StoryEditorOCM
RegionalEU SREDSTVA: 443 PRIJAVE ZA ENERGETSKU OBNOVU ŠKOLA, VRTIĆA, BOLNICA...

Iz Zadarske županije samo jedna prijava: "Uvjeti natječaja za nas su bili izrazito nepovoljni!"

Piše L.B.
6. ožujka 2018. - 11:36
skola-skabrnja

Prije nepunih mjesec dana Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja zatvorilo je natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, zbog prevelikog broja pristiglih prijava – u samo dva i pol mjeseca stigle su 443 prijave za koje se traži 788 milijuna kuna bespovratnih sredstva, a na raspolaganju je bilo predviđeno tek 380 milijuna kuna.

Poziv, koji je bio otvoren 16. studenog 2017., obustavljen je stoga što su projektni prijedlozi dosegnuli 200 posto raspoloživog iznosa.

Među 443 prijave, iz Zadarske županije je u Ministarstvo pristigla samo jedna, koja se odnosi na Osnovnu školu Vladimira Nazora u Škabrnji, čija bi energetska obnova stajala 3,7 milijuna kuna, od čega je, preko Ministarstva, zatraženo nešto manje od 1,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

S obzirom da su brojne županije prijavile i po nekoliko desetaka projekata (prednjači Osječko-baranjska županija sa 72 prijavljena projekta, od čega je 30 projekata prijavila Županija, dok su 42 projekta nominirale jedinice lokalne samouprave, a novac za obnovu odnosi se na bolnice, domove zdravlja, vrtiće i škole), ostaje nejasno zašto je Zadarska županija prijavila samo jedan projekt? Lovro Jurišić, v.d. pročelnika županijskog Odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove, tvrdi da su uvjeti natječaja za Zadarsku županiju bili izrazito nepovoljni.

- Zbog odnosa u broju prijava između Osječko-baranjske županije i Zadarske županije, koji je 30 naprama 1 (42 prijave jedinica lokalne samouprave ne uzimamo u razmatranje jer se pitanje odnosilo samo na prijave Zadarske županije i njezinih povezanih pravnih osoba), smatram za shodno primarno ukazati na same uvjete natječaja koji su bili izrazito nepovoljni za nas. Na ovom natječaju stopa sufinanciranja glavnih aktivnosti (radovi, nadzor i sl.) projekata izravno je vezana uz indeks razvijenosti jedinice regionalne samouprave bez obzira je li lokacija zgrade na području jedinice lokalne samouprave s nižim indeksom razvijenosti, npr. u Gračacu. Osim ovog ograničenja, različit je postotak sufinanciranja ako se radi o jedinicama s područja Jadranske Hrvatske i jedinicama s područja Kontinentalne Hrvatske. Tako npr. za sufinanciranje projekata na području jedinica iz 3. skupine razvijenosti na području Jadranske Hrvatske, u kojoj je i Zadarska županija, stopa sufinaciranja iznosi 35 posto, a za jedinicu iz 3. skupine na području Kontinentalne Hrvatske (a to je jedino Zagrebačka županija trenutno), stopa sufinanciranja iznosila bi 50 posto (npr. za zgradu u Samoboru bi dobili sufinanciranje od 50 posto). Budući da je Osječko-baranjska županija u 1. skupini, stopa sufinanciranja za njih na ovom natječaju iznosi 60 posto – objašnjava pročelnik Jurišić, navodeći da bi, primjerice, zbog pripadnosti statističkoj regiji Jadranske Hrvatske, Ličko-senjskoj županiji koja je u istoj, 1. skupini razvijenosti kao i Osječko-baranjska županija, stopa sufinanciranja iznosila samo 45 posto.

- Budući da se izvorni prihodi Zadarske županije na godišnjoj razini kreću oko 75 milijuna kuna, zbog nepovoljnih uvjeta natječaja odlučeno je da Zadarska županija, dok se ne utvrde povoljniji uvjeti, neće prijavljivati veliki broj projekata energetske obnove javnih zgrada. Možemo naglasiti da će, s obzirom na novi izračun indeksa razvijenosti, sufinanciranje u budućnosti biti još značajnije nepovoljno za Zadarsku županiju – naveo je Lovro Jurišić.

Bez obzira na navedeno, zaključuje Jurišić, Zadarska županija će na sljedećem krugu natječaja, koji se očekuje u svibnju, ipak prijaviti barem dva projekta, a radi se o Osnovnoj školi Gračac i Đačkom domu Zadar u ukupnom iznosu od preko 6 milijuna kuna, od čega će sufinanciranje od strane Zadarske županije iznositi čak 4 milijuna kuna.

 

ŠEST RAZVOJNIH PROJEKATA

Zadarska županija ima veliki broj razvojnih projekata koji su ili u fazi provedbe ili u fazi evaluacije, a od ukupno 19 projekata iz Odluke o prihvaćanju razvojnih projekata Zadarske županije za 2018. godinu i projekcija za 2019. i 2020. godinu koju je donijela Županijska skupština zbog strateške važnosti, izdvajam sljedećih šest projekata u kojima je sufinanciranje Zadarske županije zaista značajno: Centar novih tehnologija od 38 milijuna kuna, od čega 18 milijuna kuna županijskih sredstava, Plavo zeleni centar od 45 milijuna kuna, od čega je 8 milijuna kuna županijskih sredstava, Centar kreativne industrije od 24 milijuna kuna, od čega je 4 milijuna kuna županijskih sredstava, Energetska obnova zgrade u Perivoju Vladimira Nazora od 7,5 milijuna kuna, od čega je 4,8 milijuna kuna županijskih sredstava, Inkluzija 2017-2021 od 11 milijuna kuna, od čega je 5 milijuna kuna županijskih sredstava, Pomoćnici u nastavi od 3,5 milijuna, od čega je 3,5 milijuna kuna županijskih sredstava. Ukupna vrijednost navedenih šest projekata je 129 milijuna kuna, a u sljedeće tri godine Zadarska županija mora izdvojiti za sufinanciranje 43,3 milijuna kuna izvornih županijskih sredstava – istaknuo je Lovro Jurišić.

03. svibanj 2024 02:20