StoryEditorOCM
RegionalNEMA VARANJA

Lignjolovci pozor! Traži se najveća lignja, kapitalac kakav nije uhvaćen još od Sanadera: U državi je ostalo jako puno neulovljenih sluzavih predatora

Piše PSD
28. prosinca 2021. - 22:07
Festival bespravne gradnje i devastacije prirode organizira lignjaduFacebook/festival Bespravne Gradnje I Devastacije Prirode

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode nedavno je otvorio lov na najveće državne lignje.

Prijave iz cijele Hrvatske ne prestaju pristizati, a za sada najveća lignja ima preko kilogram i pol, odnosno do pola metra ne računajući krakove. Nagrađene će biti tri najveće lignje, a prijave se zaprimaju do Nove godine.

Organizatori su inspiraciju za ovu akciju pronašli u (ne)radu DORH-a koji je samo u prošloj godini odbacio 91 posto svih prijava za korupciju, zbog čega se dalo zaključiti da je zbog toga u državi ostalo jako puno neulovljenih sluzavih predatora.

Osim samih ribara, prijave mogu slati i ribarnice, ribolovna društva i udruge, a pravila su jednostavna - traži se najveća lignja, traži se kapitalac kakvog državne institucije nisu uhvatile još od vremena Ive Sanadera.

Iako je ova lignjada u potpunosti nadahnuta radom državnih institucija, organizatori poručuju kako oni ne odobravaju sportski ribolov.

- DORH-u, USKOK-u ili policiji se ponekad i dogodi da uhvate neku zbilja veliku lignju, ali onda je fotografiraju i puste natrag na slobodu, to je način lova kakav mi ne podržavamo, to je ono protiv čega se borimo. Mi tražimo najveću lignju uhvaćenu u 2021. godini, tako da ovim putem molimo ljude da ne varaju, nije ovo doktorska disertacija - dodali su iz Festivala.

Fotografije lignje možete poslati u inbox Facebook stranice "VRUJA - Festival bespravne gradnje i devastacije prirode" ili na e-mail: vrujafestival@gmail.com.

Pravila su vrlo jednostavna. Pozivaju se svi ribari, profesionalci i amateri, da pošalju fotografije najvećih lignji koje su ulovili u hrvatskom akvatoriju od 1. siječnja 2021. do 1. siječnja 2022. godine.  

Idealno bi bilo da je na fotografiji pored lignje metar ili nešto drugo čime bi se znalo kolika je dimenzija ulova, a nakon toga će festivalski stručni žiri razmotriti prijave i odlučiti o pobjedniku.  

- Vlasnik najveće lignje dobiva prigodnu skulpturu, umjetničko djelo, rad našeg majstora Luke Mimice, a uz to ide i nagradni poklon paket iznenađenja. Drugoplasirana i trećeplasirana lignja dobivaju utješne nagrade - najavili su iz organizacijskog odbora Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode.

U natječaj ulaze sve lignje ulovljene u 2021. godini, a to znači da najveću lignju još stignete uloviti!

10. lipanj 2023 20:04