StoryEditorOCM
RegionalADIO LITO 

Kakvo nas vrijeme očekuje sljedećeg tjedna: ponedjeljak će nas razveseliti suncem, a kasnije ćemo morati pripremiti kabanice i kišobrane

Piše PSD
4. listopada 2021. - 09:00

Ljetnom vremenu još malo pa je kraj, vrijeme će se u predstojećim danima značajnije promijeniti. Malo kiše u ponedjeljak, pokoji pljusak u utorak, a onda jače naoblačenje, a od sredine tjedna će biti oblačno, kišovito, vjetrovito pa i osjetno hladnije. Za dnevnik.hr prognozu je pripremio meteorolog Dario Brzoja. 

U ponedjeljak nas očekuje prevladavajućim utjecaj grebena anticiklone iako se zapada već gura visinska dolina, a sve bliže su nam i frontalni sustavi. Sredinom tjedna ovaj dio Mediterana bit će ciklonalno aktivan. Očekuje nas ipak većinom sunčano vrijeme što će se posebno vidjeti u kopnenom dijelu zemlje, a na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj bit će evidentnije promjene jer sljedećih nekoliko dana možemo očekivati i malo kiše. Dalmatinski otoci mogu se spremiti za nekoliko kišnih kapi prijepodne dok je u unustrašnosti, a posebno u Posavini moguća lokalna magla. 

Jugozapadnjak će zapuhati na sjeveru i gorju, a dužinom Jadrana bit će umjereno i jako jugo. Unutrašnjost može očekivati jutarnju temperaturu od osam do 13, a na moru će ona iznositi između 15 i 20 stupnjeva. 

Posljepodneva u središnjij Hrvatskoj bit će pretežno sunčana, a ponovno će biti i iznadprosječno toplo jer možemo očekivati od 25 do 27 stupnjeva što će vjerojatno biti jedan od posljednjih takvih dana u sezoni. Ljetno vrijeme bit će i u istočnim krajevima. 

U gorju i sjevernom Jadranu bit će manje toplo s temperaturom od 22 do 25 stupnjeva, u Gorskom kotaru oko 20. 

Početak promjene vremena stiže u utorak, a uz južinu će sredina dana još uvijek biti topla dok će pomalo stizati oblaci Navečer i u noći na srijedu past će kiša. U srijedu će biti promjenjivo i kišovito uz jače pljuskove, a vjetar će okrenuti na sjeverni. 

Ovaj sjeverac donijet će zahlađenje koje će se posebno pojačati u četvrtak zbog čega će druga polovica tjedna biti puna obilnih oborina. 

Na Jadran u utorak stiže jače naoblačenje s mjestimičnom kišom koja će i na moru slijedećih dana biti i češća i obilnija. Jugo će sa srijede na četvrtak okretati na buru, a ona će pak onda i jačati pa će krajem tjedna biti jaka i olujna. 

18. travanj 2024 20:39