StoryEditorOCM
RegionalOBILNE KIŠE

Izvanredno stanje u Karlovcu i Kostajnici, očekuje se dolazak vodenog vala

Piše Hina
17. svibnja 2023. - 08:40
Zbog jakih oborina rijeka Una se izlila iz korita i poplavila grad i okolicu. Hrvatska vojska pomaze u obrani od poplava.Goran Mehkek/Cropix

Zbog obilnih kiša značajno su narasli vodostaji Kupe i Korane na karlovačkom području gdje je proglašeno izvanredno stanje, kritično je i na području Hrvatske Kostajnice, a očekuje se dolazak vodenog vala.

Noćas u 1 sat proglašeno izvanredno stanje za rijeku Koranu u Karlovcu. Jutros u 8 sati je u Karlovcu izmjeren vodostaj Korane od 829 centimetara, a Kupe 828.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je Hini da je u tijeku sastanak stožera civilne zaštite.

Razina Mrežnice u Dugoj Resi stagnira i iznosila je u 7 sati 432 centimetra, a Gornje Dobre kod Ogulina već satima pada i vodostaj iznosi 263 centimetra.

Kritično je i na području Hrvatske Kostajnice, a Kostajnici prijete i podzemne vode i Una iz BiH

"Vodostaj Une je 486. Ono što nas pogađa su obilni pljuskovi. Sve snage su na terenu. Odradile su cijelu noć, a pumpe nisu stajale. Zasad uspjevamo održati razinu vode 40 cm razlike u odnosu na rijeku Unu", kazao je za emisiju Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog‘ gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Dodao je kako se očekuje val iz BiH. Nadaju se da će se uspjeti obraniti, uz minimalne štete. Upitan spremaju li se evakuacije Bišćan je odgovorio kako je ogroman trud uložen samu pripremu i obrane od poplave da do evakuacije ne bi trebalo doći.

Upozorio je na opasnost od podzemnih voda na koje nitko ne može utjecati. 

26. rujan 2023 12:00