StoryEditor
RegionalAKCIJA PAŠKIH BRANITELJA

Izgradili suhozidni zavjetni križ u Vukovaru

Piše Zadarski.hr
18. listopada 2017. - 14:50
22450081_1808368995857220_1908635584642775023_n

Hrvatski branitelji iz grada Paga izgradili su suhozidni zavjetni križ u Vukovaru kao novi simbol žrtve i patnje toga grada. Križ je izgrađen nastuprot Vodotornja u Vatikasnkoj ulici, a blagoslovio ga je gvardijan fra Ivica Jagodić. Križ od paškoga kamena rađen je tri sata, a radila su ga 54 hrvatska branitelja iz grada Paga s kojima su u Vukovaru bili i gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić te zamjenik gradonačelnika i predsjednik UHVDR-a Grada Paga Davor Fabijanić.

„Zajedno s našim braniteljima iz UHVDR-a Grada Paga već smo napravili mnogo suhozidnih križeva, a sada smo željeli jedan pokloniti gradu Vukovaru. Ovo je bilo nešto posebno, Vukovar je grad heroj i ovaj križ napravljen je s puno emocija svakog od graditelja. To je hrvatski simbol koji je grad Vukovar zaslužio i predstavlja svu patnju i sve ono što su Vukovar i njegovi branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. „ rekao je gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić.

Predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata iz Paga Davor Fabijanić, koji je ujedno i zamjenik gradonačelnika Grada Paga, istaknuo je kako će se križ kao simbol žtve i patnje, ali i zajedništva, lijepo vidjeti s Vodotornja radi čega je i izabrana ta lokacija.

„ Neopisiv je moj ponos što sam kao predsjednik UHVDR –a Grada Paga imao čast skupa s braniteljima Paga i Vukovara sudjelovati u gradnji zavjetnog križa od kamena otrgnutog iz paškog krša. Na taj način odali smo počast vukovarskim braniteljima i narodu Vukovara za žrtvu koju su prinijeli svojoj domovini. „ – rekao je Davor Fabijanić. On je istaknuo kako se ideja o gradnji križa rodila prije desetak godina nakon izgradnje na Pagu, Rabu, Lošinju i u Škabrnji. „Ipak za gradnju križa u Vukovaru postojao je određeni strah jer Vukovar ima posebno mjesto u Hrvatskoj povijesti i nije dozvoljena improvizacija. Vjerovali smo da to možemo i zato smo se i odlučili za taj korak. Nakon što su potporu toj ideji dala oba gradonačelnika , uspjeli smo je i realizirati i time ispisati stranicu trajnog prijateljstva između naših gradiova. „ – rekao je Davor Fabijanić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za potez Grada Paga i UHVDR-a Grada Paga imao je samo riječi pohvale. „Posvetili smo suhodzidni križ koji su Vukovaru na dar izgradili prijatelji s Paga na čelu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i predsjednikom UHVDR-a Grada Paga Davorom Fabijanićem. Grad Vukovar je rado prihvatio ovaj hrvatski simbol. Ovo je autentična priča o hrvatskom zajedništvu izraslom na vrijednostima iz Domovinskog rata. Hvala vam dragi prijatelji što Vukovar uvijek nosite u srcu i što ste s velikom energijom i pijetetom Vukovarcima učinili ovu gestu te ugradili dio sebe kao trajni podsjetnik na značaj koji Vukovar ima u srcima pravih domoljuba diljem Hrvatske. „ – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

 

Izdvojeno

05. prosinac 2020 15:47