StoryEditor
RegionalKORONA MEĐU ĐACIMA

Iz Ministarstva tvrde kako škole nisu žarišta: zaraženo 0,41 posto učenika i 1,18 posto djelatnika škola; Evo kakvo je stanje po županijama

Piše PSD
27. studenog 2020. - 08:58
Luka Gerlanc/Cropix

Prosvjetna vlast i resorni ministar Radovan Fuchs ustrajali su na tome da se, unatoč uvođenju restriktivnijim epidemioloških mjera objavljenih u četvrtak, osnovnim i srednjim školama dopusti nastavak rada prema dosadašnjim modelima nastave - A (uživo), B (mješoviti uživo i online) te C (isključivo online), uz određene kombinacije.

Argument za to nalaze u brojkama koje pokazuju kako škole nisu žarišta zaraze, a prevladavajući stav među učiteljima i ravnateljima je kako je dobro da djeca u nastavi licem u lice ostanu što je moguće duže.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u četvrtak je ukupan broj učenika pozitivnih na koronavirus bio 1883, što je tek 0,41 posto od njihova ukupnog broja (iako za 76 više nego dan ranije). U samoizolaciji je bilo 12.615 školske djece, što je više za dvije tisuće nego u srijedu.

No, i s tom povećanom brojkom postotak učenika koji se trenutačno nalaze u samoizolaciji je svega 2,75 posto od njihova ukupnog broja.

Stanje je u oba slučaja teže u srednjim, nego u osnovnim školama. Tako je covid-pozitivno 0,30 posto osnovaca (952) naspram 0,64 posto srednjoškolaca (931), a u samoizolaciji je 2,59 posto učenika osnovnih (8142) te 3,10 posto učenika srednjih škola (4473).

Najviše covid pozitivnih učenika u odnosu na ukupan broj đaka u toj županiji imaju Međimurska (0,86 posto), Ličko-senjska (0,58 posto) te Varaždinska županija (0,56 posto). Većina srednjih škola dviju sjevernih županija, Varaždinske i Međimurske, već je prešla na online nastavu.

Kada je riječ o oboljelim školarcima, najbolje u Hrvatskoj stoji Dubrovačko-neretvanska županija u kojoj broj učenika pozitivnih na koronavirus iznosi 30, što je svega 0,21 posto od ukupnog broja učenika osnovnih i srednjih škola u toj županiji. Među njima je tek desetero osnovaca ili 0,10 posto.

Što se tiče Dalmacije, trenutačno je u četiri dalmatinske županije ukupno 425 pozitivnih učenika osnovnih i srednjih škola te njih 1820 u samoizolaciji. Prema broju covid pozitivnih učenika prednjači Splitsko-dalmatinska županija s njih 275 (0,51 posto), što je više od prosjeka na razini države, do je Zadarska s 85 (0,43 posto) u razini prosjeka a ispod je, osim Dubrovačko-neretvanske, još i Šibensko-kninska županija s 35 (0,34 posto) covid pozitivnih đaka.

Dalmatinske županije relativno dobro stoje i kada je riječ o učenicima u samoizolaciji. Iznad državnog prosjeka jedino je Šibensko-kninska županija u kojoj je 3,67 posto (ukupno 382) školske djece trenutačno u samoizolaciji, dok su preostale tri ispod prosjeka: u Splitsko-dalmatinskoj županiji ih je trenutačno 988 (1,84 posto), u Zadarskoj 321 (1,62 posto) a u Dubrovačko-neretvanskoj 129 (0,92 posto).

U Gradu Splitu, koji je osnivač osnovnih škola u tome gradu, zadovoljni su trenutačnim stanjem. Kako je potvrdio Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita, u gradskim je osnovnim školama u ovom trenutku u samoizolaciji 28 razrednih odjela iz 29 škola, što je otprilike jedan po školi, a to iznosi oko četiri posto od ukupnog broja od 692 razredna odjela.

Od 220 vrtićkih skupina u samoizolaciji je njih osam. Većina osnovnoškolskih ustanova radi prema A modelu, izuzev OŠ Mejaši koja je od početka školske godine u mješovitom modelu zbog rada u tri smjene.

- Molim da se i dalje svi pridržavaju donesenih protokola i zahvaljujem svim učiteljima, odgojiteljima, ravnateljima, tehničkom osoblju što su omogućili da se nastava što duže održava licem u lice. Nadam se da ćemo tako, ako situacija ne bude doista dramatična, izdržati do kraja polugodišta – poručuje Mate Omazić.

Sve više škola kombinira A iC model

U četvrtak je zabilježen nešto veći broj oboljelih prosvjetnih djelatnika i onih u samoizolaciji u odnosu na prethodni dan.

Tako je trenutačno covid pozitivno 830 djelatnika škola ili njih 1,18 posto, dok su u samoizolaciji 892 zaposlenika (1,27 posto).

I dalje najveći broj škola, njih 832 ili 61,18 posto, radi uživo (A model) dok je potpuno u online nastavi trenutačno 78 škola (5,74 posto). Raste broj onih koje kombiniraju A i C model - sada ih je 294 ili 21,62 posto.

Izdvojeno

22. siječanj 2021 12:32