StoryEditorOCM
RegionalJEDNOGLASNO

Hvar prvi u Hrvatskoj izglasao zabranu uvođenja 5G mreže!

Piše Mirko crnčević/PSD
5. lipnja 2020. - 08:41

U galeriji "Arsenal" održana je 44. sjednica Gradskog vijeća Grada Hvara, na kojoj je, između ostalog, u okviru dnevnog reda raspravljen Prijedlog odluke o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije na području grada Hvara.

Vijećnici su, nakon temeljite rasprave, jednoglasno donijeli odluku da se obustavlja uvođenje spomenute mreže na lokalnoj razini dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu, i to neovisnom i nepristranom studijom, što je, koliko se zna, prvi takav slučaj u Republici Hrvatskoj.

Premda gradonačelnik Rikardo Novak nije bio baš raspoložen za izjave, iz gradske uprave poručuju da će Gradsko vijeće osnovati radnu skupinu koja će u idućih šest mjeseci pokušati istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma.

Odluka Vijeća dostavlja se Vladi RH i Regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja ju je dužna nakon primitka proslijediti relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara.

Inače, odluka se na sjednici dnevnog reda GV-a u Hvaru našla upravo na prijedlog gradonačelnika Novaka, a na inicijativu neformalne skupine građana koja je došla do informacija o uvrštavanju grada Hvara na listu od 13 gradova i jedan otočni za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže.

Pri tome su se pozvali na rezultate istraživanja koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija, odnosno na činjenicu da je ministrica zaštite okoliša regije Bruxellesa Céline Fremault obustavila postavljanje 5G mreže na području regije dok se ne dokaže utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš, kao i Rezoluciju Europskog parlamenta 2008/2211 (Zdravstveni problemi povezani s elektromagnetskim poljima) i 2007/2252 (Europski akcijski plan za zdravlje i okoliš) te Rezoluciju Vijeća Europe br. 1815/2011 (Potencijalne opasnosti od elektromagnetskih polja i njihov utjecaj na okoliš).

image
Joško Rosso, gradski vijećnik Mosta: Cijela je vijećnica zapljeskala mladim inicijatorima ovog prijedloga
Mirko Crnčević

"Dakle, grupa naših mladih, svjesnih i društveno angažiranih ljudi doznala je da je i naš grad uključen u tih 13 odabranih lokacija koje će poslužiti kao laboratorij za testiranje nove 5G mreže, protiv koje se već diglo pola svijeta. Uložili su dosta truda da nam prije same sjednice objasne moguće posljedice ako šutke i bez otpora građane pretvorimo u pokusne kuniće za novu tehnologiju za koju još nitko nije nedvojbeno dokazao da ne utječe na zdravlje ljudi. Dapače, puno je više tekstova iz znanstvene zajednice koji ukazuju na veliku vjerojatnost posljedica na ljudsko zdravlje pri izlaganju u dužem periodu", piše Joško Rosso, gradski vijećnik Mosta, na lokalnom portalu "Žveljarin".

Tome je u našem telefonskom razgovoru dodao da ih mobilni operateri i HAKOM, koji daje dozvole za odašiljače, valjda hoće malo zračiti da vide je li točno što to ovi pripovijedaju, ali vijećnici tome nisu dali zeleno svjetlo, barem kad je riječ o objektima i površinama koji su u vlasništvu Grada Hvara.

"... Elem, sve smo to lijepo i jednoglasno prihvatili i na spomenuti prijedlog za zaštitu građana, usprotivili se kao Grad postavljanju baznih stanica te osnovali radnu grupu koja će se prihvatiti ispitivanja i prikupljanja statističkih podataka o uzročno-posljedičnoj vezi između različitih izvora zračenja, uporabe štetnih tvari i pojave karcinoma. I na kraju je cijela vijećnica zapljeskala mladim inicijatorima", zaključio je Rosso.

18. travanj 2024 19:08