StoryEditorOCM
RegionalVELIKI INTERES

Ljubitelji stripa i animiranog filma došli su na svoje: u Šibeniku krenuo 12. Supertoon, prikazat će se 120 crtića iz cijeloga svijeta

Piše Toni Veljača
22. srpnja 2022. - 18:42

Ljubitelji stripa i animiranog filma i ove godine došli su na svoje. 12. izdanje Međunarodnog festivala animacije Supertoon, koji okuplja već godinama sve generacije i uzraste, startao je u Šibeniku početkom ovog tjedna.

U četiri natjecateljske konkurencije i na isto toliko lokacija, bit će prikazano gotovo 120 ponajboljih kratkometražnih animiranih filmova iz cijeloga svijeta. Filmovi se mogu pogledati u ljetnim kinima "Mala loža", "Gorica" i "Đardin", dok će se u Galeriji Sveti Krševan moći razgledati i pročitati 20 stripova koji se natječu za nagrade.

Što se tiče strip natjecanja, koje je uvedeno još lani, ove godine festival donosi izdanja snažnih etabliranih i novih autorskih glasova iz Hrvatske, Španjolske, Portugala, Tajvana, SAD-a, Austrije i Makedonije, i to u kategorijama strip album, strip magazin i fanzin.

Sve popunjeno

Nešto više o ovogodišnjem izdanju festivala, rekao nam je umjetnički direktor Supertoona Slave Lukarov.

- Izuzetno sam zadovoljan s ovogodišnjim izdanjem, mislim da je što se tiče zainteresiranosti i posjetitelja ova godina daleko najbolja. Sve četiri lokacije festivala su pune, u gradu je trenutno jako puno turista, tako da imamo nekakav miks domaćih i stranih gostiju - kazao nam je Lukarov.

Osim prikazivanja filmova, festival uključuje i sajam stripa, radionice, te tribine na kojima će sudjelovati oko 40 domaćih i inozemnih filmskih autora i producenata, 20 strip autora te festivalski žiri.

- Mogu vam reći da me malo iznenađuje posjet na tim događanjima. Evo čak i sada, po ovom zaista jakom suncu, posjećenost je jako dobra - kazuje nam Lukarov.

Stiže Bestia

Spomenimo i natjecateljski dio u kategoriji animiranog filma. Naime, u natjecanju kratkog animiranog filma Grandtoon moći će se vidjeti, između ostaloga, filmovi Miloša Tomića, Špele Čadež, svjetski poznatog argentinskog redatelja Juan Pabla Zamarelle te Huga Covarrubiasa čiji je film "Bestia" ove godine bio nominiran za Oscara. Od hrvatskih autora u najprestižnijoj konkurenciji Grandtoon, natječu se Hana Tintor, Darko Masnec, Lucija Bužanić i drugi.

- Konkurencija je ove godine što se tiče animiranog filma žestoka. Blokovi su relativno kratki jer je ipak riječ o otvorenim, ljetnim kinima. Svakako pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže, festival traje do petka tako da još stignu pogledati vrhunske filmove, kako od domaćih tako i od stranih autora - ističe Lukarov, te dodaje da pripreme za sljedeću godinu uskoro kreću.

- Raspravljamo što i kako dalje što se tiče sljedećeg ljeta. Kroz kolovoz ćemo se odmoriti, a onda od rujna već startaju neki natječaji, moramo pronaći novac kako bi mogli realizirati festival i sljedeće godine, vjerujem da ćemo uspjeti zaključuje Lukarov.

27. travanj 2024 00:13