StoryEditorOCM
RegionalVIŠE OD 50 SLIKA

Jadran Mašina iz Preka na izložbi "Igra boja" predstavio apstrakcije slikane akrilnim kitom

Piše Naši školji
2. kolovoza 2023. - 08:39

Više od pedeset slika novijeg i starijeg datuma, na izložbi naslovljenoj “Igra boja”, predstavio je u u ponedjeljak u Domu kulture Ugljan Jadran Mašina iz Preka, pišu Naši školji.

Prema vlastitim riječima, noviji radovi apstrakcije su različitih motiva slikani na platnu akrilnim kitom, dok na starijim slikama prevladava  potpuni realizam samostojećih maketa brodova i primorski krajobraz.

Jadran Mašina samouki je slikar iz Preka koji je dosad izlagao samostalno i na skupnim izložbama u Zagrebu, Zadru, Kninu, Preku, Crikvenici i Kukljici te sudjelovao na humanitarnim izložbama. Na 7. međunarodnoj likovnoj izložbi vjerskih motiva Sveti otok 2020. godine nagrađen je Zlatnom plaketom za sliku „Isus na križu“.

Iako ga je crtanje oduvijek zanimalo i privlačilo, likovnoj umjetnosti posvetio se tek kad je zbog bolesti morao napustiti posao i 22 godine pomorskoga staža po svim morima svijeta zamijenio olovkom, kistom i – žicom!

– Radio sam olovkom i ugljenom, ali pronašao sam tehniku koja mi savršeno odgovara i, priznajem, nisam čuo da je još netko koristi. Riječ je o slikanju s kositrenom žicom kojom stvaram reljefne slike s motivima brodova, starih dalmatinskih kuća. Radim na panel ploči, koristim akrilni kit i premazujem akrilnom bojom, brusim aparatom za brušenje te skalpelom dajem završnu patinu, objašnjava.

Prije pola godine otišao je u mirovinu, ali, priznaje, ne miruje, još se više posvetio slikanju, što je, otvarajući izložbu, komentirao i načelnik Općine Preko Jure Brižić poželjevši mu dobro zdravlje i novi ciklus slika za barem još jednu izložbu.

Izložba “Igra boja” prodajnog je karaktera, a može se razgledati do 14. kolovoza svaki dan od 20 do 22 sata.

02. svibanj 2024 09:23