StoryEditorOCM
RegionalOBOJE OPTUŽENI

Je li fatalna bankarica na zlouporabu, osim fra Šime Nimca, poticala i bivšeg šefa poslovnice jedne banke? Upravo im je počelo suđenje

Piše V.URUKALO
3. listopada 2022. - 18:35

- Razumijemo optužnicu i ne smatramo se krivima, a obranu ćemo iznijeti na kraju postupka - kazali su u ponedjeljak na splitskom Županijskom sudu Tomislav Božić (47), bivši direktor splitske poslovnice Partner banke i Jasmina Bilonić (51), javnosti najpoznatija po tome što je bila osuđena za poticanje fra Šime Nimca na zlouporabu položaja i ovlasti, na početku suđenja pred sudskim vijećem sutkinje Ankice Boban.

Optužnica ŽDO-a Božića tereti za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok se Bilonić tereti da ga je potaknula na zlouporabu.

Optužnica navodi da je Božić, kao tadašnji direktor Partner banke za regiju srednja i južna Dalmacija, a kako bi pribavio znatnu imovinsku korist svojoj poznanici Jasmini Bilonić, odobrio isplatu kamata od oko 347 tisuća kuna s njezina računa u toj banci, iako je taj račun bio blokiran pravomoćnim sudskim rješenjem od 29. listopada 2012. godine. Na tom je računu u Partner banci bilo dva i pol milijuna kuna, a bio je blokiran jer je postojala sumnja da je to dio od 9,8 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a koje je fra Nimac prebacio na svoj račun s računa Župe.

image

Jasmina Bilonić i fra Šime Nimac

Paun Paunović/Cropix

U optužnici protiv Božića i Bilonić stoji da je Božić od 14. lipnja 2013. do 1. ožujka 2016. godine omogućio isplatu kamata i sklapanje novih ugovora o rentnoj štednji iako je to bilo u suprotnosti s pravilima banke koja zabranjuju promet sredstvima koja su blokirana privremenom mjerom. U kolovozu 2015. godine doveo je u zabludu druge odgovorne osobe banke (Petra Repušića, predsjednika Uprave) predloživši Jasminu Bilonić kao ulagača u dopunski kapital banke, sukladno čemu je iz depozita od 2,5 milijuna kuna Jasmina Bilonić uložila iznos od 700 tisuća kuna, a sve unatoč sudskoj zabrani.

Taj je, pak, iznos isplaćen na temelju naloga za kratkotrajnu deblokadu blokiranog računa, a koji je izdao Božić. Na osnovi tog statusa ulagača, bankarica je dobila privilegiran status u banci i mogla je ugovoriti povoljnije kamate po oročenoj štednji. Dakle, protivno privremenoj mjeri, Božić je, po dogovoru s Bilonić, u 24 navrata izdao nalog za kratkotrajnu deblokadu računa te joj je, kao neosnovana mjesečna kamata, isplaćeno ukupno 347 tisuća kuna.

image

Jasmina Bilonić

Paun Paunović/Cropix

Upravo je za taj iznos, stoji u optužnici, oštećena Partner banka.

No, zanimljivo je da je sutkinja Boban na početku suđenja kazala da je banka početkom rujna poslala dopis u kojem navode da za sada neće postavljati imovinsko-pravni zahtjev u ovom kaznenom postupku.

- Tražimo knjigovodstveno-financijsko vještačenje od strane stručnjaka za bankarski sustav jer takav dokaz u istrazi nije proveden. Radi se o složenom bankarskom proizvodu, a pri izračunu navodne štete u fazi istrage, koju banka za sad ne potražuje, primjenjivala se puka matematika zbrajanja i oduzimanja - kazao je Božićev odvjetnik Zoran Mimica.

Joško Čeh, odvjetnik Jasmine Bilonić, zatražio je da se tijekom suđenja osobno saslušaju svjedoci iz istrage "zato jer su u istrazi ispitani bez obrane i poštivanja načela kontradiktornog ispitivanja".

Suđenje se nastavlja.

image

Jasmina Bilonić

Paun Paunović/Cropix

 

03. svibanj 2024 14:06