StoryEditorOCM
RegionalPREDATOR KOD DRAGA

Ivan Stojanov: „Čagljevi se čuju skoro svake večeri, lukaviji su od lisica - jedino rješenje su hajke s psima goničima i mi ćemo ih organizirati!”

Piše P.O.
7. kolovoza 2020. - 19:18

U okolici Draga čagljevi su se razmnožili do te mjere da su mještani u strahu od mogućih napada predatora. Njihovo se zavijanje učestalo čuje u okolici mjesta, a stanovnici Draga tvrde da su ih već vidjeli i unutar naselja.

Upozorenje jednog našeg čitatelja dovelo nas je do čelnih ljudi Lovačke udruge „Jarebica” iz Biograda čiji su nam čelnici izjavili da bi problem s čagljevima trebali riješiti pripadnici zbora lovaca iz Draga. Ali, javio nam se potom i predsjednik mjesnog zbora lovaca Ivan Stojanov s dodatnim objašnjenjem:

-U siječnju ove godine smo u obaveznoj hajci koju smo odradili s psima goničima odstrijelili dva čaglja i to za pola sata. Tako je bilo skoro svaki put u posljednje dvije-tri godine kada smo mogli koristiti pse i to je jedini uspješan način za rješavanje problema s čagljevima. Tajnik Brkić govori o dočekivanju predatora rano ujutro i predvečer, ali to nije hajka s psima goničima i to nije dalo nikakve rezultate, kaže Ivan Stojanov, predsjednik Zbora lovaca iz Draga.

I Stojanov potvrđuje da su čagljevi opasno blizu naselju i da se njihovo zavijanje čuje skoro svake večeri iz okolice Draga.

- Kažu da je lisica lukava, ali čagalj je još lukaviji – nema šanse da, kao lisica, reagira na „vabilice” i upadne u zamku. Tu je i problem skupe noćne optike i gustog, teškog terena. Dodatni nam je problem što graničimo s kolegama lovcima iz susjedne županije i njihovim lovištem, a hajke s psima ne rade ni oni, pa su se čagljevi „udomaćili” na poprilično velikom prostoru, kaže Stojanov i najavljuje da će problem ipak biti riješen:

-Mogu nam pomoći jedino hajke s psima goničima, ali nam iz Lovačke udruge „Jarebica” nisu dopuštali hajke s psima. Od 1. kolovoza nam je to zakonski omogućeno, pa planiramo, čim malo popuste ljetne vrućine, vjerojatno polovinom rujna, organizirati nekoliko uzastopnih hajki. Nadam se da ćemo time riješiti problem s približavanjem čagljeva naselju, zaključuje Ivan Stojanov.

02. svibanj 2024 15:58