StoryEditorOCM
RegionalOŠTEĆEN JEDAN OD POSLJEDNJIH PARTIZANSKIH SPOMENIKA U ZADRU

Jesu li ga vandali otkrili zahvaljujući igrici PokemonGo?

Piše Zadarski.hr
4. studenog 2017. - 14:01

Bilo je pitanje vrimena kad će nastradati spomenik prvoj ćeliji KP 1941. u Zadru, posljednji zadarski spomenik koji je do sada odolia miniranju, macanju ili skrnavljenju. Za divno čudo, ali do sada ga valjda nisu skužili zbog njegovog oblika stilizirane zvizde i slabo vidljivog teksta, te uklesane zvizde petokrake sa srpon i čekićen, objavila je na svojoj Facebook stranici Antifašistička akcija Zadar.
-Spomenik je postavljen krajen 70-ih ili ranih 80-ih, a izradia ga je akademski kipar iz Zadra Kosta Kostov. Baš na ton mistu su se 1939. godine našli Bare Burčul iz Galovca, Šime Lukin - Babac iz Malog Iža, Marijan Žuvić konspirativnog imena Karlo iz Velog Iža i Šime Kovačić iz Ugljana s namjeron da osnuju lokalnu komunističku partiju u Zadru. Zanimljivo je da su komunističke ideje Šime Lukin - Babac i Šime Kovačić donili iz Amerike, odakle su bili protjerani ka komunisti i sindikalci.
Prvu ćeliju KP u Zadru po nalogu Okružnog komiteta KPH organizira je u lipnju 1941. godine narodni heroj Ante Banina iz Velog Iža i bia njezin prvi sekretar. Zadaci partijske ćelije bili su uglavnon organiziranje odlaska lokalnog stanovništva u partizane, osiguravanje ruta pribacivanja na slobodni teritorij (uglavnon brodovima priko Tribunja pa Vodica, ili priko Pašmana pa Biograda, a zatim u Liku pa u Bosnu), prikupljanju pomoći, obavještajnih podataka i sl.
Spomenik koji je dugo osta neprimjećen, "osvania" je prošle godine na popularnoj igrici PokemonGo ka jedan od lokaliteta koji triba obići. Biće su ga mangupi tako i našli igrajući se, kažu u svojoj objavi iz Antifašističke akcije Zadar.

24. travanj 2024 01:04