StoryEditorOCM
RegionalMARINO RADOVIĆ

Kandidat za načelnika Općine Vir: ‘Pamtim Vir u kaosu i rasulu, a znam kakav je danas: imamo sustav koji stvara život i radi za građane!‘

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
28. travnja 2021. - 20:46

Kada sam prije nekih deset godina upoznao Marina Radovića, tada studenta ekonomije na Sveučilištu u Zadru i bivšeg juniora Košarkaškog kluba Zadar, znao sam kako imam posla s mladićem predodređenim za uspjeh. Razlog za takvo predviđanje nije bio sadržan u nekakvom povoljnom rasporedu zvijezda koje su pri rođenju pomilovale i odredile sudbinu ovog 31-godišnjeg čovjeka, nego obiteljsko naslijeđe.

Roditelji Fred i Valentina, oboje vrijedni i pošteni virski domaćini, usadili su Marinu klicu izvrsnosti iz koje se obično stvara (osobna) historija. Nije zato loše primijetiti kako je Radović tijekom cijeloga odrastanja bio izvrstan; kao učenik i gimnazijalac u Vladimira Nazora, kao najbolji student Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru s prosjekom ocjena 5.0 i prijedlogom za Rektorovu nagradu, kao stipendist Općine Vir s nagradom za izvrsnost te sada kao direktor dva općinska poduzeća – Vir održavanje i Čisti otok.

- Sve se to dogodilo nekako spontano. Kada pogledam unazad, takav životni put bio mi je sasvim normalan i logičan. Trudio sam se uspjeti, jer smatram kako sami stvaramo vlastitu budućnost. Mislim kako nas u suštini i najvećoj mjeri naši životni izbori određuju kao osobe, stručnjake i profesionalce - kaže Radović koji na lokalne izbore na otoku Viru izlazi kao kandidat za načelnika Općine Vir.

U slučaju da uspije, bit će to još jedan logičan korak u životu mladog Radovića. Počeo je prije osam godina u komunalnom poduzeću Vir održavanje kao pripravnik, da bi potom postao pomoćnik umirovljenom i legendarnom direktoru Anti Marasoviću. Nakon preuzimanja ovog trgovačkog društva prije četiri godine, Radović je sa suradnicima i djelatnicima Vir održavanja počeo raditi na realizaciji najvećeg projekta od osnutka poduzeća – postavljanju moderne javne rasvjete na cijelom otoku. Zahvaljujući tom projektu, ali i stalnom obilasku terena, Virani su ga mogli dobro upoznati. Zato nije nimalo slučajno kada ga u šetnji otokom građani zaustavljaju i pozdravljaju, traže pomoć ili ukazuju na neki problem.

- Drago mi je što je tako. Uvijek sam spreman dati odgovor ili ponuditi rješenje, ukoliko je to moguće. Zna biti negativnosti i kritika, ali su one rijetke jer su ljudi uglavnom dobronamjerni i zahvalni kada im se riješi problem kojega imaju u ulici ili naselju. To je uostalom moj posao, a njihovo mi zadovoljstvo puno znači, jer me dodatno motivira i tjera da budem što bolji u svom poslu - opisuje mladi kandidat za načelnika situacije iz svojega rada.

Radović je magistar ekonomije i bio je asistent na Sveučilištu u Zadru na predmetima marketinga, marketing menadžmenta, mikroekonomije, primijenjene ekonomije i ekonomije. Od veljače ove godine kao direktor vodi i Čisti otok, jednu od najuspješnijih komunalnih tvrtki na otoku.

- Mislim kako smo s projektom javne rasvjete u Vir održavanju dostigli razinu uspjeha i prepoznatljivosti Čistog otoka. Nije riječ o natjecanju među općinskim poduzećima, nego o standardu komunalne usluge koju neprekidno podižemo na zadovoljstvo naših građana. Projektom javne rasvjete prvi put se na Viru počela postavljati učinkovita i štedna rasvjeta, odnosno LED lampe, a dosad je postavljeno preko 10 kilometara nove mreže javne rasvjete. Ujedno smo i modernizirati preko 1.000 postojećih dotrajalih svjetiljki. Završavamo projekt uređenja groblja, evidentirali smo sve korisnike groblja, obogatili vozni park i dobili novi kamion, bager i valjak. Nismo stajali skrštenih ruku - kaže Radović s kojim smo razgovarali o kandidaturi za načelnika Općine Vir, komunalnoj budućnosti otoka, projektima i osobnom virskom iskustvu. Radović je uostalom potvrđeni mladi kadar virskog komunalnog sustava i dokaz kako je općinski program stipendiranja, u njegovom slučaju, na posijano dobro urodio izvrsnim.

Virskom načelniku Kapoviću zakonski je onemogućeno sudjelovanje na izborima, odnosno mogućnost dobivanja novog mandata. Kako ste Vi doživjeli taj ipak neočekivani udar na načelnika Kapovića i posredno na općinski sustav?

- Definitivno možemo reći kako je riječ o neočekivanom raspletu događaja, jer se Zakon o izborima mijenjao u studenomu prošle godine. Zato nas je sve iznenadila njegova izmjena prije svega mjesec dana, dakle gotovo pred same izbore. No zakon je takav kakav jest, pa se treba prilagoditi novonastaloj situaciji. Načelnik Kapović je možda onemogućen u kandidaturi na ovim lokalnim izborima, ali je zato tijekom dvadeset godina stvorio općinski sustav koji besprijekorno rješava probleme građana. Naslijedio je sustav u raspadu i Općinu Vir u bankrotu, a ostavio je proračun od četrdesetak milijuna kuna i proračunski višak od gotovo četiri milijuna kuna, potom uspješne komunalne tvrtke, sređene ustanove i Vir kao najuspješniju turističku destinaciju u Hrvatskoj. To je samo dio priče o uspjehu njegove politike i razvoju otoka. Prije 20 godina to je bila znanstvena fantastika, a danas je stvarnost.

Uspješan i prepoznatljiv Vir bez ikakve sumnje je njegovo djelo, ali i djelo svih djelatnika u sustavu koji jamče profesionalnu uslugu, servis građanima i kontinuitet u razvoju. Sve drugo, mogu to slobodno reći, potpuni je avanturizam bez pokrića i priča koja bi loše završila po otok i njegove stanovnike. Na ovim izborima zato očekujemo veliku podršku stanovnika Vira, jer smo dokazali da znamo i možemo.

Dosadašnji načelnik Kapović ukazao Vam je povjerenje i predstavio Vas građanima Vira kao logičan i najbolji izbor za novog načelnika. Kako ste doživjeli to ukazano povjerenje?

- Osjećao sam se polaskano i odgovorno. Ponuđena mi je ta mogućnost u razgovoru, što sam smjesta prihvatio. Riječ je o odgovornosti. Ne može se voditi posao, biti zadužen za uspjeh i poslovanje poduzeća, brinuti se za plaće ljudima, zadovoljavati potrebe stanovnicima otoka ili rješavati komunalne probleme, a ne biti odgovorna osoba. Istu razinu odgovornosti osjećao sam kada sam prije četiri godine izabran za direktora Vir održavanja, i sada u veljači za direktora Čistog otoka. Svojim radom, znanjem, voljom i energijom dokazat ću kako je povjerenje načelnika Kapovića i cijelog sustava, koje mi je velikodušno ukazano, bilo potpuno opravdano. Nisam od onih koji bježe pred izazovima, niti sam lažno skroman. Svjestan sam svojih mogućnosti i odgovornosti koju imam, a to je vjerojatno posljedica odgoja i bavljenja sportom. Znate, sport vas u životu usmjeri na najbitnije stvari. Utemeljen je na lijepoj igri i zabavi kada govorimo o dječjoj razini, ali vas istovremeno uči disciplini, odricanju, požrtvovnosti, suradnji s ljudima, prihvaćanju drugih i radu za druge. Vjerujem kako je najljepše od sporta, a ja sam bio košarkaš Zadra i virskog Mornara, ostalo suštinski i duboko u meni kao svojevrsna životna vodilja. Ona druga vodilja kroz život je obiteljska, kršćanska i humanistička.

Imate potvrđeno operativno iskustvo i stručne vještine kada govorimo o vođenju komunalnih tvrtki. Postoji li možda određeni strah ili bojazan kako na novom poslu, ako Vas izaberu za načelnika, ulazite u prilično neizvjesnu situaciju?

- Apsolutno sam spreman za novu funkciju, a razloge sam već naveo. Smatram kako sa znanjem, stečenim iskustvom u komunalnom sektoru i požrtvovnim radom mogu kao načelnik Općine Vir dati novi zamah u daljnjem razvoju. Straha i bojazni nema, jer mislim kako sam najbolji kandidat i izbor za načelnika, pogotovo s obzirom na zahtjevnost, dinamičnost i kompleksnost općinskog sustava od kojega je samo onaj u Zadru složeniji i veći. Čovjek ipak mora imati neku razinu obrazovanja i stručnosti da bi mogao upravljati takvim sustavom, pa opet dolazimo na priču o odgovornosti. Ne bih možda previše riječi trošio na druge kandidate, ali nitko od njih nema potrebno obrazovanje, iskustvo ili stručnost za vođenje tako složenog sustava. Naravno, demokratski je ponuditi svoje vodstvo ljudima, ali je neodgovorno nuditi takvo što bez kompetencija. Ne želim podcijeniti ničiju profesiju, ali ne mogu niskokvalificirani radnici i zanatlije voditi i staviti se na čelo kompleksnog općinskog sustava s više desetaka inženjera, ekonomista, pravnika i ostalih visokokvalificiranih stručnjaka te više stotina djelatnika.

Komu ste prvom javili da ste prihvatili kandidaturu za načelnika na predstojećim izborima?

- Supruzi Nikolini. Nedavno smo dobili djevojčicu Leonu, pa nam se zaista svašta dogodilo u posljednjih mjesec dana. Sretan sam zbog djeteta, sretan zbog obitelji koju stvaramo Nikolina i ja te sretan zbog naših roditelja koji postaju djedovi i bake. Možda sam zbog svega toga izrazito emotivan, ali sam istovremeno čvrsto s nogama na tlu.

Što Vam je rekla supruga?

- Supruga me podržala, kao što me podržava u poslu od prvog dana, a isto vrijedi i za mene, odnosno njezin posao. Brak traži ljubav, obostrano poštovanje, podršku i odricanje.

Kako su reagirali Vaši roditelji?

- Podržali su me, naravno. Rekli su mi kako sam odavno svoj čovjek, a sada i obiteljski, tako da podržavaju moj izbor i donesene odluke. Bitno je da svim srcem stojim iza tih odluka, a oni znaju da je tako.

U jednom ste trenutku zamijenili dugogodišnjeg direktora Antu Marasovića na čelu Vir održavanja. Nekoliko godina kasnije nalazite se u sličnoj situaciji, odnosno realnoj mogućnosti da zamijenite dugogodišnjeg načelnika Kapovića. Možete li usporediti te dvije životne situacije ili mogućnosti?

- Kada sam preuzeo poduzeće Vir održavanje od gospodina Marasovića koji je bio otišao u mirovinu, imao sam svega 27 godina. Tada sam bio vjerojatno najmlađi direktor u Zadarskoj županiji, pa čak i u Republici Hrvatskoj kada govorimo o komunalnim sustavima. Taj je period u mom životu bio vrlo izazovan, jer je direktor Marasović, sportskim rječnikom kazano, zaista visoko podignuo letvicu. Drugo, zbog njegovog velikog životnog iskustva imao sam ne samo šefa i mentora u poduzeću, već i osobu koja mi je bila poput oca. Uspio sam, mislim, preuzimanjem tvrtke unaprijediti poslovne procese i na tu sam činjenicu jako ponosan. Danas je Vir održavanje odlično posloženo poduzeće koje može odoljeti svim izazovima u budućnosti. Sada sam u težoj i složenijoj situaciji, ali sam četiri godine stariji i iskusniji, pa imam dovoljno samopouzdanja da znam kako mogu odraditi dobar posao. Imam puno povjerenje u svoje kolege, suradnike i stručnjake od kojih je sastavljen naš sustav. Mi smo, ako mogu slobodno kazati, nova snaga na istom razvojnom putu.

S obzirom na Vaš rad u općinskom virskom sustavu i doprinos evidentnom komunalnom razvoju otoka, dakle kao iskusan operativac, možete li procijeniti kakve su potrebe stanovnika otoka i kako ih zadovoljiti na optimalan način?

- Ključ svega je komunalna infrastruktura, prvenstveno voda, kanalizacija, javna rasvjeta i prometnice. Nakon višegodišnjih priprema, projektiranja, dobivanja svih građevinskih dozvola te rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u koje je utrošeno više desetaka milijuna kuna, u sljedećem mandatu u planu je da svako naselje i ulica na otoku Viru budu kompletno komunalno opremljeni. Vrlo je izvjesno kako ćemo sljedeće godine imati izvođača na radovima podizanja vodovodne i kanalizacijske mreže na cijelom otoku Viru. Taj se projekt procjenjuje na nekih 750 milijuna kuna bez PDV-a i trenutno je najveći u Republici Hrvatskoj. Za završetak tako obimnog i kompleksnog posla, potrebna je stručnost, iskustvo, znanje, energija, strpljenje i čelična volja. Zapravo je u tom smislu sretna okolnost kako taj golemi projekt vodi direktor poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić. On je najzaslužniji što ćemo virsku aglomeraciju, nakon mukotrpnog postupka dobivanja svih građevinskih dozvola, privesti kraju do 2025. Naglasak je također i na izgradnji javne rasvjete te na asfaltiranju prometnica koju su opremljene svom potrebnom infrastrukturom.

Podudaraju li se te potrebe građana s razvojnim i komunalnim potrebama samog otoka? Što kao kandidat za načelnika i osoba iz komunalnog sustava nudite građanima Vira?

- Slobodno mogu kazati kako su potrebe građana u skladu sa razvojnim i komunalnim potrebama otoka Vira, jer ih na terenu pratim već osam godina. Želje su, naravno, uvijek malo veće, no razumijem potrebe ljudi. Zato ćemo taj proces od spoznaje o nekom problemu do realizacije i uklanjanja problema, znatno ubrzati. Naravno, u suradnji našim mještanima.

Kako to mislite izvesti?

- Kada se situacija s pandemijom COVID-a 19 i epidemioloških mjera stabilizira, organizirat ćemo radne sastanke po svim virskim naseljima. Želja mi je da iz prve ruke svi u sustavu čujemo i vidimo što ljude žulja. Dosad sam kao direktor primao stranke, slušao ih, rješavao probleme koje sam mogao, a tako ću postupati i kao načelnik Općine Vir.

Općina Vir koju hipotetski preuzimate nije ista ona Općina koju je načelnik Kapović preuzeo u svojem prvom mandatu. Tada je Općina Vir bila u rasulu, bankrotu i dugovima. Sjećate li se tog vremena?

- Jako dobro se sjećam tog vremena, i to ne baš sa sjetom. Otac mi je radio u komunalnoj tvrtki Virkom u kojoj devet mjeseci radnicima nije bila isplaćena plaća. To je bilo dno dna. Sjećam se kako smo kao obitelj preživljavali od skromne majčine plaće, sve dok se otac nije snašao s novim poslom. Iako sam tada imao samo 11 godina, naučio sam važne životne lekcije na primjeru mojih roditelja koji nisu očajavali ili se prepuštali lošim osjećajima. Borili su se. Da, zaista je Općinom Vir do mandata načelnika Kapovića vladao kaos. To su zapravo blage riječi za to vrijeme, ali je to bila naša virska stvarnost. Mene će ipak, ako budem izabran, dočekati sustav stvoren i uređen zahvaljujući viziji i krvavom radu. Ništa se nije stvorilo preko noći.

U slučaju uspješnog rješavanja najvažnijih komunalnih i infrastrukturnih projekata, jeste li kao budući načelnik zainteresirani i za kulturnu nadogradnju kada je riječ o projektima? Vir nema knjižnicu, ili nešto poput doma kulture, prostora druženja, muzejskog i nekog sličnog sadržaja.

- Nakon što završimo s procesom komunalnog opremanja u svakom naselju i ulici, kulturna nadogradnja je nešto što se nameće samo po sebi. Riječ je o potrebama koje je važno ispuniti i zadovoljiti. Svakako nam je potreban dom kulture, ili mjesto gdje će se ljudi moći okupljati i družiti. Vir srećom ima puno seniorskog stanovništva koje je izrazito aktivno, a dom kulture bio bi idealan prostor za njihove potrebe, kao i za potrebe mladih. Vir je poseban jer nema segregacije kada su u pitanju različite generacije. Druže se svi; djeca, mladi, stariji, i svi su u najznačajnijoj mjeri određeni prije svega kao ljudi. To je samo jedan od razloga zašto nikad nisam želio napustiti Vir.

Mislite na činjenicu da ste mogli graditi znanstvenu karijeru u Zadru, ali ste na kraju ipak izabrali rodni otok?

- Možda se prije osam godina nisam rukovodio takvim idealima života, ali sada sam toga duboko svjestan. Osim toga, sada sam oženjen, imam prekrasno dijete i roditelje o kojima ću jednog dana skrbiti. Osjećaj punog života kojega imam na Viru teško je pronaći negdje drugdje. Moramo također biti svjesni kako smo nacija koja izumire te da je otok Vir sa svojim demografskim pokazateljima i uspjesima u provođenju socijalne i pronatalitetne politike, koji su bez premca u Hrvatskoj, ipak izuzetak od općeg kretanja u Hrvatskoj. Vir sam i doslovno izabrao zbog života.

Ako budete načelnik, ostaju li stipendije za studente, naknade za novorođenčad, besplatan vrtić, božićnice, uskrsnice itd?

- Apsolutno. Ukoliko bude mogućnosti, pokušat ćemo određene naknade i povećati, pogotovo za one najugroženije kojih svakim danom ima sve više u cijeloj zemlji. Mi Hrvatsku ne možemo promijeniti, ali možemo puno učiniti za naš otok Vir i za njegove stanovnike.

Zbog dosadašnjeg iskustva svakako su Vam bliži komunalni i infrastrukturni zahvati, no razmišljate li i o novim turističkim projektima? Vir je lani bio najuspješnija destinacija po noćenjima u Hrvatskoj, pa je evidentan njegov turistički potencijal.

- Bez obzira na moje radno iskustvo u komunalnim poslovima, ja sam ekonomist po struci i svjestan sam što turizam znači za našu privredu i gospodarstvo. Vir se godinama unazad etablirao među 10 najboljih destinacija u Hrvatskoj, pa zato i ne čudi kako smo prošle godine bili najuspješnija destinacija. Imamo pored toga sposobnu direktoricu Vir turizma Kristinu Perić i agilnog direktora virske Turističke zajednice Srđana Liverića koji su turistički standard na otoku podignuli na zavidnu razinu. U sljedećem mandatu fokusirat ćemo se na uređenje plaža kako bi što više virskih plaža uredili poput plaže Jadro. S obzirom na situaciju s pandemijom COVID-a 19, također ćemo nastojati podupirati naše poduzetnike u turizmu, kao i u ostalim sferama rada i djelovanja. Izgradnja turističke infrastrukture je pred nama.

Viranin ste rođenjem, poslom i perspektivom. Možemo li Vaš izbor nazvati nastavkom priče o kontinuitetu i razvoju otoka Vira? Naime, još od ranije postoje tendencije da Vir padne pod utjecaj nekih struja ili opcija koje autentično nisu virske.

- Vir je najbitniji, jer njegov razvoj ne smije stati niti biti zaustavljen. U razvojnom smo procesu već 20 godina, pa iz prve ruke znamo kako bez kontinuiranog upravljanja nema razvoja i napretka. Naravno, kada stvorite sustav koji proizvodi vrijednosti, donosi razvoj, napredak i perspektivu, pojavljuju se tendencije i vanjske struje koje na Vir gledaju isključivo kao na zonu interesa iz koje se može čupati novac. Nisu to Virani, ali na Viru imaju svoje ljude koji provode njihove politike. Ne smijemo im dopustiti da vlastite privatne interese stave ispred općeg virskog interesa.

Gdje vidite Vir za četiri godine u slučaju da Vas građani izaberu za novog virskog načelnika?

- Teško je odgovoriti na to pitanje jer je nemoguće predvidjeti svaku situaciju, pogotovo kada govorimo o gradnji, no očekujem kako ćemo imati sređenu komunalnu infrastrukturu. Otok Vir bit će osvijetljen u cijelosti, ulice i naselja imat će asfaltirane putove, a projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže na cijelom otoku bit će završen. Potrudit ćemo se dobiti modernu zgradu osnovne škole sa sportskom dvoranom, a također ćemo urediti sve plaže i podignuti njihov komunalni standard na veću razinu. Ovo nisu prazna obećanja, nego vrlo realne stvari koje naš uigrani općinski sustav može dovesti do kraja. Gledajte, prije 20 godina Vir je bio zapušteno selo bez infrastrukture. Da je tada netko rekao kako će u dogledno vrijeme Vir biti najpoznatiji otok u Hrvatskoj, turistički šampion i rekorder, kako će gotovo trećina vodovodne i kanalizacijske mreže već biti napravljena, ili da će javna rasvjeta svijetliti gotovo svugdje, odnosno da će vrijednost građevinskog zemljišta porasti sa 30-40 eura na 300-400 eura, rekli bi mu kako govori gluposti. Uostalom, u tom nas je vremenu državni tajnik Jerko Rošin počastio slavnom rečenicom o Viru kao otoku gubavaca kojega treba zatrpati bombama. Gdje su danas Rošin i svi njemu slični, a gdje smo mi?

MLADOST JE PREDNOST

S Vašim kolegom i suradnikom Antonijem Vučetićem, zamjenikom virskog načelnika i kandidatom za župana Zadarske županije, predstavljate novu generaciju mladih i obrazovanih političara na otoku. Je li mladost slabost ili prednost?

- Rekao bih kako je naša mladost prednost, jer smo istovremeno dovoljno iskusni da možemo odoljeti izazovima i poslovima koji su pred nama. Okružuje nas tim stručnih ljudi koji već dugi niz godina rade jako dobar posao. Da bi postigli uspjeh, bitno je da postoji

kontinuitet. Za uspjeh je potreban kontinuitet. Činjenica je da u suvremenom, dinamičnom i kompleksnom okruženju naglasak mora biti na timskom radu. Vir je mjesto koje ljudi odabiru za život, a to je rezultat sustavnog rada, ispravne politike, suradnje i vizije.

19. travanj 2024 23:29