja 2023. - 19:07

Nakon što su odradili program na Danima arhitekata u Providurovoj palači u Zadru i Kongresnom centru Fortis Club u Punta Skali Falkensteiner resorta, četrdesetak hrvatskih arhitekata prema vlastitoj želji uputilo se u razgledavanje otoka Vira. Jedan od najintrigantnijih otoka na hrvatskoj obali i turistički šampion iz 2020. godine, bio je pravi mamac za arhitekte od kojih je većina prvi put došla u Vir.

– Prvi put sam u Viru i ugodno sam iznenađena. Otok je daleko od svih loših priča koje su ga pratile neko vrijeme. Vir ima probleme kao svako drugo mjesto i postoje stvari koje se trebaju popraviti u prostoru, ali očito je kako Vir ima dobro vodstvo i ozbiljne projekte – kazala je arhitektica Margita Malnar iz Siska, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Sisačko-moslavačke županije. Arhitekti su došli organizirano u autobusu kojim su obilazili otok, a dočekali su ih načelnik Općine Vir Marino Radović, direktor komunalnog poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić i direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić.

– Vir je prije svega turistička destinacija, pa našu najveću komparativnu prednost predstavlja činjenica da imamo izravnu cestovnu povezanost sa svim plažama u virskim naseljima te da su sva južna naselja spojena na sustav vode i odvodnje – kazao je načelnik Radović pri obilasku naselja Radovanjica, Luka, Miljkovica i Prezida. Predstavnici virske općine upoznali su ugledne goste s projektom izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže na otoku Viru te s projektom izgradnje susjedne aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi. Oba projekta vodi virsko općinsko poduzeće Vodovod Vir.

– Projekt izgradnje cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže na otoku vrijedan je oko milijardu kuna s PDV-om. Projektno je sa svim građevinskim dozvolama riješen još prije dvije godine, pa očekujemo kako ćemo do kraja godine dobiti zeleno svjetlo iz Vlade RH za njegovu realizaciju. Zasad smo s priključcima na vodu i kanalizaciju riješili trećinu otoka – napomenuo je direktor Bašić. Činjenica da Vir ljeti s turistima broji oko 60.000 stanovnika, dok izvan sezone ima oko 3.000 stalnih stanovnika, bila je fascinantna arhitektima. Vir se opredijelio za turizam kao generator cjelokupnog gospodarskog razvoja na otoku, a o

konkretnim brojkama govorio je direktor Liverić podsjećajući arhitekte na ulogu i značaj virskog turizma u županijskim i nacionalnim okvirima.

– Dosljedno smo i kvalitetno radili na komunalnom razvoju, podizanju infrastrukture, turističkim projektima i predstavljanju našeg otoka, pa smo vremenom prepoznati kao elitna turistička destinacija. Pet godina uzastopno Vir je među pet najboljih hrvatskih turističkih destinacija po ostvarenim turističkim noćenjima, dok je već cijelo desetljeće najbolje turističko odredište u Zadarskoj županiji. Vrijednosti koje se pritom ostvaruju s godišnjih 2,6 milijuna noćenja na otoku, zapravo su neprocjenjive za naše lokalno gospodarstvo – kazao je Liverić. U ulozi domaćina našao se i poznati zadarski arhitekt Bogdan Marov, koji je sa svojim arhitektonskim studijem Rene potpisao neke od najljepših i najvažnijih objekata na otoku. Upravo je zato nešto više o prošlosti otoka, njegovim stanovnicima, arhitekturi i urbanističkoj vizuri Vira, Marov govorio na jednom od najljepših objekata u Zadarskoj županiji – nagrađivanom i novouređenom virskom groblju.

– Virani su otkupili otok od veleposjedničke obitelji Bakmaz, pa je on danas isključivo u privatnom vlasništvu. Virske obitelji izmjerile su otok običnim konopom – upoznao je Marov svoje kolege s fascinantnim detaljima iz prošlosti Vira. Parcelizacija otoka i njegovo umrežavanje prohodnim putovima bila je kvalitetna osnova u prostoru za kasniji nastanak otočnih naselja.

– To je ono – dodao je Marov – čega danas nema u hrvatskom urbanizmu. Nitko se ne bavi prostornim planiranjem. Riječki arhitekt Boris Cimaš također je prvi put prešao Virski most i nije bio razočaran. Birao je između stručnog obilaska hana Jusufa Maškovića u Vrani, obilaska Zadra te odlaska u Vir i Nin. Otok rekorder bio je pravi izbor.

– Vir me interesirao, želio sam napokon vidjeti kako izgleda otok. Dobio je jako puno prostora u medijima, a iz svega što sam dosad čuo i vidio, čini me se da stvari idu u dobrom smjeru. Kod nas se inače nekako želi maksimalizirati profit bez ulaganja u infrastrukturu, što nije dobro, ali na Viru ipak nije tako. Bio je na lošem glasu, ali sada bi mogao biti dobar primjer za urbanizam i komunalno uređenje – zaključio je arhitekt Cimaš.

Nakon obilaska otoka, arhitekti su se osvježili u plažnom baru Mul gdje im je direktor Liverić poklonio stilizirane platnene vrećice I love Vir s pripadajućim poklonima. Ranije su arhitekti sudjelovali u programu Dana arhitekata 7.0 (20. – 22. travnja) u Zadru, odnosno predavanjima, prezentacijama i okruglim stolovima te predstavljanju nominacija godišnjih nagrada UHA-e. Obilazak otoka inicirao je arhitekt Darko Anton Franceschi iz organizacijskog odbora ovogodišnjih Dana arhitekata, što je spremno prihvatio načelnik Radović. Ovo nije bilo prvo druženje s arhitektima na otoku; još ranije su zagrebački studenti

arhitekture uz pomoć svojih sveučilišnih mentora ponudili rješenja za urbanizaciju Vira, a otokom su se tematski bavili sudionici konferencije ARTUR – arhitektura i turizam. Posebno priznanje tako je prije osam godina dobila urbanistička radionica „Istraživanje, preobrazba i sanacija prostora otoka Vira“, koju je provela Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta.

– Dogovorili smo ovaj posjet arhitekata kako bi struka na licu mjesta mogla doživjeti otok i njegov komunalni, turistički, infrastrukturni i vizualni preobražaj. Mi smo otvoreni za suradnju, pa se nadam da ćemo ostati u kontaktu te da će Vir arhitektima biti inspiracija za buduće projekte. Mi smo otvoreni za suradnju – poruka je načelnika Radović.

 

Loher iz Hrvatske komore arhitekata: Došao sam sa stereotipnom slikom o Viru, ali me obilazak otoka totalno razuvjerio

Robert Jonathan Loher stručni je tajnik Hrvatske komore arhitekata i sudionik zadarskog eventa, a dolazak na otok Vir bio mu je prvi. Vjerojatno ne i posljednji.

– Došao sam sa stereotipnom slikom vezanom uz Vir, ali me obilazak otoka totalno razuvjerio. Vir nije nikakav problem, puno su veći problem druga mjesta i gradovi koji krše sve moguće propise u prostoru. Ugodno sam iznenađen i mislim kako otok ima lijepu perspektivu, pogotovo kada se kompletno riješi sva potrebna infrastruktura. Onda se stvari razvijaju samo po sebi – kazao je arhitekt Loher.

28. travanj 2024 10:20