StoryEditorOCM
RegionalPOVIJESNI DAN ZA BIOGRAD NA MORU, PAŠMAN I TKON

Kreće izgradnja vodovoda i kanalizacije - vrijednost projekta 812,5 milijuna kuna!

Piše Zadarski.hr
22. veljače 2018. - 16:45
Virski_.JPG

Pod punim nazivom "Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd na Moru, Pašman i Tkon" konačno kreće u realizaciju projekt od velikog značaja za ovaj kraj.

Javni investicijski projekt prijavitelja biogradskog Komunalca bit će sufinanciran sredstvima EU fondova u visini od 585 milijuna kuna (72%), a preostali dio od 227,5 milijuna kuna (28%) planira se financirati sredstvima Hrvatskih voda (10,30%), Državnog proračuna RH (10,30%) te sredstvima jedinica lokalne samouprave (7,50%). Voditeljicom Operativne skupine imenovana je Elizabeta Kos,pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike.

Projekt je prijavljen 2014. godine, a na radnim sastancima aktivno su sudjelovali načelnici svih općina koje projekt obuhvaća.

- Gradimo infrastrukturu koja će biti na korist svim žiteljima ovog područja ali i našim gostima, nešto što će ostati generacijama koje dolaze. Na području triju aglomeracija živi oko 17 000 stanovnika, tijekom sezone brojka doseže i do 350 000 ljudi, i samim time jasno je što ovaj projekt znači. Rješavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje omogućuje gospodarski razvoj, povećava kvalitetu života, poboljšava gospodarenje vodenim resursima i stupanj zaštićenosti okoliša. U tijeku su 50 milijuna kuna vrijedni projekti odvodnje i zamjene cjevovoda u Biogradu, Sv. Filip i Jakovu i u Dragama. Već imamo građevinskih dozvola u iznosu od 100 milijuna kuna a predstoji raspisivanja javne nabave koje predvode Hrvatske vode – ne krije zadovoljstvo direktor Komunalca Marin Colić.

U posljednjih 5 godina u sustave odvodnje i vodoopskrbe sredstava putem fondova CEB, EIB, EU i Projekt Jadran te nacionalnih komponenta uloženo je oko 300 milijuna kuna.

Aglomeracijom će se izgraditi 132 448 metara cjevovoda odvodnje, 86 891 metar cjevovoda vodoopskrbe, sedam vodospremnika i šest crpnih stanica. Sanacija i rekonstrukcija uključuju i cjevovod prema otoku Pašmanu i to na dijelu između kopna i otoka Babac. Postojeći cjevovod zamijenit će s cjevovodom promjera 300 mm, izgradnju vodospreme na području Općine Pašman te proširenje sustava.

24. travanj 2024 06:50