StoryEditorOCM
RegionalPINK PANTHER

Ljudi moji je li to moguće? Novinar iz BiH radi film o Kukoču, prikazat će se u Sarajevu, a u Splitu - nema interesa

Piše Robert Šola/SN
30. srpnja 2023. - 10:28

U velikom razgovoru za Sportske novosti Sabahudin Topalbećirević Baho, sportski komentator koji je godinama prenosio za područje Bosne i Hercegovine utakmice nogometne reprezentacije Hrvatske, otkrio je jedan detalj vezan uz produkciju filma kojega radi o spltiskom košarkaškom velikanu Toniju Kukoču.

- Toni ja smo generacijski blizu, on je bio veliki as a ja sam pratio njegovu karijeru, prvo kao navijač, a kasnije i kao sportski novinar. Prvi put smo se vidjeli još u Sarajevu 1991., na revijalnoj utakmici, gdje je bio uvjerljivo najbolji u svakom segmentu. Kakve je samo ovacije tada doživio od sarajevske publike u Skenderiji. Mislim da se toga ni ne sjeća. Drugi put 1999. u Francuskoj, kada su Hrvatska i Bosna i Hercegovina bili u istoj grupi. Mislim da se i toga ne sjeća haha. U vrijeme korone, kada je sve stalo i kada smo ostali zatvoreni u kućama, što je za mene kao izuzetno aktivnog čovjeka bilo dosta teško, shvatio sam da moram nešto raditi. A kako je sve prešlo na online sistem, pomislio sam zašto ne bih i ja radio preko društvenih mreža uživo intervjue sa sportašima, koji su kao i mi, silom prilika, možda prvi put u životu, bili zatvoreni. Razgovarao sam tada s Pjanićem, Bilićem, Musom, Đedovićem, Teletovićem, Musemićem, Džumhurom i brojnim drugima. A onda zahvaljujući prijateljima iz Dubrovnika, dobio broj telefona i stupio u kontakt s Tonijem Kukočem, baš u danima kada se počeo na Netflixu prikazivati "The Last Dance", genijalna serija o najvećem košarkašu svih vremena Michaelu Jordanu. Svi su se pitali zašto nema Tonija, a znamo da se pojavio tek u četvrtoj epizodi. Mislim da sam prvi u Europi tada razgovarao s Tonijem, bio je super razgovor za SPORT KLUB. Nakon toga bismo se čuli preko telefona i došli na ideju o snimanju filma. Toni je skroman, nenametljiv i na samom početku se nećkao a onda pristao. Film se snima od početka godine, već je snimljeno više od 30 sugovornika u Chicagu, Splitu, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu i polako smo došli do faze kada ulazimo u montažu. Siguran sam da će film "Toni Kukoč- Magical Seven" privući ogromnu pažnju ljubitelja sporta, posebno košarke, a moram vam reći da su i u SAD-u iskazali veliko zanimanje, kao i da se sprema promocija u Chicagu, naravno nakon Sarajeva.

A Tonijev rodni Split?

- Kako sada stvari stoje u Splitu je neće biti, jer niti znam s kim treba razgovarati niti su oni s kojima sam razgovarao pokazali neku susretljivost. Iskreno, za mene je to sramota, jer mislim da se ovakav film mora prikazati i u Splitu i u Zagrebu.

30. travanj 2024 22:05