StoryEditorOCM
RegionalGLOBALNO MISLI

Lokalno djeluj i snosi osobnu odgovornost - održana eko akcija čišćenja obale i podmorja u Vrsima!

Piše Toni Perinić/Vrški glasnik 
29. svibnja 2021. - 22:44

"Globalno misli, lokalno djeluj i snosi osobnu odgovornost", snažna je i ekološki osviještena poruka koju su odaslali volonteri s druge po redu eko – akcije u Vrsima, a kojoj su se ove godine pridružile i ekipe RK sveti Roko Bibinje i Crvenog križa Zadar unutar inicijative „Crveni križ u plavom okviru“. Volonterskoj akciji se odazvao veliki broj djece s roditeljima i mladih, a na „zov prirode“ je odgovorilo i nekoliko gostiju iz inozemstva koji su se zatekli na odmoru u Vrsima te kao odgovorni i savjesni pojedinci, odlučili pomoći Vršanima u njihovoj hvalevrijednoj misiji. Čišćenju Vrške prirode su uz brojne volontere, prionuli i članovi Športsko – ribolovnog kluba Vrsi koji su se pobrinuli za uvale sa sjeverne strane mjesta do kojih je jedino moguće doći s brodicama.  

- Ove godine smo u suradnji s Općinom Vrsi organizirali ovu akciju čišćenja podmorja i priobalja.  U akciju su uključeni volonteri Crvenog križa, djelatnici Općine Vrsi, stanovništvo Općine Vrsi i ronioci, rekao je na početku akcije Šime Lisica, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar i dodao kako je Vrška eko – akcija prva u ovoj godini za članove njihovog društva. 

- „Crveni križ u plavom okviru“ je naša tradicionalna akcija, prva ove godine zbog prijašnjih epidemioloških mjera. Hrvatski Crveni križ provodi akcije na području cijele Dalmacije i Istre, a akcije se odvijaju jednom ili dva puta godišnje. Ronilački klub sveti Roko iz Bibinja već nas godinama prati i podržava u našim incijativama i ovim putem im se zahvaljujem, ističe Lisica.         

Program akcije je započeo okupljanjem na glavnoj rivi gdje su volonteri raspoređeni na više lokacija po cijelom mjestu dok je desetak ronioca iz RK sveti Roko Bibinje zaronilo ispod morske površine u potrazi za otpadom kojeg u more odlažu neodgovorni pojedinici. Našlo se tu starih guma od auta, bojlera, maski za ronjenje, a kako kažu – iznenađeni su malom količinom pronađenog otpada što sugerira kako su Vršani i njihovi gosti civilzirani i savjesni. 

- Na dosadašnjim akcijama skupili bi jedan do dva velika kontejnera otpada, sve ovisi od mjesta do mjesta, a znalo se naći i velikog krupnog otpada kao što su ostaci automobila, štednjaci i slično. Mogu reći kako se otpad masovno smanjuje što se tiče mora i podmorja jer se eko – akcije održavaju redovno pa se Jadran donekle očistio od smeća, zaključuje ravnatelj Lisica, a s njegovom tezom o smanjenju otpada slaže se i suorganizator akcije, Šime Stojak koji još dodaje kako se akcija iduće godine možda neće održati. 

- Moram istaknuti kako je pronađeno jako malo otpada i ispod mora i na obali što je pohvalno za naše mještane i posjetitelje. Bitno je naglasiti kako se počela mijenjati svijest kod ljudi, a to je iznimno pozitivno za razvoj turizma i za samu prirodu koja nas okružuje. Nadam se kako iduće godine također neće biti otpada što znači da više neće imati smisla organizirati volonterske akcije, ustvrđuje Stojak. 

Nakon uspješno provedene akcije, na glavnoj rivi je organiziran zahvalni ručak za sve sudionike. Plemenita misija je ispunjena, a nadamo se kako će uistinu akcija iduće godine biti nepotrebna.

19. travanj 2024 23:18