StoryEditorOCM
RegionalDOBRE VIJESTI:

LOKALNI STOŽERI JAVLJAJU O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI - Ni u jednoj županiji zasad nema novooboljelih, a jedna je od danas ‘korona free‘ zona

Piše Jutarnji.hr
16. svibnja 2020. - 10:58

Stožeri civilne zaštite diljem Hrvatske od subote ujutro objavljuju priopćenja s najnovijim informacijama o epidemiološkoj situaciji na njihovim područjima. U nastavku donosimo izvješća kako ona budu pristizala.

Istra bez novooboljelih

U Istarskoj županiji u protekla 24 sata nije zabilježen nijedan novooboljeli od Covida-19. Kako je priopćio županijski stožer, ispitano je 67 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus.

- Trenutno je na ispitivanju 18 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), navodi se u priopćenju.

Zagorje 18 dana bez novooboljelih

Novooboljelih nema ni u Krapinsko-zagorskoj županiji.

- Na području Krapinsko-zagorske županije već 18 dana uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba koronavirusom, a u protekla 24 sata ozdravile su još dvije osobe iz Oroslavja.

Ukupan broj ozdravljenih osoba je 120, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 18. U protekla 24 sata testirana su 33 uzorka, od kojih su 24 negativna, dok se za još 9 čekaju rezultati nalaza. Dosad je testirano ukupno 2.410 uzoraka. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalazi 16 osoba, navodi se u priopćenju krapinsko-zagorskog stožera.

Zadarska županija nema novih slučajeva

Stanje na području Zadarske županije je stabilno, nema novooboljelih osoba od koronavirusa, a broj ozdravljenih je i dalje 82, javlja Zadarski.hr. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 14 uzoraka i svi su negativni. Ukupno je do sada testiran 2331 uzorak.

Pod aktivnim nadzorom je 28 osoba, a mjera samoizolacije istekla je za 3841 stanovnika. U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelu nema hospitaliziranih osoba. U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

- Pozivamo sve stanovnike i goste naše županije da ostanu odgovorni i pridržavaju se preporučenih mjera kako bi zadržali dobru epidemiološku situaciju - navodi u priopćenju zadarski županijski stožer.

Virovitičko-podravska županija: Nema novooboljelih

Novooboljelih nema ni na području Virovitičko-podravske županije, a tamošnji stožer javlja da je u protekla 24 sata jedna osoba ozdravila.

- Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije devet je osoba zaraženo od koronavirusa, od čega se šestero oporavilo, dvoje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo od COVID-19. Ovo je i četrnaesti dan zaredom kako na našem području nema novozaraženih od koronavirusa. Inače, u zadnja 24 sata testirano je 15 osoba i sve su bile negativne na COVID-19. Ukupno je do sada, s područja naše županije, testirano 920 osoba, stoji u priopćenju virovitičko-podravskog stožera.

Bjelovarsko-bilogorska županija je 'korona free' zona

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije pohvalili su se da su oni od subote 'korona free' zona s obzirom da je, kako je priopćio tamošnji stožer, izliječen i posljednji zaraženi pacijent koronavirusom.

- Na području naše županije do sada je bilo 10 osoba zaraženih koronavirusom i svi su ozdravili. Ukupno je do sada u našoj županiji bilo testirano 649 osoba, navodi se u priopćenju.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da je naša županija s današnjim danom korona-free županija, odnosno da više nemamo zaraženih osoba koronavirusom. Znak je to da smo svi zajedno do sada dobro radili, stoga zahvaljujem našim zdravstvenim djelatnicima, policiji, HGSS-u, našim Stožerima i ostalima koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusa, a veliku zahvalu upućujem i našim sugrađanima koji su se pridržavali svih mjera koje su bile propisane od strane epidemiologa te ih pozivam da tako čine i dalje, izjavio je župan Damir Bajs.

- Kako bi naša županija ostala „korona-free“, pridržavajmo se i dalje svih propisanih preporuka i savjeta struke, zaključuje se u priopćenju županijskog stožera.

Nema novih slučajeva u Šibensko-kninskoj županiji

U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih, priopćio je županijski stožer.

Svih 90 uzetih briseva od korisnika i osoblja Doma za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“ Šibenik su negativni. Broj oboljelih je i dalje 91, kao i broj oporavljenih 77.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitaliziran je jedan pacijent pozitivan na koronavirus i nije na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 78 osoba i svi su kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama. Do danas su u Šibensko-kninskoj županiji uzeta 2052 uzorka.

Osječko-baranjska županija osmi dan zaredom bez noovoboljelih

- U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije nema novooboljelih osoba na virus COVID-19 (osmi dan zaredom). U laboratoriju Kliničkog bolničkog centra testirana su 164 uzorka, a 13 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ i svi su negativni, pa je i ukupan broj oboljelih ostao na 131 osobi, javili su iz županijskog stožera.

- Izliječene su još tri osobe, što je potvrđeno dvostrukim negativnim testom te je ukupan broj izliječenih od koronavirusa od početka pandemije do sada 108 osoba. Na liječenju u KBC-u trenutno se nalaze tri pacijenta, dok je 12 oboljelih na kućnom liječenju.

image
U centru grada nakon popustanja epidemioloskih mjera uvedenih zbog koronavirusa poprilicno je zivo.
 
Vlado Kos/Cropix

Prema podacima dežurnih službi koji su danas ujutro (16. svibnja 2020. godine) pristigli u Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, smanjen je i broj osoba u samoizolaciji, s 54 prethodnog dana na samo 19. Dobra je vijest da ni jedan novi kontakt nije stavljen pod tu mjeru, kao i da su svi u samoizolaciji poštivali pravila ponašanja. Prilikom tri provjere policija je te osobe zatekla kod kuće, navodi se u priopćenju.

Vukovarsko-srijemska i dalje 'korona free' županija

Vukovarsko-srijemska županija i dalje je "korona free" županija, javili su iz tamošnjeg stožera.

- U Vukovarsko-srijemskoj županiji epidemiološka situacija je stabilna. Županija je već osamnaesti dan bez novooboljelih osoba od COVID-19, te tako ukupan broj oboljelih i izliječenih osoba i dalje 40.

U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1677.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 49 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19, stoji u priopćenju.

Karlovačka županija bez novih slučajeva

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba, javili su iz županijskog stožera.

- Jučer je testirano 38 osoba i svi pristigli nalazi su negativni. Ukupno je testirano 2161 osoba. Danas će ih biti testirano oko 50. Tri osobe nalaze se pod mjerama samoizolacije. U karanteni Grabovac nalazi se jedna osoba, navodi se u priopćenju.

26. travanj 2024 06:54