StoryEditorOCM
RegionalKONTRA BARIČEVIĆA

Lista Stipe Vulića pokušat će u Jasenicama smijeniti dugogodišnjeg načelnika HDZ-a: Prijete, zastrašuju nas i ogovaraju, ali pobijedit ćemo!

Piše Zadarski.hr
8. svibnja 2021. - 13:42

Članovi nezavisne kandidacijske liste Stipe Vulića iz Općine Jasenice, koji se na nadolazećim loklanim izborima idu u borbu protiv aktualnog načelnika Martina Baričevića, poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

24 godine svjedočimo neiskorištavanju potencijala koje naša općina ima, 24 godine je naša općina pod vodstvom istih ljudi, koji ni u jednom od 6 manadata nisu pokazali da znaju, ni da mogu kvalitetno upravljati kapitalom koji ovaj prostor posjeduje. Mi tu prepoznajemo nedostatak vizije i upravu koja je sama sebi svrha.

Od 2019. kad nas je povezala zajednička borba protiv dovođenja pogona za preradu grita u Zaton obrovački, razgovaramo o infrastrukturnoj zapuštenosti naše općine, mizernim demografskim mjerama, nedostatku bilo kakvog kulturnog sadržaja, rasprodaji naše djedovine bez plana i strategije, lošem prostornom planiranju i gašenju i obezvrijeđivanju naših sela i zaseoka koji nisu u kontaktu s morem.

Živimo u sredini čija vlast ne prakticira demokratske stečevine, čega smo postali bolno svjesni kad smo započeli s formiranjem naše liste.

Članovi liste, i njima bliski ljudi, morali su se odupirati pritiscima različitih vrsta, pravdati svoj posao i ugled inspekcijskim nadzorima koji su se zaredali, strahovati nad koncesijskim odobrenjima, radnim mjestima, slušati i čitati naručene kuloarske provokacije i prozivke, što je poraz demokracije i civiliziranog društva, odnosno priliči diktaturama i nekim bivšim režimima.

Tako u arhivi trenutno brojimo šest zapisnika inspekcijskih nadzora, jedno rješenje o komunalnom doprinosu koje je poništeno odlukom višeg nadležnog tijela, dva pisma koja su od anonimnih pošiljatelja stizala na ruke direktora i nadređenih u tvrtkama u kojima smo zaposleni, nalazili strojeve u izradi iskopa na privatnim posjedima ( za potrebe javne infrastrukture) bez zatražene i ishođene suglasnosti vlasnika, a kao posljednju represivnu mjeru istaknuli bi i Odluku općine o davanju na korištenje javnih površina u predizborne svrhe, gdje su nam uskraćene lokacije koje smo Zahtjevom zatražili.

Dosadašnja praksa gdje odluke donosi jedan čovjek, neće biti naša praksa. Dosadašnji načini komunikacije neće biti naši načini. U ostvarenje svih sadašnjih i budućih ciljeva idemo isključivo kao tim, osluškujući i uvažavajući potrebe sredine u kojoj živimo, i dajući svoj maksimum za javni interes.

Vjerujemo da možemo napraviti promjenu na bolje, transparentno, suvremeno i održivo, i to je naš temeljni motiv za ulazak u lokalnu politiku.

Naše ciljeve možemo istaknuti kroz dijelove našeg programa :

1. Promjena u načinu upravljanja, model koji ima temelj u otvorenoj komunikaciji s mještanima i u transparentnom poslovanju, javnim uvidom u registar općinske imovine, transparentnim proračunom. Želimo da naši mještani imaju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o troškovima.

2. Povećanje kvalitete života zajednice kroz socijalne,demografske i ekonomske mjere, uvođenjem novih linija javnog prijevoza; sudjelovanje u stambenom zbrinjavanju mladih obitelji, povećanje stipendija za studente, iskorištavanje povoljnog geoprometnog položaja izlaza Maslenica na autocesti A1 kroz realizaciju poslovne/gospodarske zone , edukaciju stanovništva za pokretanje vlastitog

posla/djelatnosti -s ciljem razvoja malih seoskih gospodarstava za što imamo odlične predispozicije u našim zaseocima (mir, prirodno okruženje, mogućnosti aktivnog odmora,zdrava hrana).

3. Stvaranje identiteta i prepoznatljivosti općine , kroz promidžbu i događanja. Želimo našu općinu označiti na turističkoj karti Hrvatske, i to kao destinaciju koja zaslužuje dulji posjet. Prirodne i kulturne znamenitosti moramo brendirati, prezentirati medijskim kampanjama i u svijesti ljudi ih povezati s općinom Jasenice. Majstorska cesta kao najljepši put do mora, izlaz iz tunela sv.Rok kao prvi kontakt s Dalmacijom, Maslenički mostovi kao infrastrukturne veličine i simboli povezivanja sjevera i juga, Tulove grede, crkve sv.Jeronima, Frane i Jurja , Zrmanja, Novigradsko more i ždrilo...sve je u granicama općine Jasenice, ali s njom nepovezano.

Želimo se uključiti u organizaciju sportskih događanja, trail, bike,kayak utrka, koncerata, kulturnih i tradicijskih događanja uz ponudu zaboravljenih jelovnika našeg kraja.

Imamo nebrojene mogućnosti za aktivan odmor što je odličan vid produljenja sezone , ali u TZ Jasenice naši gosti nisu u mogućnosti preuzeti ni jedan običan letak, tako da ucrtavanje pješačkih i biciklističkih ruta, mapiranje atraktivnih lokacija, informativne ploče, a onda i digitalizacija svih gostima potrebnih informacija , tj sve ono što smo do sad već morali imati - trenutnoj upravi nije ni u primisli, a promidžba općine je svedena na osobni angažman djelatnika u turizmu.

4. Izgradnja i rekonstrukcija infrastrukture, i to kroz kratkoročne i dugoročne ciljeve. Plaže su u lošem stanju, neodržavane , bez osnovne urbane opreme, bez osnovne signalizacije i pratećih sadržaja, biciklistička infrastruktura loša, obalna šetnica u Maslenici se ne uspijeva popločati tj završiti 20 godina, ne uklanjaju se bespravno izgrađeni objekti u pomorskom dobru u Modriču i Maslenici, obala u Rovanjskoj u derutnom stanju... sustav kanalizacije nije ni u začetku ( Tek je naručena studija izvodivosti aglomeracije Karinsko i Novigradsko more, i financirale ju u iznosu od 85%) , dok obližnje općine ili završavaju ili su već završile radove na izgradnji svojih sustava.

Naš je cilj u kratkom vremenu poboljšati pješačku i biciklističku infrastrukturu, sanirati obalni potez planski i trajno,definirati točke pogodne za koncesije, urediti sustav javnog parkinga tj prometa u mirovanju, uređenje lučica, uređenja sportskih terena i dječjih igrališta. Kao prioritet vidimo izgradnju sustava kanalizacije , a planiramo i ispitati mogućnosti instaliranja šetnice koja bi povezala Maslenicu s Rovanjskom duž novigradskog ždrila. Svjesni smo da neki zahvati traže dulji period za realizaciju, zbog njihove sveobuhvatnosti, imovisnko pravnih odnosa, poštivanja zakonske procedure i dugod roka izgradnje. Zato s takvim projektima planiramo krenuti odmah, kako bi unutar 4 godine, javnosti ponudili status po pitanjima Motela Plitvice, bazena lužine tvornice glinice, rudokopa, utovarnog mosta u Maslenici.

19. travanj 2024 21:44