StoryEditorOCM
RegionalU NINU

Kroz projekt ‘Cascade‘ održane edukativne aktivnosti za sve uzraste!

Piše Zadarski.hr
20. lipnja 2022. - 11:26

Proteklih dana aktivnosti projekta Cascade, kojeg kao projektni partner provodi Grad Nin, predstavljene su svim uzrastima. Najprije su u Ninu održane dvije edukativne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta, a potom i predavanja za odrasle. Mališani iz Dječjeg vrtića Morska vila Nin zabavili su se gledajući predstavu Kazališta lutaka Zadar „Mali puž:

Priča o Dagnjici“. Riječ je o aktivnoj i veoma zabavnoj predstavi kroz koju se djecu upoznaje s bogatim životom jadranskog podmorja te im se ukazuje na veliku opasnost od njegovog zagađivanja i uništavanja. Kroz ovu interaktivnu predstavu, punu glazbe, pokreta i morske soli, djeca osvješćuju svoju ulogu u očuvanju prirode i vlastite budućnosti. Djecu nižih razreda Osnovne škole Petra Zoranića posjetio je pak Gospodin Otpadić - ekološka maskota napravljena od recikliranih materijala.

Ova Edukativna i ekološka akcija organizirana je u suradnji s tvrtkom za gospodarenje otpadom Zadarske županije – Eko Zadar. Tom prilikom, učenici su naučili razliku između otpada i smeća te pravila za kvalitetno razvrstavanje otpada. Ujedno su naučili kako otpad nikad ne smije „završiti u moru“ već ga je potrebno pravilno zbrinuti.

Djeca su naučila raspoznati čemu služi žuti, plavi, zeleni i smeđi spremnik, naučili su i pravilno iskoristiti različite materijale te kako od otpada napraviti nešto novo i ponovno upotrebljivo. Za sve one malo starije organizirana je posebna aktivnost kroz koju su se prijavljeni sudionici mogli upoznati s turističkim i povijesnim aspektom grada Nina kao i sa samim ciljem projekta CASCADE kroz organizirana predavanja.

Grupa od tridesetak sudionika tako je obišla Zavičajni muzej Nin, pilot lokaciju projekta - Miljašić jarugu, Solanu Nin te CROMARIS-ovo uzgajalište ribe. Aktivnost je završila u multimedijalnoj dvorani Barokne kuće Nin gdje su održana predavanja o važnosti zaštite Jadranskog mora kao i o važnosti očuvanja pilot lokacije projekta CASCADE. Ova događanja bila su dio Adriatic Seaside Festivala.

Cilj projekta CASCADE, punog naziva Coastal and marine waters integrated monitoring systems for ecosystems protection and management je obnova ugroženih vrsta i podrška integriranom upravljanju uz koordinirane i usklađene akcije koje uključuju praćenje, promatranje, modeliranje i upravljanje kako bi se poboljšalo znanje i procijenila ranjivost kopnenog, obalnog i morskog okoliša i ekosustava u Italiji i Hrvatskoj. Projektni tim u Gradu Ninu čine Borjan Andrija Peša, Jozo Mustać i Gordana Lipotica.

Projekt obuhvaća 11 pilot područja, a zajedničkim akcijama procijenit će se i zaštititi obalna i morska biološka raznolikost, uspostaviti akcije obnove, procijeniti utjecaj ekstremnih događaja na ekosustave i pojačati sinergija na tim područjima. Riječ je o programu prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020.. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pruža tehničku pomoć Gradu Ninu u provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge provedbe ne stvaraju financijski teret za Grad Nin.

19. travanj 2024 01:32