StoryEditorOCM
RegionalISTRAŽILI SMO

Kako je zaštitarska tvrtka dobila 30-godišnju koncesiju za dalmatinsku hidroelektranu?! Ćorićev natječaj i firma u vlasništvu samozatajnog poduzetnika: oglasilo se i Ministarstvo

Piše M. Goreta, G. Penić
4. travnja 2022. - 14:24
Natječaj je bio objavljen na Badnjak, i to samo na jednom mjestu, stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave Božidar Vukičević/Cropix, Tom Dubravec/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić dodijelio je koncesiju za korištenje hidroelektrane na solinskoj rijeci Jadro lokalnoj zaštitarskoj tvrtki "007 Miletić", koja je za proizvodnju i distribuciju električne energije registrirana prije tri mjeseca – odjeknula je objava Telegrama o finalnom rezultatu natječaja za dodjelu 30-godišnje koncesije za malu hidroelektranu koja ima snagu do pet megavata.

Natječaj je bio objavljen na Badnjak, i to samo na jednom mjestu, stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave (EOJN), zbog čega su sada uslijedile žalbe na njegovu regularnost, iako su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja potvrdili kako su kod objave poštovali Zakon o koncesijama, a kod sastavljanja natječaja i Uredbu o uvjetima davanja koncesija za gospodarsko korištenje voda.

Dvije žalbe

No zbog sporne dodjele koncesije na čak 30 godina tvrtki koja se do sada energetskim biznisom uopće nije bavila, stigle su dvije žalbe na adresu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, u kojima se upozorava na niz propusta, a među njima i spornu objavu natječaja samo u EOJN-u, ali ne i u drugim medijima, ni na službenoj internetskoj stranici Ministarstva, na kojoj su inače vidljive brojne objave o koncesijama.

Ministarstvo je, kao jednokratnu naknadu za koncesiju, tražilo 228.608 kuna, te još jedan posto godišnje od ostvarene prosječne cijene proizvedene električne energije u svakoj godini korištenja. Kao minimalni iznos Ministarstvo je u natječaju utvrdilo 14.288 kuna, ali u žalbama na odabir tvrtke "007 Miletić" ističe se kako su te koncesijske naknade preniske s obzirom na cijene struje, te da su neki ponuditelji bili spremni platiti i dvostruko veće iznose, ali natječaj jednostavno nisu vidjeli.

Tvrtka "007 Miletić", koja je dobila koncesiju za korištenje hidroelektrane na solinskoj rijeci Jadro, godinama je poznata u zaštitarskom sektoru, a 2014. dobila je i 30-godišnju koncesiju za punjenje vode u Vrlici. Osnivač tvrtke je Nediljko Miletić, dok se kao prokurist pojavljuje i njegova supruga Zdravka. Nediljko Miletić samozatajni je poduzetnik o kojemu se u javnosti zna vrlo malo. Na šturoj, jedva postojećoj web-stranici njegove zaštitarske tvrtke stoji kako se poduzetništvom bavi od 1990. godine, kada je osnovao "007 Miletić" – prvu privatnu legalnu zaštitarsku tvrtku u Hrvatskoj.

image

Poduzetnik Nediljko Miletić osnivač je prve privatne zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj
 

Tom Dubravec/Cropix

Uz njegovu tvrtku, koja je dobila koncesiju za korištenje hidroelektrane na Jadru, na natječaj su se javile i tvrtke "Primula company", u vlasništvu supruge mu Zdravke, te tvrtka "Starac" d.o.o. iz Kaštela. Zanimljivo je da se i "Primula company" tek u siječnju ove godine registrirala za proizvodnju i trgovinu energijom, dok "Starac" d.o.o. spomenutu djelatnost ni nema registriranu.

U borbi za koncesiju Zdravka Miletić je, unatoč procijenjenoj vrijednosti od 228.608 kuna, bila spremna platiti tek 56.200 kuna, tvrtka "Starac" d.o.o. ponudila je 300 tisuća kuna, a "007 Miletić" 265.200 kuna. Nakon što je povjerenstvo Ministarstva utvrdilo da ponuda tvrtke "Starac" d.o.o. nije uredna, kao jedini koji je zadovoljio uvjete ostao je Nediljko Miletić.

Zajednička tajnica

S vlasnikom tvrtke "007 Miletić" više smo puta pokušali ostvariti kontakt putem raznih telefonskih brojeva. Na sve njih, registrirane kako na Miletićevu, tako i supruginu tvrtku, javljala se zajednička tajnica, koja nam je potvrdila kako je Nediljku Miletiću prenijela našu molbu za razgovor, ali i kako je "sada sve na njemu", pritom ne mogavši potvrditi hoće li nam se ili neće javiti. Njegov povratni poziv nije se dogodio do zaključenja ovoga teksta.

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ne planiraju poništiti natječaj na kojemu je koncesiju za korištenje hidroelektrane na solinskoj rijeci Jadro dodijeljena zaštitarskoj tvrtki "007 Miletić" jer smatraju da je proveden zakonito. Ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos pojašnjava kako ministar Ćorić nije imao nikakve veze s tim natječajem jer ga je provodilo i odluku donijelo stručno povjerenstvo sastavljeno od šest ljudi, a Ćorić je samo kao čelnik tijela potpisao odluku, kao i mnoge druge dosad. Iza natječaja, kaže, svi jednoglasno stoje.

Povjerenstvo se, kaže, sastojalo od ljudi iz uprava Ministarstva i Hrvatskih voda, a prema svim zakonima ministar nije u tome sudjelovao. Odluku je potpisao, tvrdi, na prijedlog stručnog povjerenstva.

image

Koncesija za HE na rijeci Jadro dodijeljena je za 265.200 kuna

Božidar Vukičević/Cropix

– Povjerenstvo je izradilo analizu, projektnu dokumentaciju i sve ostalo što je prethodilo natječaju, provelo je natječaj koji je trajao 32 dana i jednoglasno predložilo odluku iza koje stoje svi. Bilo kakvo poništenje ne bi bilo u skladu sa zakonima, a u sastav žalbi ne mogu ulaziti – pojašnjava Kos.

Tvrdi i da su u trenutku podnošenja dokumentacije svi bili registrirani za potrebnu djelatnost, a da je natječaj objavljen u EOJN-u te se ne može reći da ga nitko nije mogao vidjeti u 32 dana, koliko je trajao.

– Imali smo i ranije koncesije koje nisu objavljivane na web-stranici Ministarstva i to nije ništa čudno. Informacije su bile svima dostupne – kaže.

Navodi i kako je ponuda tvrtke "Starac" odbačena jer nije bila uvezana i numerirana, jer bi se inače moglo dogoditi naknadno umetanje ili važenje stranica, pa je povjerenstvo moralo odbiti takvu ponudu.

Ministarstvo: Kriterij je najviši ponuđeni iznos

U Ministarstvu su pojasnili i kako je kriterij za odabir najpovoljnije ponude bio najviši iznos ponuđene jednokratne naknade za koncesiju.

”Napominjemo da je davatelj koncesije i ranije imao javno nadmetanje za davanje koncesije za korištenje vodne snage, radi proizvodnje električne energije u maloj hidroelektrani snage do pet MW. Taj postupak proveden je na istovjetan način kao i predmetni postupak za korištenje vodne snage rijeke Jadro te isto tako objavljen samo u Elektroničkom oglasniku javne nabave”, kazali su u Ministarstvu.

18. travanj 2024 19:23