StoryEditorOCM
RegionalGLAVNI INFEKTOLOG

Jučer su u splitskoj bolnici umrla tri COVID pacijenta. Dr. Ivo Ivić: Dvoje su bili stariji ljudi, a treći mlađi, ali s ozbiljnim komorbiditetima

Piše D.B.
2. rujna 2020. - 09:08

Jučer je u KBC-u Split od posljedica koronavirusa preminulo troje ljudi. Dvoje ih je starije životne dobi i s vrlo ozbiljnim kroničnim bolestima. Jedna je relativno mlada osoba, ima 51 godinu, ali s ozbiljnim komorbiditetima, odnosno kroničnom plućnom bolesti i respiratornim tegobama otprije.

Kazao je to dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, gostujući jutros u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Dr. Ivić je čovjek čije se riječi posljednjih dana s posebnom pozornošću slušaju i to s razlogom jer je zaista na prvoj crti borbe protiv koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je najveće žarište zaraze u državi. 

Na današnji dan SDŽ ima 770 aktivivnih slučajeva koronavirusa, a od toga je 80 pacijenata hospitalizirano u KBC-u Split, a među njima je trenutno petero ljudi na respiratoru, kazao je dr. Ivić.

- Imamo 107 kreveta, a već je 80 zauzeto. Dakle, trebamo se širiti. Plan je da zauzmemo dio kapaciteta s plućnog odjela, točnije nekih 60 bolničkih postelja kako bismo imali 170 kreveta - najavio je dr. Ivić.

Izrazio je nadu da neće biti potrebe da se opet cijele Križine pretvore u COVID bolnicu, jer će u tom slučaju patiti i drugi pacijenti. Naglasio je još kako su i inače kapaciteti splitskog KBC-a puno manji nego što bi trebali biti s obzirom na područje koje joj gravitira.

Podsjetimo da je jučer dr. Ivić u obraćanju medijima kazao kako je u drugom valu, od 17. lipnja, u KBC-u Split hospitalizirano 155 COVID bolesnika, a njihova prosječna životna dob je 66 godina. U prvom valu je prosječna doba bila 72 godine i bilo je oko 200 bolesnika. 

- Prosječna dob umrlih je 73 godine, a u prvom valu je prosječna dob bila 83 godine, jer je bio veliki prodor u staračke domove. Ukupan postotak umrlih sada je naravno upola manji čak i više, ali zato oni koji stradavaju imaju značajno nižu životnu dob - naglasio je Ivić.

25. travanj 2024 16:59