StoryEditorOCM
RegionalISKUSTVA KUPACA

Kakvi su rezultati Vladine odluke o zamrzavanju cijena? ‘Hrana nam je i dalje skuplja nego bilo gdje u svijetu!‘

Piše Ahmet Kalajdžić/sd
20. rujna 2023. - 12:57

Od ovog se tjedna počela primjenjivati odluka Vlade Republike Hrvatske o ”zamrzavanju” cijena, odnosno najvišim dopuštenim cijenama za 30 proizvoda za koje su ekonomski stručnjaci zaključili kako umnogome utječu na razinu životnog standarda pučanstva.

Vlada je odluku donijela kako bi se otklonile štetne posljedice tržišnih poremećaja glede opskrbe potrošača, a prema najavi premijera Andreja Plenkovića,”kompletna košarica proizvoda s ograničenim cijenama krajem prošle godine koštala je 99,68 €, dok bi cijena košarice uz primjenu novih cijena trebala iznositi 23,57 posto manje, odnosno 76,19 €.

image

Snižene su cijene najavljenih proizvoda

Ahmet Kalajdžić

Međutim, na krajnjem jugu Hrvatske izraz lica i govor tijela kupaca ukazuju na razočarenje, a iz razgovora je uočljivo kako nema željenog pozitivnog odjeka na akciju koja je, tvrde to mnogi kupci, ”samo puko zamazivanje očiju jer je po diktatu Vlade RH dio proizvoda pojeftinio, ali su istodobno neki drugi, u svakodnevici ništa manje nužni proizvodi poskupili pa sitnu uštedu trošimo na te skuplje proizvode na način kao da presipamo iz šupljeg u prazno”.

Prema najavi, pojeftinili su svinjski vrat, jaja, patate, špageti, mliječna čokolada, riža dugog zrna, mrkva u rinfuzi, pasirana rajčica, limun, jabuke, pelene i toaletni papir sniženi su u rasponu od 10 do čak 53 posto. No, dobro plasirana priča o sniženju cijena i zamrzavanju cijena dijela proizvoda, kako su nam to mnogi kupci rekli, u raskoraku je s onim što se vidi u trgovinama jer je i ovo sniženje građanima iznova ukazalo na nezajažljivu pohlepu trgovaca.Naime, trgovci će i s tim znatno sniženim cijenama zabilježiti profit, što se posebno vidi na sniženju cijena riže i toalet-papira, pa i onog najskupljih brendova.

- Što su dosad čekali? Je li im cilj dovesti nas na prosjački štap? Zašto nisu pojeftinili i proizvodi svih jakih brendova? Kako ”oni gore” misle da ćemo s ovako malim plaćama i sramotno niskim mirovinama preživjeti? A sipaju nam obećanja široke ruke, samo da zamažu oči. Kako ih nije sram! Povisite primanja građanima, stimulirajte razvoj proizvodnje te izvoz, to su dugoročna rješenja! Nama na jugu je najteže: iz BiH i Crne Gore ne smijemo uvoziti hranu, a oni sjevernije, gdje su im susjedi zemlje EU smiju uvoziti hranu i opet će bolje proći nego mi! A pričaju da smo im preskupi! Nek‘ u ovim uvjetima i s ovim cijenama dođu ovdje živjeti!- samo su neki od komentara ogorčenih Dubrovčana.

Ovaj smo put obišli samo trgovine velikih trgovačkih lanaca. Neki su kupci uočili da su iz rashladnih vitrina u skladišta prebačeni neki mliječni proizvodi koji su još do subote bili na akciji a cijena kojih je, primjerice, bila slična znatno jeftinijoj gaudi. Mnogi kupci su to komentirali riječima kako ”to znači da još ima dosta prostora za sniženja, samo je pitanje kad će i hoće li trgovci to uopće učiniti”.

Uočljivo je kako ni na jednoj polici nema oznake o ”zamrznutoj cijeni” kakva je viđena u TV-prilozima nacionalnih operatera, ali su stoga tu oznake ”akcija”, znatno češće nego li se vide četvrtkom, na jugu Hrvatske kad većina trgovačkih lanaca pokreće akcije.

Valja priznati kako su cijene šećera (1,33 €), brašna tip 400 i 500 (0,80-0,83 €) te suncokretova ulja (1,72 €) i mlijeka u tetrapaku masnoće 2,8% (0,98 €, ali ne svih proizvođača) sad nalaze na prihvatljivoj, odnosno najavljenoj razini. Također, u trgovinama koje smo obišli uvjerili smo se kako su bez obzira na proizvođača snižene cijene pakiranja od pola kilograma špageta (na 1,09 €) i pasirane rajčice (1,10 €), ali kupci ukazuju na činjenicu kako je ”u segmentu higijenskih potrepština limitiranje cijena zubnih pasti težine samo 125 gr pravo zamazivanje očiju jer se u tako velikim pakiranjima nude uglavnom paste slabije kvalitete”.

Što kažu sugrađani

image

Kate Barčot

Ahmet Kalajdžić/

Kate Barčot, umirovljenica: - Vidjela sam tek da su malo snižena jaja i paprike, ali tjesteninu, patate, brašno i ostalo nisam ni gledala jer mi trenutačno ne trebaju, ali ih ne mogu ni nositi jer je velika spenza teška. Cijene su već duže vrijeme napumpane, ovo je luda kuća s njima, to je nenormalno! Uz to, cijene su sad za manja pakiranja kao one koliko jučer za pakiranja od kilograma. Lako je njima gore govoriti kad imaju pun takuin. Mi ih plaćamo. Plenković kaže „mi smo vam dali!” Nije on ništa dao nego EU!

image

Zdenka Ivanović

Ahmet Kalajdžić/

Zdenka Ivanović, umirovljenica: - Ne vidim da je išta pojeftinilo. Od sireva je nešto jeftinija gauda, ali mislim da je to najgori sir. Nema boljih sireva koji su još u subotu bili na akciji. Barilla nije pojeftinila, brašno je pojeftinilo samo njihov brand, a neki dan sam kupila i unutra je bilo buba! Ne kupujem više jer bih to morala baciti. Rješenje je ne kupovati velike spenze, nego samo najnužnije pa kad trgovcima narastu zalihe u skladištima, vidjet ćemo kako će se spuštati cijene.

image

Tonći Simoni

Ahmet Kalajdžić/

Tonći Simoni, pomorac: - Tek sam se jučer iskrcao s broda i sinoć od supruge doznao za tu akciju hrvatske Vlade. Ali, prema onom što vidim zaključujem da je sve skuplje nego npr. na Novom Zelandu, gdje sam bio ovih dana. Hrana nam je skuplja nego bilo gdje u svijetu! Jasno je zašto: zato što je ovo lopovska država!

Luko Obradović, umirovljeni pomorac: - Ne vidim nikakvo pojeftinjenje, ovo je priča za malu djecu! Ljudi su razočarani jer ne vidim poboljšanje. Bolje da više ništa ne govorim!

01. svibanj 2024 13:44