StoryEditorOCM
RegionalVREMENSKA PROGNOZA

Je li vrijeme da izvadimo odjeću dugih rukava i što nas očekuje prvog dana škole? Sve to zna naš Mali Vakula

Piše IVAN ŠOLIĆ MALI VAKULA
7. rujna 2024. - 21:35

„Jesen stiže dunjo moja, ne miriše više cviće, zumbul, lale, ljubičice...“, današnji meteo izvještaj započinjemo poznatim jesenskim stihovima našeg Olivera Dragojevića koji bi uskoro ponovno mogli biti popularni... Noć na petak nas nije iznenadila, lokalno se u Dalmaciji (u samo nekoliko sati) izlila kiša čija količina odgovara vrijednostima gotovo dvije obilne kiše, a najobilnija količina oborine zabilježena je na jugu, u Pločama i Dubrovniku (>70 litara kiše po metru četvornome). Nakon nestabilnog petka vikend je donio stabilizaciju vremena uz i dalje visoke temperature zraka, a nakon što smo proučili prognostičke modele, naš savjet- iskoristite vikend za plažu i kupanje jer bi vam u ponedjeljak moglo biti žao što niste...

image

Za sedam dna sa sjeverozapada Europe moglo bi stići osjetno zahlađenje

Prvi dan škole- jesen iz udžbenika

Dugo na sinoptičkim kartama nismo vidjeli „ciklonu iz uđžbenika“, a na radost naših čitatelja kojima je ljeto „prisjelo“ jedna takva je na putu prema nama. U nedjelju navečer ciklonalni sustav sa sjevera susjedne nam Italije proširi će se na sjeverni Jadran gdje već prema večernjim satima možemo očekivati pogoršanje vremena uz kišu, pljuskove i grmljavinu. U Dalmaciji će porast naoblake u kasnim poslijepodnevnim satima najaviti promjenu vremena koja će u prvim satima ponedjeljka isprva zahvatiti sjevernu Dalmaciju, a dok prvi školarci krenu u školu i ostatak Dalmacije stoga djeci pripremite čizmice i šarene kišobrane. U ponedjeljak očekujte kišu (lokalno i obiliniju), pljuskove, grmljavinu, ali i jako te vrlo jako jugo, mjestimice s olujnim udarima (naročito u jutarnjim satima), kojim će se, ne sumnjamo, detaljno pozabaviti meteoalarm DHMZ-a.

image

Ukupna akumulira količina oborine u idućih deset dana

U ponedjeljak ujutro u Dalmaciju će „po visini“ priteći osjetno svježiji zrak, što će se odraziti i na temperature zraka u prizemnom sloju. Prema većini prognostičkih modela, maksimalna temperatura zraka u Splitu tijekom ponedjeljka bila bi oko 24 stupnja celzijusa, a naročito ugodno će biti u Zagori gdje će se temperature spustiti ispod 20 stupnjeva celzijusa. Utorak će nam donijeti znatno povoljnije, ali ne još uvijek potpuno stabilno vrijeme dok bi srijeda trebala biti najpovoljniji dan u idućem tjednu. Iako će se temperature zraka malo „oporaviti“, dobra vijest je da one u meteorološkom zaklonu ne bi trebale prelaziti 30 stupnjeva celzijusa.

Dugoročna prognoza

Pogled na prognostičke modele otkriva kako u idućem tjednu meteorološka uzbuđenja neće izostati. Već u četvrtak nam stižu nove nestabilnosti i jugo, dok bi za idući vikend sa sjeverozapada Europe, prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu, na naše područje trebao stići osjetno hladniji zrak koji bi u Dalmaciji mogao spustiti vrijednosti žive u termometru na kasno jesenske vrijednosti, a nakon dugo vremena zapuhat bi mogli i bura i tramontana koji ovog puta ne bi imali nemaju fenski, već osvježavajući karakter.

image

Jugo će u ponedjeljak zadavati glavobolju Dalmatincima

Dugročnije gledajući, zahlađenje bi pratila i ciklonalna aktivnost pa bi kišobrani i kabanice mogli biti neizostavan (meteorološki) modni detalj u Dalmaciji. Dugoročne progoze zbog udaljenosti prognoziranog razdoblja ne treba uzimati „zdravo za gotovo“, već na njih valja isključivo gledati kao trend, a trendovi su u ovom trenutku takvi da većina prognostičkih modela signalizira pad temperature zraka i ciklonalnu aktivnost oko idućeg vikenda.

image

Veliki pad temeperature za 7 dana

U ponedjeljak kada vam donosimo mjesečnu prognozu Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena iz Readinga otkrit ćemo vam hoće li nakon osvježenja i zahlađenja biti i „babljeg ljeta“ (sinonim koji se ustalio za period toplog i stabilnog vremena u prvom dijelu jeseni).

15. rujan 2024 23:26