StoryEditorOCM
RegionalNEMA KINEZA, ALI...

Kako su Zhang i Wang postala najbrojnija prezimena na jugu Dalmacije?! Tako kaže popis stanovništva, doznajemo i zašto

Piše Stanislav Soldo/SD
7. travnja 2023. - 09:00

U Komarni i Općini Slivno više se ne čuje kineski jezik. Nema Kineza koji su gradili Pelješki most.

Otišli su kućama nakon što je most pušten u promet. Njihov posao u neretvanskom priobalju je završen. Pune četiri godine stalni stanovnici Komarne, ali i Brijeste sa pelješke strane bili su radnici Kinezi. Ponekad ih je na gradilištima znalo biti i više od 500 čime se doslovno preko noći udvostručio broj stanovnika u ovim turističkim mjestima, koja ljeti ožive a zimi opuste.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji su proveli popis stanovništva 2021. godine, a detaljne rezultate objavili ovih dana, Kineza još ima u neretvanskom priobalju. I ne samo da tu egzistiraju već su dva kineska prezimena Zhang i Wang uvrštena među deset najbrojnijih prezimena u Općini Slivno.

Da dobro ste čuli: Zhang i Wang su izbacili stara slivanjska prezimena i utrpali se među top 10 prezimena.

image

Kinezi su odavno napustili naselje Komarnu

CROPIX

Kažu da se čak 93 milijuna kineza preziva Wang što bi u slobodnom prijevodu bilo Kralj ili Kraljević, dok je Zhanga nešto manje, ima ih 88 milijuna i njihovo pohrvaćeno prezime glasilo bi Veseljak ili Veseljković. Kineska prezimena imaju povijest dugu po nekoliko tisuća godina.

Postoje obiteljska prezimena koja su privilegija samo nekih Kineza. To je prezime Guo, što znači "prijeći preko" i Mu što znači "majka", ali ovi nisu zabilježeni ili su bili u manjini dok se gradio Pelješki most.

Kažu da je statistika skup netočnih podatka I stvarno je tako. Popisivači (po vlastitoj prosudbi ili im je to netko rekao) u službene statistike uvrstili su Kineze na privremenom boravku koji su bili tamo u trenutku popisa.

Ali sada, dvije godine poslije, Kineza nema, ali u službenoj objavi prezime Zhang i Wang uz Sršen, Dragobratović, Babić, Bartulović, Bjeliš, Popović, Kadijević, Mustapić su najbrojniji u Slivnu. Tako je zapisano i tako je ostalo za povijest do idućeg popisa stanovništva za 10 godina.

Otkud Kinezi među najbrojnijim prezimenima, pitali smo Denisa Šešelja, starosjedioca u Općini Slivno čije je prezime ispalo s liste najzastupljenijih koju je objavio Državni zavod za statistiku.

image

Denis Šešelj

CROPIX

- Kada se popis radio uistinu je upisano i do 500 kineskih radnika koji su sudjelovali na izgradnji Pelješkog mosta. Znači, informacija je provjerena pa eto da ne uznemirujemo narod - pojasnio je Šešelj.

Kako to da su Kinezi Zhang i Wang pretekli Šešelje?

- Što se tiče prezimena Šešelj, a izvorišno je misto Podgradina, tu Kinezima neće bit teško pobijediti s nekoliko obitelji jer smo odavno napustili izvorište, a napučili Opuzen, Ploče, Metković, Zagreb te daleku Irsku - rekao je naš sugovornik i dodao:

- Zanimljivo je da se vjerski nitko nije izjasnio kao budist. Inače mislim da je popis stanovništva izvršen traljavo i nevaljalo "po babi i stričevima".

Pa gdje su nestala domaća prezimena?

- Domaća prezimena svakim danom gube značaj u izvorištu. Na primjer u popisu za Grad Opuzen prvih značajnijih deset prezimena su izvorišno slivanjska, što se vidi i po nedostatku opuzenskog šušura, a za Općinu Slivno vrlo brzo će među prvih deset ući strana prezimena moguće čak i kineska, što hoće reci da politički čelnici ove dvije lokalne jedinice ozbiljno moraju razmišljati o udruživanju jer su upućeni jedni na druge - smatra Šešelj.

image
CROPIX

- Naime, osim zaštite identiteta imamo efekt snažne lokalne uprave te opstanak mogućnosti tipa da Opuzen opstane gradom, a Slivno dobije kompaktnost, jer trenutno više Slivanjaca živi na području Opuzena nego na prostoru svog izvorišta, a to je Općina Slivno. Naravno, ako samostalno ne odredimo svoju sudbinu, državna administracija će po svom nahođenju odrediti administrativne granice sadašnjih lokalnih samouprava, pa je moguće da ih vrati na pozicije do 1993. godine.

Općina Slivno ima ekonomske mogućnosti samostalnog opstanka ali se postavlja pitanje "tko će biti stanovnici Slivna za 25 godina". Ovi Slivanjci s ovim prezimenima sigurno će biti manjina, jer atraktivna obala nudi naseljavanje egzotičnim strancima raznih kulturnih tradicijskih vrijednosti - zaključio je Šešelj.

19. travanj 2024 19:08