StoryEditorOCM
RegionalMUČNE ISPOVIJESTI

‘Kuharica iz pakla‘ zlostavljala psihički bolesne osobe, na sudu okrenula ploču; Oštećenica: Govorila je ‘Svi ste vi munjeni, sve ću vas poklati‘...

Piše Vladimir Urukalo/SD
11. listopada 2021. - 08:11
Kuharica je u ožujku 2018. godine i prekršajno kažnjena s pet tisuća kuna kazne zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacijeTonči Plazibat/Cropix

"Munjeni ste i da je ovo sad Hitlerovo vrijeme, ja bih vas u logoru mogla pobiti a da nikome ne odgovaram!"

Zbog ove, ali i sličnih izjava kojima je prije nekoliko godina ponižavala dvoje psihički bolesnih štićenika, tadašnja kuharica u Centru za pružanje usluga u zajednici "Ja kao i ti" mora, odlukom Općinskog suda u Osijeku, platiti ukupno 30 tisuća kuna neimovinske štete. Već je u travnju ove godine svakom od tužitelja platila po pet tisuća kuna, a po ovoj nepravomoćnoj presudi mora štićenici platiti 17 i pol tisuća kuna, a štićeniku 13 tisuća kuna.

Ponižavanje se odigravalo još 2017. godine, kada se dvoje štićenika koji su bili uključeni u program socijalne prilagodbe, odnosno koji su pomagali kuharicama u kuhinji Centra, požalilo tadašnjem ravnatelju da ih kuharica zlostavlja i svašta im govori te su tražili njegovu zaštitu. Kuharica je, pak, u ožujku 2018. godine i prekršajno kažnjena s pet tisuća kuna kazne zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Da se sjaji!

– Priča je bila zabrinjavajuća jer se radilo o prijetnjama i po njima se vidjelo da su u strahu. Nekoliko puta smo razgovarali o tome, pričali su i sa socijalnim radnicama i drugim kolegicama i napisali svoje izjave i svaki put su ponavljali da ih je radnica grubo vrijeđala, prijetila im... Čim se djelatnica vratila s godišnjeg odmora, zvao sam je da popričamo, ukazao sam joj na neprimjerenost. Prihvatila je da se ispriča, želio sam to riješiti mirnim putem. Dogovorili smo sastanak za sutradan u devet sati. Mislio sam da će jedna isprika biti dovoljna, a tužitelji su to prihvatili. No, sutradan se ona nije pojavila pa sam otišao u kuhinju na njezino radno mjesto. Ona mi je rekla da se predomislila i da se nema što ispričavati, iako mi nije decidirano rekla da ih je vrijeđala. Korisnicima sam objasnio da se ona ne želi ispričati te sam donio rješenje da oni ne mogu raditi do daljnjeg u kuhinji zato što osjećaju strah od kuharice jer im je prijetila vrlo ozbiljno, i to na izravan način – kazao je pred sudom tadašnji ravnatelj.

Pokušao je i na sastanku kuharice i štićenika, predstavnika sindikata, socijalnih radnica, kuharica, predstavnika radničkog vijeća riješiti problem, no ona se i dalje nije ispričala te je napustila sastanak kazavši da joj nije dobro. Ravnatelj je na sudu rekao i da se kuharica i prema drugim korisnicima ponašala na nekorektan način jer unatrag dvije godine korisnici nisu više bili pasivni, nego aktivni korisnici jer im se plaćalo doškolovanje. Svi su djelatnici prihvatili da će korisnici postati njihovi radni kolege. Svi osim kuharice, koja je rekla da oni neće prijeći prag njezine kuhinje i na to je dobacila: "Planiramo li još i Cigane dovesti!?!"

– Tog se dana kuharica sukobila s jednom korisnicom, a kad je ova izašla van, u kuhinji smo ostali nas troje i još jedna kuharica. Ona nas je počela vrijeđati govoreći: "Svi ste vi munjeni, ja ću vas poklati. Da je Hitlerovo vrijeme, ja bih vas strijeljala." Tjerala me je da brišem elemente od rosfraja vičući: "Da se sjaji, da se sjaji", iako sam se jako trudila da taj posao dobro obavim – kazala je oštećena korisnica Centra.

Narušeno zdravlje

Osuđena kuharica je, pak, kazala kako se u cijelom slučaju radi o perfidnom iskorištavanju osoba s duševnim smetnjama, i to od strane bivšeg ravnatelja Centra, koji je u spomenutom prekršajnom postupku bio ključni svjedok optužbe. Ustvrdila je da je on tijekom 2017. godine počeo vršiti pritisak na nju da prihvati rad na radnom mjestu asistenta za štićenike Centra koji se nalaze u stambenom smještaju izvan stacionara, a što je ona odbila. Nakon toga je bivši ravnatelj počeo s pritiscima i prijetnjama otkazom.

– Ravnatelj je želio zatvoriti kuhinju pa je ovo bio povod da predloži da mi se da izvanredni otkaz i otjera u mirovinu. Za svoga radnog vijeka promijenila sam četiri ravnatelja i nikada s nikim nisam imala problema, ni s radnim kolegama, ni sa štićenicima, sve do ovog događaja. Zbog svega mi se zdravlje totalno narušilo – kazala je. No, sud joj nije povjerovao.

23. travanj 2024 02:14