StoryEditorOCM
RegionalNOVA OGORČENOST

Končar pogazio obećanje: škverani ostali bez plaća i otpremnina, a dužan je čak i - svom sinu! Jedan čovjek našao se u posebno nezgodnoj situaciji...

Piše PSD
15. prosinca 2021. - 15:10

Gotovo četrdeset radnika trogirskog škvera – sustava s više povezanih poduzeća u vlasništvu obitelji Danka Končara – još nije dobilo otpremnine i izostale plaće, a ostali su bez posla u društvu "B.T. Hull", koje je završilo u stečaju i koje neće nastaviti s poslovanjem.

Dišperani trogirski brodograditelji, njih 38, potražuju ukupno 1,77 milijuna kuna od bankrotirane bivše tvrtke. Vjerovali su na riječ vlasnicima škvera, obitelji Končar, da će ih isplatiti, ali prevarili su se. Izostankom isplata ostali su iznenađeni i Marko Bitanga, stečajni upravitelj, ali i stečajni sudac Ivan Čulić, na ročištu održanom na splitskom Trgovačkom sudu u utorak.

– Bio sam nedavno na sastanku s Dankom Končarom i njegovim sinom Aleksandrom Končarom, budući da je Danko na sudu i u medijima izjavljivao da će podmiriti radničke tražbine i tražbine države za neplaćene doprinose i poreze. Ostao sam iznenađen Dankovim odgovorom da su ga mediji i sud pogrešno razumjeli, da on nije obvezan sve to isplatiti i da je svima ponudio drugi posao u škveru, u drugoj tvrtki koja se zove "Cruise", ali da je samo njih 11 od 38 pristalo, te da će za tu skupinu nastojati zatvoriti tražbine – rekao je stečajni upravitelj Bitanga.

Traže pomoć države

Sudac Čulić dodao je tek kratak komentar (koji nije ostao službeno zaveden) da se sjeća toga Končarova obećanja na sudu i da Končar nije imao primjedbi na zapisnik u kojemu su navedene njegove riječi da će isplatiti svih 38 prekobrojnih iz "Hulla".

Problem je što propala tvrtka nema imovine, dovoljno novca ili naplativih potraživanja, pa bi se radnička potraživanja – otpremnine i plaće – iz stečajne mase možda mogla podmiriti tek djelomično, najviše u iznosu od osam posto. Stoga je stečajni upravitelj Bitanga izvijestio sud da će se obratiti državnoj Agenciji za osiguranje radničkih tražbina sa zahtjevom da ona isplati radnike i onda zauzme njihovo mjesto u redu plaćanja, pa ako se ikada ikako naplate...

image
Mario Todorić/Cropix

– Nisam imao dojam da Končar ostavlja otvorena vrata. Ja ne mogu čekati hoće li i kada će on podmiriti dug toj jedanaestorici bivših radnika "Hulla" koji su prešli u "Cruise", a to mi stvara i problem s obzirom na posljedični izvjesan bunt radnika i slično. Upravo zato idem sa zahtjevom državnoj agenciji da isplati sve radnike – dodao je Bitanga.

Ukratko, nesretnim metalcima ostaje samo nada da će ih država isplatiti. Otprilike, prosječan dug prema radniku je oko 50.000 kuna. Na popisu radničkih potraživanja je i ime Aleksandra Končara, koji je prijavio i priznato mu je potraživanje za neisplaćene plaće u iznosu od 115.597,95 kuna.

Uprava se ne oglašava

U prvom višem isplatnom redu – osim radničkih tražbina teških 1,77 milijuna kuna – je i 3,4 milijuna kuna koje potražuje država na ime neplaćenih radničkih doprinosa i poreza.

Ukupne zabilježene obveze Končarova bankrotiranog "Hulla" su 12,7 milijuna kuna. Samo nepodmirenih računa zabilježenih na Fini je 4,8 milijuna kuna. Imovina – u potraživanjima i novcu – iznosi tek 1,6 milijuna kuna, prema Bitanginu izvješću.

image
Božidar Vukičević/Cropix

U međuvremenu, neisplaćeni bivši radnici javljaju se Stožeru za obranu "Brodotrogira", čiji čelnik Damir Duta Palada također podsjeća na Končarovo obećanje da će sve dugove radnicima podmiriti kada proda marinu smještenu na području trogirskog škvera:

– Marina je prodana, češki vlasnici već su tu, a bivši radnici "Hulla" još nisu dobili otpremnine i plaće, niti ih ima na vidiku. Kako to?! A ljude su slali da u škverske sate i dane rade na Končarovu hotelu u Medenoj, da idu raditi u Njemačku, u splitski škver, u remontni škver u Šibenik te u "Viktor Lenac" u Rijeku. Radnike samo zanima hoće li uskoro dobiti pune iznose tražbina ili će im pripasti samo dio, što bi bilo porazno.

Palada pozdravlja potez trogirskoga gradonačelnika Ante Bilića da Grad užežin Božića uplati jednokratnu pomoć od po 3000 kuna bivšim trogirskim radnicima "Hulla", koji su ostali na cjedilu biroa za nezaposlene, a takvih je desetak.

Pitanja smo poslali i "Brodotrogiru", odnosno Mateu Tramontani, članu Uprave, ali odgovora još nema.

Moga imena ni nema na popisu!



Zanimljiv je slučaj Damira Rakića, bivšeg zaposlenika i posljednjeg sindikalnog povjerenika u tvrtki "B.T. Hull":

– U nas kažu da se čovika drži za rič, a tovara za uši. E, ja više ne znan triba li Danka Končara, vlasnika trogirskog škvera, vatat za uši, budući da krši danu rič?! Reka je bija da će otpuštenin radnicima isplatit otpremnine i izostale plaće, a sad je povuka tu rič danu u novinama i na sudu...

Rakić, bivši škveranin i povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u bivšoj tvrtki, zdvojno ističe i vlastiti primjer, potpuno šokiran da se njegovo radničko potraživanje uopće nije našlo na popisu koji je u utorak završio na sudskom ročištu tvrtke "B.T. Hull" na splitskom Trgovačkom sudu:

– Nema moga imena! Kako je to uopće moguće?! Ja san prvog svibnja dobija otkaz i napisanu odluku u kojoj je sve navedeno: iznos otpremnine i četri neisplaćene plaće, od početka siječnja do kraja travnja. Sve skupa oko 53.000 kuna. Štaviše, sve je to ovršeno i dokumentirano na Fini.

"Kvaka" je u tome da je skupština vjerovnika prethodno, na sudskom ročištu u utorak, već podvukla crtu pod popis tražbina. Bez Rakića! I tek treba utvrditi može li se sve naknadno ispraviti ili se bivši sindikalac i metalac može pozdraviti s otpremninom i plaćama.

16. travanj 2024 21:33