StoryEditorOCM
RegionalŠIRI SE UZGAJALIŠTE BRANCINA I ORADA KOD VRGADE

Kornat Iticca će uz ribu uzgajati i školjke, ali samo zbog pročišćavanja mora

11. ožujka 2017. - 13:45
ittica_003

Na svojoj sjednici u srijedu Vlada RH donijela je odluku o proširenju koncesije za uzgoj brancina i orada tvrtki Kornat Iticca d.o.o na uzgajalištima kod otoka Vrgada.

Na dosadašnjih 20 kaveza za uzgoj bijele ribe ovim proširenjem tvrtka će dobiti morske površine za novih 20 kaveza, a ukupna investicija u nove kaveze iznosi 14,9 milijuna kuna. Proširenjem je će Kornat Ittica povećati koncesioniranu površinu sa četiri na 20,5 hektara, te povećati godišnju proizvodnje bijele ribe sa 700 na 1.341 tonu godišnje.

Pri tome će se posao proširuje i na uzgoj školjaka, mada one neće donositi značajniji financijski efekt već će više služiti kao pročiščivač mora na području gdje su smješteni kavezi. Školjkaši će se čistiti sa uzgojnih instalacija za ribu i prodavati kao mlađ za daljnji uzgoj uzgajivačima školjaka.

Tvrka Kornat Iticca time će, nakon Cromaris, postati druga tvrtka po veličini za uzgoj bijele ribe u Hrvatskoj. Osnivači ovog poduzeća su talijanske tvrtke Societa Agricola Civita Ittiaca i Societá Finanziaria di Promozione della Cooperazione Economica con Paesi dell` Est Europeo - Finest S.p.A., te Talijan Ugo Biasin. Biasin je uz direktora, Zadranina Denisa Pecu, jedini član Uprave Kornat Iticce.

Do sada je tvrtka u uzgajališta na dva polja kod Vrgade, uključujući i njihovu kupnju od prvog vlasnika Dalmara, investirala oko 20 milijuna EUR-a , a većinu svoje godišnje proizvodnje, oko 90 posto, plasira na talijansko tržište. Zanimljivo, talijanske tvrtke vlasnici imaju svoj pogon za proizvodnju riblje hrane kojem ne samo da hrane ribu u uzgajalištima kod Vrgade, već je kompenziraju s drugim europskim proizvođačima za riblju mlađ koja stiže na uzgoj u njihove kaveze.

 

 

 

22. travanj 2024 01:19