StoryEditorOCM
RegionalNOVI UDAR

I omiljena poslastica postala je teški luksuz, kugla sladoleda po Dalmaciji je već debelo iznad 3 eura!? Ali, tu nije kraj poskupljenjima

Piše Ana Petrić/SD
18. travnja 2023. - 14:23

Iako vremenska prognoza tomu ne svjedoči, polako, ali sigurno se datumima na kalendaru bližimo ljetu i svemu što ono donosi.

Gradska vreva, šušur, hrpa događanja, kupanje, sunčanje, večernja šetnja rivom i uživanje u omiljenom ljetnom osvježenju - sladoledu. Šibenik se polako budi iz zimskog sna, turista je svakim danom sve više, štekati se otvaraju, među njima i slastičarnice, a u Krešimirovu gradu i jedna nova - na dvije lokacije.

Već je sada nemali broj onih koji za ona, nešto ljepša i sunčanija duga poslijepodneva, "učine đir" po gradu, po rivi, popiju kavu i/ili pojedu sladoled te uživaju u moru i zalasku sunca. "Učinili" smo i mi. Doduše, ne kako bismo ispijali kavu satima, već kako bismo provjerili koliko ćete novca morati izdvojiti ako se ovih dana odlučite uživati u luksuzu zvanom - sladoled.

Još su se lani mogli čuti komentari na nebulozne i nerealne cijene za kuglicu sladoleda, a ovogodišnji prelazak na euro i inflacija koja nas itekako drma, svakako su kumovali još većem poskupljenju tog slatkog užitka. Koji je postao luksuz.

Istina, broj otvorenih gradskih slastičarnica u koje možete po kuglicu sladoleda još uvijek nije ni blizu onome kakav bude u srcu sezone, no, s obzirom na broj turista koje smo sreli u šetnji gradom – ta će brojka zasigurno brzo porasti.

Cijena kuglice sladoleda, u odnosu na prošlu godinu, porasla je u prosjeku za 40 centi (3 kune), odnosno sada iznosi 2 eura (15,07 kuna). Razlog poskupljenja u trenutno otvorenim šibenskim slastičarnama je isti, a to je poskupljenje osnovnih sastojaka za izradu samog sladoleda – mlijeka, šećera i vrhnja. A i konkurencija je tu, dodaju radnici.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- U odnosu na prošlu godinu poskupili smo za 40 centi, a morali smo jer su cijene mlijeka i šećera poskupile gotovo dvostruko. Takve su cijene za kuglu sladoleda i u drugim lokalima, ali svejedno ljudi kupuju - kažu nam iz kultnog "Calimera", dodavši kako cijene svojih kolača nisu mijenjali.

- Malo skuplje je u odnosu na lani, nekoliko kuna, ali je samim time i kvaliteta, odnosno okus sladoleda bolji, a i porcije su nešto veće - dodaju iz kafića na šibenskoj Poljani.

U novootvorenoj slastičarnici, odnosno sladoledarnici na početku Kalelarge i na samoj rivi, u sladoledu možete uživati za 3,50 eura (26,37 kuna).

Riječ je, doduše, o franšizi rasprostranjenoj po cijeloj hrvatskoj obali, a koja nudi sladolede pripravljene od prirodnih sastojaka, bez aditiva, aroma i glutena, koji dolaze i u nekoliko veganskih verzija, u kornet ili čašicu servirani posebnom špatulom. Za ta 3,50 eura dobijete 100 grama sladoleda, dok je prosječna gramaža "obične" kuglice sladoleda oko 50 grama.

Kakve će cijene omiljenog sezonskog osvježenja odrediti druge slastičarnice i lokali u Krešimirovu gradu, provjerit ćemo kada otvore svoja vrata, odnosno škrinje. Činjenica je da je ljetni užitak u kornetu ili štapiću svake godine sve skuplji, no srećom, barem je svakome ostavljeno na izbor hoće li u njemu uživati ili ne.

19. travanj 2024 10:41