StoryEditorOCM
RegionalPONUDA NA STOLU

Kaštelanski ‘kralj nekretnina‘ već ima kupca za veliki dio popularnog dalmatinskog otoka! Poznata je i cijena koju nesuđeni vlasnik hrvatskog nogometnog prvoligaša traži za oazu na škoju

Piše Gordan Zubčić
6. travnja 2022. - 18:11

Kaštelanski poduzetnik Slavko Gotovac ponudio je Županiji splitsko-dalmatinskoj na prvokup svoje vlasništvo nad četvrtinom otočića Jerolim, najistočnijim većim dijelom Paklenih otoka ispred Hvara, po cijeni od 3 milijuna eura.

Budući da regionalni vijećnici u pravilu automatizmom odbijaju slične ponude, za pretpostaviti je da vlasnik restorana "Jerolim", koji zajedno s terasom i okolnim zemljištem zauzima točno 2000 kvadrata, već ima kupca kojem službeno neće smjeti prodati nekretnine ispod iznosa koji je istaknuo Županiji. No, spomenuta površina samo je mali dio cijelog škoja, jer Gotovac drži jednu četvrtinu vlasništva nad ukupno 155.230 četvornih metara otočnog terena.

Sukladno Zakonu o otocima, poduzetnik je pravo prvokupa u studenome 2021. ponudio Ministarstvu državne imovine, ali do 8. ožujka ove godine, kako se navodi u pratećoj dokumentaciji, nije dobio odgovor, pa je, prema spomenutom propisu, svoj dio "paklenog otoka" morao pokušati prodati i Županiji.

image
Zvonimir Barišin/Cropix

Ponuditelj je naveo i kako oko cjelokupnih (njegovih) nekretnina na Jerolimu vodi i sudski spor sa svojom bivšom suprugom Vesnom radi utvrđivanja bračne stečevine, ali nije poznato je li to resornoj administraciji u Zagrebu bila prepreka za odgovor na ponudu ili je riječ samo o birokratskom zaboravu, za slične slučajeve prvokupa neuobičajenom.

Premda je otočić dobro poznat nautičarima, ali i po nudističkoj plaži, u široj je javnosti ipak poznatiji sam aktualni prodavatelj nekretnina. Riječ je o čovjeku koji je najprije ušao u biznis s kockarnicama, a zatim je otkupio i renomiranim kupcima poput trgovačkog lanca "Tommy" prodao dio bivših "Brodomerkurovih" prodavaonica na atraktivnim splitskim lokacijama.

Nekretninski biznis nastavio je s brojnim stanovima i turi, na glasu je i njegova vila "Sancta Domenica" u Svetoj Nedjelji na Hvaru, kao i želja da suinvestira u izgradnju marine i šetnice od splitskog Duilova do Stobreča.

Ipak, "kruna" njegovog poslovnog angažmana trebala je biti kupnja nogometnog kluba "Istra 1961" iz Pule, što je namjeravao ostvariti prije četiri godine. Tada je vlasnik jedinog istarskog prvoligaša bio Amerikanac Michael Glover, nesuđeni kupac "Hajduka".

image

Slavko Gotovac

Tom Dubravec/Cropix

Kaštelanski poduzetnik tada je ponudio podmiriti sva dugovanja kluba u visini od oko 2 milijuna eura, a njegov tadašnji interes mnogi su povezivali s potencijalnom izgradnjom - šoping-centra u Puli. Gotovac je sličan projekt namjeravao ostvariti u Kaštel Starom, jer je prije petnaestak godina bio preuzeo predsjedničko kormilo tadašnjeg trećeligaša "Vala", te je uz nogometne ambicije (minimum plasman u drugu ligu) lokalnim vlastima ponudio i velebni poslovni projekt.

Planirao je u Starome izgraditi novi stadion kapaciteta 10 tisuća gledatelja kao dio sportskog kompleksa, a uz njega i podzemnu garažu za 350 automobila, veliki poslovni centar na 10 tisuća kvadrata, hotel u sklopu stadiona...

29. travanj 2024 11:01