StoryEditor
RegionalPOLICIJSKA KONTROLA I SAVJETI O VEZIVANJU POJASA

Koristite pojas makar smatrali da nije koristan!

Piše Zadarski.hr
20. prosinca 2016. - 13:23
pravnik_pojas__xl

Provedenim brojnim istraživanjima utvrđeno je da sigurnosni pojasevi, ako su pravilno postavljeni i korišteni, smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru za oko 45%.

     U okviru provedbe Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2011.-2020. MUP je Fakultetu prometnih znanosti iz Zagreba, povjerilo izradu projekta istraživanja učestalosti korištenja sigurnosnih pojaseva u osobnim automobilima na području Republike Hrvatske.

     Kroz navedeno istraživanje, za  područje Dalmacije je utvrđeno korištenje sigurnosnog pojasa u 50,9 % slučajeva.

     Evidentirani podaci samo za grad Zadar pokazuju da su vozači vezani pojasevima u 51% slučajeva, a suvozači u 49% slučajeva, dok su putnici na stražnjim sjedalima vezani u samo 6% slučajeva.  

Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima pa je Zakonom propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve!

          Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima, pri frontalnom udarcu u objekt ili pri izravnom sudaru s drugim automobilom nastavljaju „let“ kroz i iz vozila.

Bez obzira kako se čvrsto pri tome držali rukama ili bili oslonjeni nogama, odnosno držite upravljač, nemoguće je svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju.

Ovim putem najavljujemo da će Postaja prometne policije Zadar u srijedu, 21. prosinca, od 8 do 13 sati, provoditi ciljanu akciju nadzora korištenja sigurnosnog pojasa u od strane vozača i svih putnika u vozilima.           

Savjeti vozačima i putnicima na prednjim i stražnjim sjedalima u vozilima:
- Koristite ga makar smatrali kako nije koristan!
- Neka vam korištenje sigurnosnog pojasa uđe u naviku!
- Ne propustite na to upozoriti i sve koji sjedaju u vaš automobil!

24. siječanj 2022 21:09