StoryEditorOCM
RegionalEKSTREMNO TOPLO

Kad počinje pravo ljeto? Evo kakvo nas vrijeme čeka u Dalmaciji idućih mjeseci, pogledajte kako će biti u četiri velika grada, plus meteo upozorenja

Piše PSD
31. svibnja 2022. - 21:34

Klimatološko ljeto počinje u srijedu, a meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić otkrio je što se može očekivati od vremena ovoga ljeta.

- Lipanj je inače u kopnenim krajevima Hrvatske najkišniji mjesec u godini. Pljuskovi se u prosjeku javljaju svaki drugi dan. No, čini se da bi ovog lipnja oni ipak bili malo rjeđa pojava. Bit će sušnije nego inače, pojasnio je Vikić-Topić.

Dodao je kako ćemo uz to osjetiti i prve vrućine, osobito u prvom i trećem tjednu lipnja. Tada bismo, kaže, već mogli imati i poneki toplinski val.

Srpanj će, tvrdi Vikić-Topić, vrlo vjerojatno biti najtopliji mjesec ovoga ljeta uz dugotrajnije toplinske valove, a pri tome bi moglo biti i rušenja nekih temperaturnih rekorda.

- Temperatura će povremeno biti iznad 35 stupnjeva, ponajprije u Slavoniji, Zagrebu te unutrašnjosti Dalmacije. Zbog toga će i potrošnja energije u ovome mjesecu biti najveća. Spas ćemo tražiti u zatvorenim prostorima pod klima-uređajima, rekao je Vikić-Topić o prognozi za srpanj.

Povećan je i rizik od požara, ponajprije u Dalmaciji gdje je i proljeće bilo sušno.

- Kolovoz će na obali biti većinom sunčan, vrlo vruć i sušan, uz poneki toplinski val. Na kopnu će biti vruće, no vrućinu će povremeno prekidati kiša i nevremena, istaknuo je meteorolog Nikola Vikić-Topić za Novu TV.

Za četiri hrvatska grada, Zagreb, Osijek, Rijeku i Split, predstavljen je broj vrućih dana, s temperaturom iznad 30 stupnjeva. 

- Uobičajeno u Zagrebu imamo 19, u Osijeku 27, u Rijeci 26, a u Splitu 42 vruća dana, rekao je Vikić-Topić te je dodao da ih ovoga ljeta očekujemo više.

- U Zagrebu i Rijeci od 35 do 40, u Osijeku 40 do 45, a u Splitu 55 do 60 dana s temperaturom iznad 30, dakle ponegdje i dvostruko više, napomenuo je.

- Temperatura mora će biti u skladu s temperaturom zraka. Očekujemo iznadprosječne vrijednosti. More se ove zime nije znatnije ohladilo i zapravo je već sada relativno toplo, između 19 i 23 Celzijeva supnja, rekao je Vikić-Topić.

Do početka srpnja, bit će većinom između 23 i 25 stupnjeva, a sredinom srpnja i u kolovozu od 26 do čak 29 °C.

Dakle, niti more neće pružati ono pravo željeno osvježenje! Uz to, toplo more, na jesen može uzrokovati i jača nevremena na obali, kad počnu stizati fronte.

Cijelu prognozu pogledajte OVDJE.

19. travanj 2024 16:21