StoryEditorOCM
RegionalPODIZANJE KONKURENTNOSTI

Izdana građevinska dozvola: uskoro kreće izgradnja Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku!

Piše Zadarski.hr
2. veljače 2023. - 19:11

Sve je bliži početak izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra (PEC) u Zemuniku Donjem.

Nakon što su riješena sva imovinsko-pravna pitanja oko pristupne prometnice do budućeg centra, izdana je građevinska dozvola za izgradnju PEC-a čime su stvoreni gotovo svi preduvjeti za realizaciju ovog strateškog projekta Zadarske županije.

Preostaje postupak prethodnog savjetovanja i javne nabave za odabir izvođača radova te se očekuje da bi radovi mogli krenuti do ljeta ove godine.

- Poljoprivredno-edukacijski centar planira se realizirati na prostoru površine oko 3 hektara, a osnovni cilj projekta je izgradnja edukacijskog centra za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Osim edukacije, ključna aktivnost PEC-a bit će plastenički inkubator. Cilj inkubatora je pomoći mladim obiteljskim gospodarstvima prelazak na proizvodnju u zatvorenom prostoru - istaknuo je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije. 

Procijenjena vrijednost izgradnje centra iznosi 865.000 eura, a sredstva su osigurana u županijskom proračunu.

image

Poljoprivredno-edukacijski centra (PEC)

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija

- Uz razvoj infrastrukture, na čemu sustavno radimo, smatramo da je za podizanje razine konkurentnosti naših poljoprivrednika iznimno važan čimbenik edukacija. Stoga bi u Poljoprivredno-edukacijskom centru poljoprivrednici trebali dobiti svu potrebnu pomoć u edukaciji i upoznavanju s novim tehnologijama. PEC bi trebao postati dobar primjer suradnje i s odgojno-obrazovnim i znanstvenim institucijama tako da bi bio na usluzi učenicima srednje poljoprivredne škole i studentima Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru s kojim usko surađujemo na ovom projektu, kao i s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu - poručio je župan Božidar Longin.

Glavni projekt Poljoprivredno-edukacijskog centra predviđa izgradnju montažnog objekta s dvjema učionicama, četirima uredima, čajnom kuhinjom, spremištem, sanitarnim čvorovima, komunikacijskim prostorom te natkrivenu terasu kako bi se omogućio boravak i edukacija na otvorenom vanjskom dijelu prostora.

Pokušalište će se sastojati od pet plastenika površine po 100 m2 koji će služiti za demonstraciju plasteničke proizvodnje (ekološki/konvencionalni uzgoj, hidroponija, presadnice i dr.).

Plastenički se inkubator/akcelerator sastoji od pet plastenika, svaki površine po 500 m2.

Uz to, bit će izgrađena vodosprema i sustav navodnjavanja za plastenike. Korisnici plastenika moći će koristiti i savjetodavne usluge stručnjaka PEC-a.

18. travanj 2024 10:44