StoryEditor
RegionalREZULTATI PRVIH BERBI I MELJAVA NAJAVLJUJU ODLIČNU ULJARSKU SEZONU

Kod Duševića prve masline dale 12, a kod Morovića čak 15,1 posto ulja

Piše Mario Vuksan
2. listopada 2018. - 17:20
8372932

Iako većina uljara za preradu maslina na zadarskom području još nije počela s radom, po rezultatima prvih berbi i prerade čini se da će ovo u ovom kraju konačno biti jedna izdašna sezona. Naravno, kod onih maslinara kojima elementarne nepogode, udari hladnoće u ožujku ili napadi maslinove muhe tijekom ljeta i u ranu jesen nisu pričinili veću štetu.
Prvi su s berbom krenuli na Žmanu, u OPG-u Nives i Gorana Morovića, te u Ljupču, u OPG-u Mate Dušević.
Prošlog vikenda Morovići su krenuli s berbom još uvijek zelenih ili tek lagano prošaranih maslina sorti leccino i pendolino te dobili odlične rezultate. Prva meljava u subotu dala im je 12,7 posto ulja od ubrane količine, druga u nedjelju 14,9 posto, a treća u ponedjeljak čak 15,1 posto.
- I , što je najvažnije, plod je zdrav, bez uboda, pa možemo očekivati vrhunsko ekstra djevičansko ulje – rekao nam je Goran Morović.
Ova izdašnost ulja iz maslina u svijetu nagrađivanih ekoloških maslinara Morovića daje naznaku da će ova sezona biti izuzetno izdašna u radmanima, te da će biti nadprosječni u višegodišnjem prosjeku.
Morovići svoje masline prerađuju u maloj uljaru u Žmanu, dok se druge tek pripremaju za preradu.
I Mladen Dušević, koji zajedno sa sinom Matom obrađuje oko 350 maslina u Ljupču, kaže da je, s obzirom na raspored kišnih dana početko rujna i ovih dana, zadovoljan s prvom berbom. Duševići su u subotu pobrali prve količine sorte leccino i dobili radman od 12 posto. Mladen također očekuje da će ostale sorte i kasnije berba, sudeći po ovoj prvoj, davati odlične radmane.
Vlasnik poznate i nagrađivane uljare Nadin Željko Vrsaljko kazao nam je da s preradom počinje sljedećeg vikenda (mada meteorolzi zovu kišu baš u subotu pa to moglo poremetiti planove maslinara) te da mu nije poznato da je netko u Ravnim kotarima odnosno bekovačkom kraju počeo s berbom i preradom.
- Ovo što ste mi rekli za radmane ovih prvih, ranih berbi je odlično. Kad nam prve meljave daju 10 posto ulja očekujemo dobru sezonu, a ovo su stvarno dobre vijesti – rekao je Vrsaljko.
Uljara Momira Paleke u Žeravi počinje s radom sljedećeg ponedjeljka, a i u maslinicima PZ Masline i vino u Polači se pripremaju za berbu i uljaru jer s poslom kreću ovaj tjedan.
Zadarski agronom mr.Marjan Tomac koji je uvijek u pokretu, na terenu i u komunikaciji s maslinarima kaže da će ovogodišnja berba na dijelu otoka i pogotovo u Ravnim kotarima biti dobra, ali da su pogriješili oni maslinari koji nisu pravovremeno zaštitili masline od maslinove muhe. Ti plodovi sada, pogotovo pod naletima bure, otpadaju. Najgore što ti maslinari mogu napraviti jeste da ih već ubodene i u fazi truleži pokupe, stave u more i nakon toga samelju da bi dobili – čisti otrov. 

#MASLINE#BERBA

Izdvojeno

02. srpanj 2020 11:20