StoryEditorOCM
RegionalJEDNOSTAVAN TRIK

Kako postići da ovoga puta održite novogodišnja obećanja dana samima sebi, lakše je nego što se čini

Piše PSD
31. prosinca 2020. - 23:42

Prije točno godinu dana ulazili smo u novo desetljeće puni nade i očekivanja. Sjećajući se prošlog stoljeća maštali smo o novim ludim 20-tima punima dekadencije, slobode i užitaka. Umjesto toga, već u siječnju slušali smo o tom strašnom virusu koji nam je prijetio iz Kine, a kad je došao kod nas, ne samo da nismo doživjeli novo duhovno oslobođenje, već smo postali zatočenici vlastitih stanova. Ubrzo nakon uvođenja naše varijante lockdowna koji je uveden gotovo svugdje u svijetu, Zagreb je zatresao razoran potres. Mislili smo da ne može gore, a onda se ponovio još gori i ovoga puta odnio još više ljudskih života. Trenutno smo svi u mislima svi s Petrinjom, Glinom, Siskom i svi drugim selima pogođenim potresom.

Pomalo nam zato sada glupo izgledaju odluke koje inače donosimo na ovu noć – manje ću jesti slatkoga, hodat ću do posla i trčati navečer, štedjet ću, sve to doima nam se tako trivijalnim. Ova godina pokazala nam je koliko smo nemoćni pred prirodnim silama, što sve ne možemo popraviti nikakvim vlastitim djelovanjem, u tome nam ne mogu pomoći nikakva novogodišnja obećanja dana samima sebi.

Želje koje smo imali za prijatelje i obitelj od ove godine ne izgledaju kao 'kvocanja', roditelji nas nisu zvali na telefon da provjere hranimo li se dovoljno zdravo i pušimo li previše. Jedni drugima smo sada najiskrenije htjeli da budemo dobro, naše želje postale su nježne.

Kako najbolje ispuniti svoja novogodišnja obećanja? Pa prvi korak bio bi da ni ne donosimo odluke koje sami znamo da nećemo ispuniti, koje zapravo nisu ni važne. Jedina prava motivacija koju u sebi imamo je da se svi skupa emotivno oporavimo. Zato, odlučite biti bolji prema svojim bližnjima, zovite češće bake i djedove, kad vas stara susjeda koju inače izbjegavate pozove na kavu sjednite s njom, 15 minuta vašeg vremena nekome znači više nego vama. Pokušajte udahnuti dva puta svaki put prije nego nekome odbrusite, zamijenite se s kolegom za smjenu na poslu. Postanemo li svi malo više brižni u 2021. lakše ćemo oprati gorak okus užasnih događaja koji su se dogodili u proteklih 365 dana. 

09. svibanj 2024 00:31