StoryEditorOCM
RegionalNASTAVAK SUĐENJA

Kako je fatalnoj bankarici isplaćeno 350.000 kn s blokiranog računa? ‘Direktor ju je doveo kao VIP klijenta. Radio sam što su mi šefovi rekli...‘

Piše Vladimir Urukalo/SD
14. studenog 2022. - 14:17

Svjedočenjem sada već bivšeg šalterskog djelatnika Partner banke Mate Jurčevića na splitskom Županijskom sudu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje Tomislavu Božiću (47), bivšem direktoru splitske poslovnice Partner banke i nekadašnjoj bankarici Jasmini Bilonić (51).

Optužnica ŽDO-a Božića tereti za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok se Bilonić tereti da ga je potaknula na zlouporabu. Po njoj je Božić, kao tadašnji direktor Partner banke za regiju srednja i južna Dalmacija, a kako bi pribavio znatnu imovinsku korist svojoj poznanici Jasmini Bilonić, odobrio isplatu kamata od oko 347 tisuća kuna s njezina računa u toj banci, iako je taj račun bio blokiran pravomoćnim sudskim rješenjem od 29. listopada 2012. godine. Na tom je računu u Partner banci bilo dva i pol milijuna kuna, a bio je blokiran jer je postojala sumnja da je to dio od 9,8 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a koje je fra Nimac prebacio na svoj račun s računa Župe.

Je li fatalna bankarica na zlouporabu, osim fra Šime, poticala i bivšeg šefa poslovnice jedne banke? Upravo im je počelo suđenje, jedna izjava sutkinje vrlo je zanimljiva

Božića se tereti i da je od 14. lipnja 2013. do 1. ožujka 2016. godine omogućio isplatu kamata i sklapanje novih ugovora o rentnoj štednji iako je to bilo u suprotnosti s pravilima banke koja zabranjuju promet sredstvima koja su blokirana privremenom mjerom. U kolovozu 2015. godine doveo je u zabludu druge odgovorne osobe banke (Petra Repušića, predsjednika Uprave) predloživši Jasminu Bilonić kao ulagača u dopunski kapital banke, sukladno čemu je iz depozita od 2,5 milijuna kuna Jasmina Bilonić uložila iznos od 700 tisuća kuna, a sve unatoč sudskoj zabrani. Taj je, pak, iznos isplaćen na temelju naloga za kratkotrajnu deblokadu blokiranog računa, a koji je izdao Božić. Na osnovi tog statusa ulagača, bankarica je dobila privilegiran status u banci i mogla je ugovoriti povoljnije kamate po oročenoj štednji.

- Jasminu Bilonić sam upoznao tijekom listopada 2012. kada ju je direktor Božić doveo kao VIP klijenta radi oročenja dva i pol milijuna kuna. Tog mjeseca je iz Uprave banke stigla obavijest Ureda za sprječavanje pranja novca gdje je Tomislav Celjak, voditelj tog Ureda u banci tražio da ga se odmah obavijesti ako Bilonić zatraži bilo kakvu radnju vezanu za njen račun. Ova je uputa dana prije nego je stiglo rješenje Županijskog suda u Splitu o blokadi računa na njeno ime. Ja sam tada napravio internu blokadu računa i o tome obavijestio i direktora Božića, Celjaka i Renatu Muženić, direktoricu Odjela za stanovništvo. Pitao sam i treba li još nešto obaviti, no odgovor nikad nisam dobio. Do ove interne blokade, račun Jasmine Bilonić nije bio blokiran, a ja sam se držao Celjakovog naloga da se kamate mogu isplatiti ako se on ne javi u određenom vremenu. Nije se javio i kamata je isplaćena - kazao je svjedok.

Isplate su išle tako da bi njega Božić obavijestio o isplati kamata, on bi onda slao mail Celjaku koji nije reagirao i Božiću koji je uglavnom uzimao novac i istog bi dana dostavljao isplatnicu koju bi Bilonić potpisala. Svjedok je potvrdio da je napravljen hibridni depozit od tih 2,5 milijuna kuna odnosno drugi depozitni račun na kojem je bilo 700 tisuća kuna te da je tako ona ušla u vlasničku strukturu banke i dobila povlaštenu kamatu.

Svjedok je kazao da ga je u ožujku 2016. godine, par mjeseci nakon što je čuo da direktor Božić odlazi iz banke, ovaj nazvao i rekao mu da dolazi interna revizija jer da u predmetu Bilonić nije ispravno postupljeno. Mjesec dana kasnije je dobio opomenu pred otkaz.

- Otvorio sam bolovanje jer sam bio u posebnom psihičkom stanju zbog nepravde koju su mi nanijeli. Osobno sam prilikom zdravstvenih pregleda pred komisijama HZZO-a osjetio moć Partner banke po čijem sam nalogu podvrgnut i izvanrednom liječničkom pregledu. Na sudu sam izgubio radni spor protiv banke. Ničim nisam zaslužio ovakav status jer u svojih 19 godina rada u banci nisam nikad bio na bolovanju, na moj rad nije bila niti jedna pritužba, živio sam za ovu banku koja mi je osigurala egzistenciju. U hijerarhiji banke ja sam bio najniži nivo, iznad mene su Božić, Celjak, Renata Muženić, Ana Lešina i Petar Repušić, ali nitko od njih nije odgovoran za propuste u ovom slučaju. Mene je čak direktor Petar Žužul prozvao da sam otuđio originalno rješenje suda o blokadi, no taj je dokument poslije nađen u sefu poslovnice u jednoj kuverti - ustvrdio je ogorčeni svjedok ostajući pri iskazu danom u istrazi.

Suđenje se nastavlja.

03. svibanj 2024 16:49