StoryEditorOCM
RegionalEKONOMSKA ŠKOLA

Ispred škole napravili sportske terene, svima dostupne! Ravnateljica Sršen: Nismo rezali borove iako stalno padaju iglice, radije smo kupili puhalicu

Piše L.B./Promo
3. veljače 2022. - 20:14

Okoliš Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole na Boriku u Zadru je neprepoznatljiv: kompletno je obnovljen, proračunskim sredstvima Zadarske županije u ukupnom iznosu od 1,7 milijuna kuna.

- Možemo reći da okoliš škole nije ni postojao, jer se nije koristio. Bio je derutan i na nekim mjestima čak i opasan. Uredili smo ga na specifičan način, na „temu“ sporta, a cilj je bio objediniti prirodu, sport i nastavu. Pod „nastavu“ mislim na našu „vanjsku učionicu“, tako smo je prozvali; svaki sunčani dan iskoristimo da učenici jedan sat nastave imaju vani. Stoga su tu postavljene klupe – objašnjava Zdenka Sršen Juričević, ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru. Ova srednja škola ima 540 učenika, te je gradnjom spojena i sa Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom, pa više od tisuću učenika može koristiti sadržaje koji su napravljeni na školskom dvorištu.

image
Dvorište Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole
Luka Gerlanc/Cropix

Osim „vanjske učionice“, svi sadržaji su sportski: napravljena je atletska staza u dužini od 400 metara, igralište za odbojku, košarkaško igralište, te nogometno i rukometno igralište. Svi ovi sportski tereni napravljeni su tako da je korištena tartan podloga, čime je mogućnost ozljeda pri padu otklonjena, a uskoro će i okolni rasvjetni stupovi dobiti spužve kako bi se izbjegla bilo kakva opasnost od udarca za vrijeme sportskih aktivnosti.

image
Dvorište Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole
Luka Gerlanc/Cropix

- Kompletno osvjetljenje zapravo spada u drugu fazu projekta, no to će već za koji dan biti gotovo, očekujemo da ćemo od sredine veljače imati kompletno osvijetljeno dvorište i ugrađen video nadzor – kazala je ravnateljica.

Cilj je, navela je, da igralište, kakvo nema ni jedna škola u Zadru, ne bude na raspolaganju samo učenicima, već da izvan vremena nastave tu može dolaziti i rekreirati se tko god želi. Uz video nadzor, to je ostvarivo, tako da je Zadranima praktično na raspolaganju još jedan veliki prostor za rekreaciju, koji je, uz to, pogodniji za manju djecu s obzirom da je sve pokriveno tartan podlogom.

image
"Vanjska učionica"
Luka Gerlanc/Cropix

- Od kada su sva igrališta uređena, djeca su nam stalno vani, kada imaju satove tjelesne i zdravstvene kulture, ali i prije i poslije nastave. Cijeli smisao je da djeca budu vani i da budu u pokretu – istaknula je ravnateljica Sršen.

Smisao „vanjske učionice“ je isti, da se školski sat održi na jednak način kao i u zatvorenoj učionici, no djeca sjede na zraku i svima je nastava ugodnija.

image
Ravnateljica Zdenka Sršen Juričević
Luka Gerlanc/Cropix

Poseban dio je hortikultura, jer je posvuda uokolo posađeno grmlje, koje će stvoriti nizove zelenih ograda, no zbog jedne stvari cijela priča sa zelenilom je specifična: „na životu“ su ostavljeni čempresi i borovi koji se nalaze uz samu ogradu uz prometnicu, unutar školskog dvorišta. Sada tik uz borove, kojih je više od 20, prolazi atletska staza te po njoj padaju iglice i šiške.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Mogli smo sva stabla ukloniti, ali tražili smo rješenje kako da ostanu, zelenilo je duša grada. I dosjetili smo se da bismo mogli kupiti tzv. puhalice koje se koriste kod čišćenja. Naš domar svakodnevno „otpuše“ vrlo brzo sve iglice, šiške i druge „mrvice“ sa staze i na taj način imamo čistu stazu i sačuvana stabla – kazala je Zdenka Sršen Juričević.

image
Sportski tereni
Luka Gerlanc/Cropix

Na svim igralištima se već organiziraju natjecanja, a ravnateljica nastavlja s planovima uređenja okoliša: prostor koji se nalazi točno ispred vrata škole i prilično je velik, također je zapušten. Tu bi se, kaže ravnateljica, mogle postaviti klupe, prostor hortikulturno dotjerati, popraviti neke betonske dijelove…        

02. svibanj 2024 22:51