StoryEditorOCM
RegionalPAŠMAN POSTAO CENTAR OTOČNIH PROIZVODA U HRVATSKOJ

Julija Radović Longin: Oživljavanje proizvodnje sprječava iseljavanje mladih obitelji s otoka

Piše Ana Franić
20. prosinca 2017. - 22:50
julija

Škraping centar u Tkonu na otoku Pašmanu postao je novo sjedište Klastera Hrvatski otočni proizvod (HOP), a njegova prva voditeljica je 41-godišnja Julija Radović Longin iz Tkona. Odluku o hrvatskom sjedištu otočne proizvodnje donijelo je 54 delegata s deset otoka i poluotoka Pelješca na redovnoj skupštini Klastera HOP-a održanoj u Zadaru na kojoj je donesen i financijski plan, ali i smjernice rada za sljedeću godinu.

- Tkonski proizvođači su ponosni što je za sjedište Klastera HOP-a odabrana naša općina, koja ih godinama podupire, prati i financijski pomaže. Pred nama je puno posla, ali smatram da je najbitnije povezivanje i umrežavanja proizvođača sa svih otoka, govori Julija Radović Longin ističući kako im je želje sve proizvođače pod oznakom HOP-a međusobno povezati i oživjeti zajedničku web stranicu, ali i educirati ljude kako registrirati OPG, obrt ili tvrtku te zadovoljiti sve zakonske uvjete za prodaju svoju proizvoda u trgovini.

Oznaku HOP odjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i predstavlja jamac kvalitete, izvornosti i otočnog podrijetla proizvoda.

- Oznaka je postala brend koji podiže razinu kvalitete otočnih proizvoda. Manifestacija Škraping je prije sedam godina prvi put dobila oznaku HOP-a i postala je jedan od vodećih nositelja brenda s kojim je i započela ova priča u Tkonu. U sklopu Škrapinga svake godine se organizira i Sajam otočnih proizvoda na kojem sudjeluje preko 40 izlagača s oznakom HOP-a, objašnjava voditeljica Klastera, inače zaposlena u općinskoj komunalnoj ustanovi "Prvenj".

Na području Zadarske županije ove godine dodijeljene su nove 22 oznake tako da se brojka popela na ukupno 63 proizvoda s oznakom HOP-a. Najviše nositelja oznake HOP-a je na otoku Pašmanu, čak 31, slijede ga Pag s 11, Ugljan s 8 i Dugi otok sa 7 proizvođača, dok ih je na Silbi 3, na Ravi 2 i jedan na otoku Ižu.

- Oznake se uglavnom dodjeljuju OPG-ovima, ali paleta proizvoda je raznolika. Oznaku HOP-a nose maslinova ulja, domaći likeri od magunja, mermelade, kozmetika na bazi prirodnog bilja poput krema, melema i balzama, suveniri od kamena i maslinovog drveta, pleteni bokobrani i pramcobrani za brodove, a od prehrambenih proizvoda bih istaknula inćune i kozji sir te nematerijalni proizvodi poput tradicijskih i modernih manifestacija, priča Julija.

Ističe kako je najbitnije umrežavanje proizvođača u cilju razvoja otočne proizvodnje, ali i lobiranje kod Ministarstva regionalnog razvoja i nadležnih institucija (gradova i općina) da se uključe u sufinanciranje kako bi se osigurala bolja promocija nositelja oznake HOP-a na području Hrvatske.

- Zadarska županija u odnosu na druge u posljednje vrijeme prednjači po broju nositelja oznake HOP, pogotovo Pašman i Ugljan. Nove 22 oznake samo u ovoj godini pokazuju kako pokretanje novih proizvodnih subjekata pozitivno utječe na otoke i potiče lokalno stanovništvo da se što više uključi u radne procese. Na taj se način izravno sprječava iseljavanje ljudi s otoka i potiče se samozapošljavanje, naglašava Julija i dodaje kako se mnogo mladih obitelji odlučilo na osnivanje OPG-ova. Na taj način pomažu svom kućnom budžetu, ali i grade svoju budućnost na otocima kojima još uvijek nije dovoljno prepoznat njihov razvojni potencijal.

 

Dobitnici oznake HOP s područja Zadarske županije u 2017. godini.
OTOK UGLJAN: Mate Rančić (kravata od drva masline) i Kamen dizajn (suveniri od bračkog kamena - zdjelice za bombonjere) iz Preka, OPG Senka Otavijević (uporabni suveniri od maslinova drveta) iz Sutomišćice, OPG Vojko Škopić (ekstra djevičansko maslinovo ulje) s Ugljana, Ribarski obrt Moćun (slana srdela/lokarda) i Ivan Longin (ručno pleteni suveniri - pramcobrani za brodove „brk“ i pendula) iz Kali.
OTOK PAŠMAN: Valentina Ugrinić (ručno pleteni suveniri od prirodnog konopa), OPG Anđelko Palaškov (djevičansko ulje), OPG Stjepan Smoljan (pogačice, sirup od šipka), OPG Marin Zalović (džem od smokava sa šljivom i ružmarinom, džem od grožđa i matar u octu), OPG Katica Mušćet (smokvenjak, macerat smilja), OPG Ante Grdaš (krema za lice od ruže), OPG Frane Bojmić (ekstra djevičansko maslinovo ulje) iz Tkona. OPG Ante Božić (slani inćuni, kolač od smokava, džem od smokava) i Obrt Lanđin (liker od magunja, kadulje i maslina, rakija od magunja, kotonjada od magunje) iz Kraja, OPG Krsto Matulić (aceto od smokve “Pašman Libre”), Nataša Burmeta (arancini/limuncini) iz Pašmana te Ivanka Milašinović (nakit od naplavina i kamena) iz Ždrelca.
DUGI OTOK: OPG Ksenija Kalcina (džem od magunja) iz Žmana te Darinko Karinja (hidrolat lavande, macerat lavande, suvenir od morskh naplavina-brodić) iz Sali.
OTOK RAVA: OPG Filip Simičić (eterično ulje mirte) iz Male Rave
OTOK SILBA: Aranea d.o.o. (linija toretini, keksi s narančom, limunom, čokoladom, slani krekeri/baškotini, pašta svježa punjena ovčjim sirom, pašta suha od pirovog brašna). 
02. svibanj 2024 08:39