StoryEditorOCM
RegionalKAKVA ĆE BITI MASLINARSKA 2017.GODINA?

Ing.Gordana Dragun: Ne treba žuriti s ranom berbom, maslina je puna vode

20. rujna 2017. - 21:40
berba_maslina_masvin2-141014

- Bit će i maslina i maslinova ulja ove godine. 2017. u Zadarskoj županiji. Ova godina sigurno neće biti  iznadprosječna ni najbolja godina, ali neće biti ni ispodprosječna. Ono što je pouzdano jeste da će ulje biti zdravo i kvalitetno jer nema pojave nametnika, maslinove muhe pa ni uboda.

To tvrdi voditeljica Poljoprivredno-savjetodavne službe u Zadru ing.Gordana Dragun pred skorašnji početak sezone berbe maslina. Dragun tvrdi da će ovogodišnji radmani biti najvjerovatnije znatno niži od prosječnih te da s berbom ne treba žuriti, dapače.

- Ove smo godine na zadarskom području imali čak četiri velike nepogode koje će utjecati na ovogodišnji urod – kaže ing. Dragun. - To su bili najprije mraz u vrijeme cvatnje u nekim djelovima županije, zatim dugotrajna suša s toplinskim udarima u kojoj je stablo, u nedostatku vlage, povuklo vodu iz plodova, te zatim ova velika poplava u kojoj je došlo do naglog punjenja plodova vodom. Četvrta su nepogoda bili požari koji su oštetitli ili uništili maslinike na nekim područjima poput Ostrovice, Vrane i Dikla.

Zadarska stručnjakinja najavljuje da bi ova maslinarska godina mogla biti slična 2011., a tek ponegdje, na otocima primjerice, mogla bi biti na rubu ispodprosječnosti.

Ono što je svjetla točka ove maslinarske sezone, kako stvari stoje, je izostanak nametnika svih vrsta koji su, također, očito bili 'pogođeni' ovogodišnjim vremenskim neprilikama. S obzirom da opasnosti od njih nema s berbom ne treba žuriti, ne treba ići s ranom berbom te tako maslinarske aktivnosti prilagoditi očitim promjenama klime. 

- Ono što bi sad maslinicima trebalo je jedno toplo, stabilo razdoblje u kojem bi došlo do potrebne zriobe maslina koje su još u fazi stvaranja ulja– rekla je ing.Dragun i dodala kako će rod i rezultati maslinarske sezone biti različiti po pojedinim mikrolokacijskim zonama. 

24. travanj 2024 00:25