StoryEditorOCM
RegionalNEMOGUĆA MISIJA

Dalmatinac "ispalio" u potrazi za stanom: ‘Ovo nije humano! Koja pm je ovom gradu?!‘ Mnogi ga razumiju, pljušte primjeri sa svih strana

Piše M. G.
7. siječnja 2024. - 17:00

Shizofrena situacija na tržištu nekretnina na vječnim mukama drži podstanare, a Split je općepoznato, kao top turistička destinacija na Jadranu, po tom pitanju postao jedna od nedohvatljivih adresa mnogim najmoprimcima s prosječnim primanjima. Fokusiranost na turizam i hrpa praznih stanova koji isključivo čekaju ljetne goste, samim time i manjak podstanarskih kvadrata dobro je poznata splitska boljka. I ne samo splitska...

Posljednje Eurostatovo istraživanje pokazalo je kako su u 2022. godini mladi u Europi napuštali roditeljski dom s prosječno 26,4 godine, ali i kako su Hrvati, s 33,4 godine, prvaci Europe u njegovu kasnom napuštanju. Hrvatsku mladost slijedi ona iz Slovačke s 30,8 godina, Grčke (30,7), Bugarske i Španjolske (30,3), dok najranije od kuće odlaze u Finskoj s 21,3, Švedskoj 21,4 i Danskoj 21,7 godina.

Na Reddit-u je ovih dana osvanula rasprava koja zorno pokazuje kako izgleda potraga za podstanarskim stanom u Splitu u slučaju studenta, koji živi u njegovoj okolici i zbog posla i lakšeg funkcioniranja želi preseliti u grad pod Marjanom.

image

aa aa

"Znači, ovo nije humano, moran se negdi ispraznit i to ćete bit vi dragi čitaoci. Koja p…. materina je ovon gradu? Studiran u Splitu i živin u okolici, radi novog posla i nadolazećih sezonskih gužvi konta san se iselit od svojih i otić u Split. Taman gledan stanove za rentat i ovo nije j…. normalno. J…. soba se renta za 300 eura, j…. soba u prizemlju kuće je 300 eura misečno, još mrtva šugava agencija traži DODATNIH 300 eura (+ PDV) koji su nepovratni! Kako mali čovik uopće može preživit u ovon gradu? Šta bi mora čekat da mi svi umru, pa prodat kuću da bi kupia neku garsonjeru od tri kvadrata? Ovo je bia možda deseti oglas koji san sinja i nisan moga više samo san izaša iz Njuškala. Neko mora stat na kraj ovin rentjerima i agencijama koji kradu naš napaćeni narod. Ako kažen šta bi in svima stvarno tija napravit, policija bi mi kucala na vrata. Dabogda svi odreda…”, sasuo je čašu žuči po tastaturi i objavio na internetskom servisu Reddit mladi student, doskora zaposlenik, a, ako bude sreće i dovoljno novca, i budući splitski podstanar. Njegova objava izazvala je niz komentara, prenosimo samo neke...

"To ti je moderno. Do prije 15-ak godina moga si za smišno pare kupit stan di god oćeš, danas moraš ić iza Trogira negdi na po puta između nigdi i ničega i bit sritan... Ma to ionako nema veze za 20, 30 godina Split će bit mrtvi grad veličine Šibenika s većinskim stanovništvom iz zemalja Trećeg svita. Je li koga briga? Nije. Zato jer je to investicija, a kapitalizam je ‘brajo moj ko ti je kriv što ti ćaća nije Sanader‘. I zašto bi država vodila računa o tome mladima kad može uvodit Nepalce za sve probleme. P. S. Ostanite doma na izborima, svi su isti i doturi i profesori…”, napisao mu je jedan od komentatora, dok je drugi iznio svima dobro znane poteze koji su prethodili aktualnim problemima.

image

POS-ovi stanovi  na Kili

Vladimir Dugandžić/Cropix

"Pola splita iza Pujanki je nelegalno sagrađeno i kao magično se legalizirao njihov kriminal i sad su to gospoda sa zgradurinama i imaju obraza tražit za rupe po 600 eura... Za j… četiri zida. Dakle, svim mojim poznanicima i prijateljima ista je životna stvar, a to je da sebi ne mogu priuštiti jednu nekretninu. Baš zbog tog nereda nebrige i "investicija". Osobno mislim da je sve to pred pucanjem, meni je trećina zgrade prazna jer su investicijski stanovi kojima samo cijena ide u nebo. I sve isto ko i tebi, sve mi se to gadi. A što možeš prominit? Kad pričaš svima, bude ti:’A što ti ćaća nije kupio?’ Što ovo, što ono... Ma tu je država slučaj", stoji u njegovu komentaru.

Dok su neki u raspravi zazivali oporezivanje praznih nekretnina, uspostavu kontrola rente i oduzimanje stanova stečenih sumnjivim načinima, drugi su mišljenja kako će se takvo što teško dogoditi jer nekretnine kupuju stranci s viškom novca, a porez ne plaćaju ("niti će jer je narod glup i dignu se na noge odmah oni koji imaju šupu sklepanu od dasaka i zovu to vikendica, a nisu ni ovi na vlasti glupi da sami sebe oporezuju”).

"Još tih par kvadrata obale, malo slavonskih hektara i izvore pitke vode trebamo riješiti iz vlasništva Hr puka pa smo kvit. Kažu ‘borit ćemo se za Hrvatsku do zadnje kaplje krvi‘ i izgube Hrvatsku bez ispaljenog metka, ali su dobili dozvolu da mogu ići brisati švapska g... za 1500 eura bez radne dozvole. Kmetovi bili, kmetovi ostali”, ogorčeno se oglasio jedan od komentatora.

image

Dračevac

Ante Čizmić/Cropix

"Čini mi se da je sudbina prosječnog čovjeka da ne može živjeti u velikom gradu. Slično kao u Londonu. Sirotinja i srednji stalež žive oko grada ili na rubu grada, a unutar grada oni koji imaju plaće da si priušte rentu stana koliko god ista bila. Manjina ima 20-30 stanova u vlasništvu, većina nema niti jedan. Kapitalizam", zaključio je pak drugi korisnik profila na Reddit-u na što je jedan od sudionika rasprave kratko i jasno poentirao: ”Rodijačko-stranački kapitalizam je u nas”.

Neki među njima imaju poznanike poput jednog vječnog podstanara, koji nije mogao naći stan po normalnoj cijeni, pa je na kraju tražio sobu i završio na Mejašima.

"Mislio je da će biti sam kad ono u sobi s njim još četiri muška, pao mu je mrak na oči, a morao je ostati mjesec dana jer je dao polog od 300 eura i onda pobjegao nakon mjesec dana…"; "Užas, vidjela sam oglas di tip izdaje sobu da živis s njim za 400 eura" - osvanula su u dopisivanju pojedina loša iskustva u splitskom podstanarstvu izazvavši reakciju i jednog sretnika, koji živi u vlastitoj nekretnini.

"Ne zavidin vam ljudi, dapače želin vam svu sriću. Nije mi bilo lako u životu, al me posr... s nekretninom na kraju. Jedino vidin da bi neki rat moga srušit ove nenormalne cijene”, napisao je, a drugi mu prisnažio starom frazom iz splitskog govora "bombe, rašpe, livolveri!!!", koja opisuje stanje velike živčane uznemirenosti, na korak do, ne daj Bože, nečeg goreg.

Tko je najveći krivac?

"Najveći krivac za ovakvo stanje je nebriga lokalne vlasti za vlastite ljude, pohlepa pojedinca koje isto boli kufer za ljude oko sebe, opći nered prije i iza rata kad je većina ovih rubnih područja Splita tipa Dragovoda, Kile, Dračevca, ilegalno izgrađena, a i ostalo što se ilegalno gradilo, pa je odjednom sve po zakonu kad se legalizirao ilegalno građeni kriminal.

Onda imaš APN i POS koji su poslužili da se podobni ubace u nekretnine i da dignu cijene nekretnina. A ovi genijalci, ako će subvencionirati stanarine svima kojima nije subvencionirana stanarina, sami će plaćati tu razliku.

Umjesto da grad, država, županija ili tko god napravi ili kupi stanove za najam di će biti zaštićen najam i samim time reguliraš ove splitske pohlepne gazde koji su prije 20-30 godina kupili stanove za 10.000 maraka, a sad glume neke veličine…”, komentirao je jedan od sudionika rasprave najave o potencijalnom subvencioniranju najma stanova u Splitu.

29. travanj 2024 13:25