StoryEditorOCM
RegionalVELIKO FINALE

Konačno potpuno spojeni sjever i jug: u promet se pušta i Stonska obilaznica, pogledajte snimke iz zraka

Piše Krešimir Žabec/JL
18. travnja 2023. - 22:34

Nakon četiri godine, osam mjeseci i 20 dana završen je projekt Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom. Nakon 1720 dana izgradnje, u srijedu, u 14.30 sati, u promet će biti pušten i posljednji dio ovog projekta od čvora Prapratno do čvora Doli. Riječ je o završetku po značaju najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj nakon izgradnje mreže autocesta, koji uključuje Pelješki most i novu cestu preko Pelješca u dužini od 28,6 kilometara. Jutarnji list ekskluzivno je prvi, dan prije otvaranja, prošao obilaznicom Stona, jedinim dijelom ovog projekta koji do jučer nije bio u prometu.

Dvadeset i četiri sata prije puštanja u promet užurbano su se obavljali posljednji poslovi ušminkavanja dionice - spajanje zaštitne ograde, provjerava sigurnosnih sustava u tunelima, provjera horizontalne i vertikalne signalizacije... Na nekim dijelovima isprekidana linija bit će zamijenjena punom. Na gradilištu je još oko 150 radnika.

Nedostatak radne snage vidljiv je i ovdje pa je najveći broj radnika na gradilištu iz Nepala. "Zadovoljan sam i umoran", odgovara na pitanje kako je dipl. ing. građ. Ivica Tutman, predstavnik Hrvatskih cesta na ovoj dionici i voditelj njihove ispostave u Dubrovniku.

"Na dionici su nam najizazovniji bili most i tuneli između kojih se on nalazi", ističe Tutman. Prema njegovim riječima, tehničkim pregledom koji je jučer bio u tijeku nisu uočeni posebni nedostaci, osim onih sitnih, uobičajenih, kojih ima pri završetku ovako velikog projekta.

"Ne smije biti propusta"

Dionica čvor Prapratno - čvor Doli dužine 7,9 kilometara trebala je biti završena krajem prošle godine, ali se sve još četiri mjeseca oduljilo, prije svega zbog rasta cijena materijala, usporene dobave i isporuke materijala.

Iako je po kilometraži dionica relativno kratka, iznimno je bila teška za izgradnju s obzirom na to da je trebalo prokopati dva velika tunela i između njih sagraditi most.

Na trasi se nalaze tuneli Polakovica (1265 m) i Supava (1320 m), kao i most Ston dugačak 485 metara. Osim glavnih tunelskih cijevi, kojima će se od danas odvijati promet, probijena je i servisna cijev za izlaz u slučaju opasnosti.

image
Jakov Prkić/Cropix

Specifično je da svaka od njih ima izlaz samo na jednu stranu. Naime, Studijom utjecaja na kulturnu baštinu utvrđeno je kako bi se probijanjem servisne cijevi i gradnjom prometnih platoa na obje strane promijenila vizura grada Stona koji je pod zaštitom UNESCO-a. Između glavne i servisne cijevi po pet je prolaza za izlaz u nuždi te je omogućen ulazak vatrogasnim vozilima.

"Težište nam je na protupožarnoj sigurnosti u tunelima. Tu jednostavno ne smije biti pogrešaka i propusta", naglašava Tutman. Kao napomena svima onima koji su skloni kršenju prometnih pravila i ograničenja brzine, i ova dionica je pod videonadzorom, a slika prometa uživo se 24 sata projicira u Centru za kontrolu i upravljanje prometom u Zaradeždu. Realizacija cjelokupnog projekta počela je 31. kolovoza 2018., kada su radnici kineske kompanije CRBC preuzeli radove na mostu Pelješac. Kineza na Pelješcu već mjesecima nema, a projekt vrijedan oko četiri milijarde kuna danas je konačno završen.

image
Jakov Prkić/Cropix

Nakon puštanja u promet ove dionice napokon će kamionima i autobusima biti dopušten prolaz preko Pelješkog mosta i novom pelješkom cestom. To dosad nije bilo dopušteno da ne bi došlo do prometnog zagušenja u području Stona.

Otvaranjem ove dionice odahnut će i stanovnici Stona. U samom gradu nema one euforije koja je pratila otvaranje Pelješkog mosta, ali su jako zadovoljni otvaranjem obilaznice. "Ajde, konačno ćemo se riješiti tih gužvi. To se više nije dalo živjeti. Sad će nam doći samo oni koji žele kod nas, a ovi drugi nek‘ idu ća dalje", poručuju iz Stona.

Probijeni rokovi

Prema prvotnom planu, cijeli projekt cestovnog povezivanja Hrvatske trebao je biti završen u prosincu 2021. godine. No prvo su rokovi produljeni zbog iznimno dugog procesa javne nabave za izvođače pristupnih cesta, a potom je sve dodatno poremetila epidemija korone. Hrvatske ceste potpisale su ugovor s grčkom tvrtkom Avax za gradnju dionice pelješke ceste od Sparagovića do čvora Doli 9. listopada 2019. godine.

image
Jakov Prkić/Cropix

Obilaznica Stona dio je tog ugovora. Rok za izvođenje radova bio je 30 mjeseci, a vrijednost ugovora 511,5 milijuna kuna bez PDV-a. Avax je u posao uveden 14. prosinca 2019., a rok za dovršetak posla bio je 28. travnja 2022. Dakle, rok je probijen za godinu dana. Grčka tvrtka odmah u početku dva je mjeseca kasnila s početkom radova, što su pravdali posljedicom globalne pandemije. Drugi otežavajući element bila je činjenica da su Grci za gotovo sve radove angažirali podizvođače, što je dodatno usporilo radove.

Posebno je bilo problema s gradnjom mosta Ston, koji je tvrtka Brodosplit spojila u ožujku prošle godine. Ministarstvo prometa kašnjenje na tom objektu proglasilo je glavnim razlogom zbog kojeg stonska obilaznica nije završena i puštena u promet u srpnju prošle godine, kada i Pelješki most.

"Svi idu preko Pelješkog, samo hipsteri kroz Neum jer misle da je avangardno ne ići mostom"

Osam mjeseci prošlo je otkad je Pelješki most pušten u promet. U to vrijeme most se uvriježio kao normalna poveznica Pelješca i Dubrovnika s preostalom Hrvatskom. Kao da je oduvijek tu gdje je sagrađen.

Prema podacima Hrvatskih cesta, preko mosta je u osam mjeseci prošlo nešto manje od milijun i pol vozila. Na pitanje kakav je sad promet kroz Neum, u Stonu, kroz smijeh, odgovaraju kako onuda sada prolaze samo hipsteri koji misle da je avangardno ne ići na most.

Nažalost, dio onih koji prolaze mostom i dalje se na njemu zaustavljaju radi fotografiranja. Kako bi to spriječili, ophodari HC-a dužinom cijelog mosta postavili su stupiće između vozne i zaustavne trake.

To narušava sliku mosta, ali nije bilo drugog načina da se onemoguće neodgovorni vozači koji tako ugrožavaju promet. Druga velika promjena od vremena otvaranja mosta nova je tabla s njegovim imenom. Na oba kraja sada stoji ploča "Pelješki most" umjesto "Pelješac", kako je stajalo prvih dana. (K. Ž.)

19. travanj 2024 23:40