StoryEditorOCM
RegionalU 16 KNJIŽNICA

Kako je Zagrepčanka Dina pokrenula veliku akciju prikupljanja knjiga za malu školu na Zapuntelu i kako se možete uključiti

Piše AVŠ
20. veljače 2021. - 15:33

U 16 knjižnica Grada Zagreba do 15. ožujka traje jedan vrlo neobičan i vrijedan projekt  zanimljiva imena „Knjigu daruj i Zapuntel obraduj”. Svi koji žele mogu se uključiti i donirati slikovnice i knjige za djecu svih uzrasta, od rođenja do punoljetnosti. Darovana slikovnica ili knjiga treba biti uredna i neoštećena, ne starija od 10 godina, a osim na hrvatskom, može biti i na bilo kojem stranom jeziku.

Vjerojatno se pitate kakve veze imaju zagrebačke knjižnice s malim i gotovo zaboravljenim mjestom Zapuntel koje se nalazi na otoku Molatu. Ta veza je Zagrepčanka Dina Popović koja se, nakon jednog slučajnog dolaska na ovaj otok, u njega zaljubila na prvi pogled i odlučila oživjeti ne samo staru školu, koja već odavno nije otvorila svoja vrata novim đacima, nego i uspavani otočni život u kojemu je svaka aktivnost i više nego dobrodošla. Financijski joj je pomogao Grad Zadar, a kad završi akcija prikupljanja knjiga za utemeljenje knjižnice, koja je organizirana u suradnji projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb i projekta Zapuntel – nezavisna ljetna škola udruge Žaruljica, Dina i njezina ekipa ponovno će put otoka od kojega se teško odvaja.

- Prvi put smo suprug i ja bili na Molatu u mjestu Zapuntel prošloga ljeta, a kako inače volimo takva divna mjesta u kojima su mir i priroda najvažniji, odmah smo se zaljubili u ovaj otok, Tijekom boravka malo smo pričali s otočanima kod jedinog zapuntelskog dućana, kada je spomenuta i sada zatvorena škola. Malo sam se raspitala i saznala da je škola obnovljena, ali da nema djece te da stoji prazna. Došla sam u Zagreb i krenula u akciju - kaže nam Dina kojoj ovakva akcija nije strana, jer uz svoj posao rusista i komparatista književnosti već godinama volontira po dječjim bolnicama i pomaže tražiteljima azila da nauče hrvatski jezik.

Za svoj projekt odmah je dobila podršku MO Zapuntel i predsjednika MO Žarka Martedića. U proljeće prošle godine osnovala je Žaruljicu, udrugu za promicanje odgojne i  obrazovne djelatnosti, pa sada , kaže nam, ima milijun ideja što napraviti na otoku.  Počevši od toga da će uz osnivanje knjižnice biti organizirana radionica kreativnog pisanja za djecu te izrada slikovnice.

- Prijavila sam na natječaj Grada Zadra za program u kulturi, dramska, knjižna radionica te posjet izviđača otoku. Izviđači su mi bili prva i najvažnija ideja, jer mislim da oni mogu napraviti promjenu. Izviđači, nažalost, nisu prošli na tom natječaju, ali dramske radionice s predstavom na kraju i kino pod zvijezdama jesu, također i glavna ideja prikupljanja knjiga i uspostavljanja knjižnice u prostoru stare škole u Zapuntelu. Isto tako, dio knjiga bih izložila u lučici, pored mola i mjesta gdje djeca provode vrijeme - govori Dina koja trenutno čeka potpisivanje ugovora za programe u kulturi i nada se uređenju barem jedne prostorije škole za smještaj izvoditelja radionica sa sredstvima koje ima na raspolaganju.

Ni tu nije stala. Baš jučer predala je Gradu Zadru projekt za turnir u balama Čimprte, a prijavila se i na projekt njemačkog Ministarstva okoliša i očuvanja prirode kojim žele pokrenuti EcoSchool Molat kao centar ljetnih aktivnosti, edukacija i radionica, zajedno s udrugom Aurelia iz Zadra. Ako projekt prođe, zimske radionice bile bi u Zagrebu u prostoru udruge Vestigium te u Gradskoj knjižnici u Zadru.

- Sada nam je važno skupiti što više knjiga, pa ih potom u proljeće prebaciti na otok u školu koja sada stoji prazna. Ovim putem pozivam i sve koji bi nam bili spremni donirati krevete, trosjede i police za knjige. Ako se potpiše ugovor za najam škole, to bi nam svima bilo u interesu. Podiže se razina života na otoku i unosi živost, a istovremeno se mogu urediti protupožarni putevi, napraviti edukacijske staze na otoku te očistiti plaže od plastike - poručuje Dina.

27. srpanj 2024 04:17