StoryEditorOCM
RegionalNAKON 14 GODINA!

Konačno kreće suđenje za veliku aferu s lažnim ratnim invalidima, među optuženima i troje poznatih splitskih liječnika

Piše Vladimir Urukalo/SD
24. veljače 2023. - 17:10

”Ipak se kreće!” - čuvena rečenica koju je svojevremeno pred sudom Inkvizicije izgovorio talijanski fizičar i astronom Galileo Galilei mogla bi se mirne duše primijeniti na sudski slučaj poznat pod nazivom “Dijagnoza” koji evo već gotovo 14 godina nikako da krene na splitskom Županijskom sudu.

Sve do nedavne odluke Visokog kaznenog suda koji je napokon “dao zeleno svjetlo” odbivši pravomoćno sve žalbe obrane.

Radi se, podsjetimo, o predmetu u kojem su okrivljeni medicinska tehničarka Suzana Jelavić, vozač HZMO-a Dragiša Šušić, medicinski tehničar Marijo Tafra te liječnici Valter Nutrizio, Boran Uglešić i Boris Samardžija. Tereti ih se da su, a nakon što ih je Jelavić od siječnja 2006. do 11. veljače 2008. godine na području Splita i Zagreba povezala “u zajedničko djelovanje s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi za veći broj raznih korisnika”, tim osobama, a radi se o njih petnaestak, omogućili stjecanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida, čime su im pribavili znatnu materijalnu dobit na štetu državnog proračuna.

image

Boran Uglešić

Jakov Prkić/Cropix

Umrla dvojica optuženika

Po mišljenju USKOK-u, Suzana Jelavić je preko Šušića i svojega pokojnog supruga od “klijenata” tražila iznose koji su se, ovisno o pojedinoj usluzi, kretali od 4200 do 6500 eura. Deset posto dobivenog novca zadržavala je za sebe, a dio bi podijelila ostalima. U optužnici USKOK-a podignutoj još 2009. godine bili su i Suzanin suprug Mladan Jelavić, no on je u međuvremenu umro, isto kao i liječnik Damir Rebić.

Do sada je u zastaru otišlo 40-ak kaznenih djela krivotvorenja isprava, no za primanje mita ostalo je još nekoliko godina do zastare. Sve do sada suđenje, naime, nije počelo usprkos trudu suca Dinka Mešina koji je predmet dobio “u dotu” prije nekoliko godina, zakazavši raspravu na kojoj je, pak, sredinom prosinca 2021. godine došlo do “zastoja” jer je obrana okrivljenih tražila da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje svi nalozi istražnog suca za provođenje tajnih mjera kao nedovoljno obrazloženi, kao i dokazi koji su tako prikupljeni te su na taj način pokušali spriječiti da se tijekom suđenja javno preslušavaju tajno snimljeni telefonski razgovori okrivljenika, koji su jedan od ključnih dokaza u ovom predmetu.

image

Suzana Jelavić

Jakov Prkić/Cropix

Još 2012. godine Vrhovni je sud odlučivao o tome te je odbio izdvajanje, no tada nije bilo odluka EU suda pa je i sudska praksa bila drukčija.

Dakle, sudac Mešin u veljači 2021. odbio je zahtjeve obrane, a VKS je krajem iste godine ukinuo njegovu odluku vrativši predmet na ponovno odlučivanje. U studenom 2022. godine sudsko vijeće opet odbija prijedloge obrane i odlučuje da se neće iz spisa izdvojiti kao nezakonite snimke razgovora s telefona okrivljenih te izvješća posebnih izvidnih mjera, fotodokumentacija tehničkog snimanja osoba i razgovora te izvješća prikrivenog istražitelja.

Naravno, obrane okrivljenih predvođene “iskusnim liscem” Željkom Gulišijom koji brani psihijatra Uglešića su se na to žalile, no VKS ih je pravomoćno 1. veljače ove godine odbio.

image

Valter Nutrizio

Jakov Prkić/Cropix

Interes za progon

- Ovaj sud prihvaća zaključak prvostupanjskog suda da kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave u konkretnom slučaju predstavljaju teške oblike kaznenih djela iz nadležnosti županijskog suda, a što proizlazi iz utvrđenih okolnosti organiziranosti optuženika i njihove usmjerenosti pribavljanju materijalne dobiti rješavanjem statusa invalida Domovinskog rata i ishođenjem invalidskih mirovina....

Sud je osnovano utvrdio da je u konkretnom slučaju interes za progon i kažnjavanje počinitelja koruptivnog kaznenog djela potrebno staviti ispred optuženikovih prava na slobodu i tajnost komuniciranja - navodi se u pravomoćnoj odluci VKS-a koju potpisuje sudac Ivan Turudić.

A sad evo više nema nikakvih prepreka da napokon i u Splitu krene suđenje čiji je početak zakazan za sredinu travnja.

U Osijeku postupak davno gotov

Spomenimo da je splitska "Dijagnoza" krenula u veljači 2008. godine istodobno kad i akcija "Dijagnoza 2" u Osijeku, gdje je bilo optuženo devet osoba za zlouporabu položaja i ovlasti te za primanje mita čime su državni proračun oštetili za 3,2 milijuna kuna.

U Osijeku su provedena dva suđenja jer je presude iz prvog postupka ukinuo Vrhovni sud, te su okrivljeni pravomoćno osuđeni, neki i na višegodišnje zatvorske kazne koje su već odavno izdržali.

01. svibanj 2024 21:37