StoryEditorOCM
RegionalOTROVNICE 'POLUDJELE

Liječnici spasili dječaka kojeg je ugrizao poskok na metar od mora

Piše Ivica Marković/SD
30. kolovoza 2018. - 16:58
poskok_v

Kako doznajemo s Dječje kirurgije KBC-a Split, petogodišnjak iz Tuzle kojeg je u utorak poslijepodne na Pelješcu, u uvali Divna, ugrizao poskok za kažiprst desne ruke i koji je žurno policijskim helikopterom s Pelješca dovezen u KBC Split, nakon operativnog zahvata dobro se oporavlja i nije u životnoj opasnosti.
Štoviše, zasad nema nikakvih naznaka da bi se njegovo zdravstveno stanje moglo pogoršati. Ako se u daljnjem nastavku liječenja sve bude odvijalo po planu i ako ne bude neželjenih komplikacija, dječak bi mogao za šest do sedam dana biti pušten na kućnu njegu.

Poskok ugrizao dijete na Pelješcu, policija ga helikopterom prebacila u Split​
Krvni podljevi
U njegovu liječenju, osim dječjih kirurga, sudjeluju i infektolozi KBC-a Split.
Prava drama odvijala se tek nekoliko sati prije u uvali Divna, na poluotoku Pelješcu, gdje je mališan došao s roditeljima na kupanje. Njega je poskok, koji je bio od mora udaljen samo jedan metar, ugrizao za kažiprst desne ruke.
Čim su roditelji postali svjesni da nešto nije kako treba, odnosno čim su vidjeli tragove ugriza na njegovu prstu, otišli su na Hitnu pomoć na Pelješcu, koja je odmah alarmirala helikopter MUP-a, koji je dijete u rekordnom roku prevezao u KBC Split na Križine, gdje se nalazi Klinika za infektivne bolesti KBC-a Split.
Trogodišnjak iz Zmijavaca već je sedma žrtva napada poskoka ove godine: liječnik pojašnjava što se točno događa u vašem tijelu nakon ugriza otrovnice i kada je opasnost najveća
- Djetetu je u Hitnoj pomoći na Pelješcu pružena sva potrebna pomoć i prevezen je kod nas na daljnje liječenje. Dolaskom na Kliniku za infektivne bolesti dijete je imalo otečenu ruku s krvnim podljevom te mu je odmah dan antiviperin serum, a kako smo posumnjali na akutni sindrom mišićnih odvojaka, koji je najteži oblik lokalne komplikacije, pozvali smo i dječjeg kirurga - kazuje prof. dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split i najpoznatiji hrvatski stručnjak za ugrize poskoka.
Dijete je nakon pregleda dječjeg kirurga odmah premješteno na Dječju kirurgiju na Firule, gdje je obavljen operativni zahvat.
- Operativni zahvat je bio nužan jer je postojala opasnost od ugroze ruke. Nakon operacije dijete je zadržano na liječenju na dječjoj kirurgiji, a kolege infektolozi su djetetu još jednom, poslije operativnog zahvata, dali antiviperin serum - kazuje prof. dr. Lukšić.
Inače, ove godine su poskoci, pučki govoreći, "poludjeli", pa je i znatno povećan broj ugriza ovih, ponekad i smrtonosnih zmija.
Počela je sezona poskoka: donosimo detaljni 'profil' zmije koja može ubiti čovjeka, a otkrivamo i bezazleni trik kojim je možete 'nasmrt' preplašiti
- Ovaj posljednji ugriz je dvanaesti ove godine koji smo mi liječili na našoj klinici, što je povećanje u odnosu na protekle dvije godine. Svaki slučaj se razlikuje, nema istog slučaja. Zmija ponekad zna ugristi a da uopće ne pusti otrov u ljudsko tijelo ili pusti malu količinu.
Liječnici nikad ne znaju koliko je zmija ostavila otrova pa je postupak liječenja kod svih isti. Kod djece je intenzitet otrovanja uvijek veći jer je inicirana veća količina otrova na jedinicu tjelesne mase zato što su djeca manja rastom i lakša.
Ugrožena cirkulacija
Zbog toga su kod djece i češće komplikacije, kao što je slučaj s ovim malim Tuzlakom, ili nedavno kod dječaka iz Imotskog. Kod obojice se pojavila najteža lokalna komplikacija, akutni sindrom mišićnih odvojaka kada je ugrožena cirkulacija u ekstremitetima i zato je kod obojice bio potreban operativan zahvat - zaključuje prof. dr. Lukšić.
Inače, posljednji smrtni slučaj zbog ugriza poskoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji dogodio se prije 12 godina, kada je smrtno stradalo dijete koje je poskok ugrizao u vrat.
Spuštaju se s Mosora i Kozjaka: evo što morate učiniti ako vas ugrize poskok

30. studeni 2023 16:48