StoryEditorOCM
RegionalLOV NA ZNANJE

Lovačko društvo "Benkovac": U projekt uključeni mlađi lovci, cilj je ojačati njihove kompetencije iz lova i lovnog turizma

Piše Branko BOŽIĆ
26. studenog 2020. - 19:02

Na prostoru grada Benkovca provodi se realizacija značajnog i nadasve hvale vrijednog investicijskog projekta. Riječ je o projektu koji nosi naziv "Lov na znanje", vrijednom 1.155.802 kuna. Njega su pokrenuli zajednički i implicirali prema EU fondovima čelnici Benkovačke Lovačke udruge Benkovac, te Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije-AGRRA-e. Konkretno, projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije, točnije iz njezinog strukturnog i investicijskog fonda. Ako sve bude teklo po zacrtanom planu i programu, njegova provedba bi trebala potrajati do 3. travnja 2022 godine.

Što se pak tiče navedenog projekta, u dosadašnjem periodu u njegovu realizaciju aktivno se je uključilo 30-tak lovaca. Riječ je o mlađoj populaciji, koja je vidno iskazala želju i zainteresiranost glede novih spoznaja i saznanja. Njima će se ojačati njihove kompetencije te proširiti im znanje i vidike ne samo iz lova i lovnog turizma, već dakako i međusektorske suradnje. Koliko je projekt zanimljiv i svrsishodan, pokazuje podatak da se u njegovu implementaciju iz dana u dan prijavljuje sve veći broj zainteresiranih i to unatoč pandemiji COVIDA-19. Nastavni dio organiziran je putem radionica  po grupama, u prostoru lokalnog Centra za podršku udrugama u Benkovcu, naravno uz striktno provođenje epidemioloških mjera. Nažalost, određeni broj  starijih lovaca odustao je zbog straha za vlastito zdravlje od COVIDA-19. Unatoč tome više nego dobro se radi na terenu, kazuju nam koordinator za međusektorsku suradnju Karlo Martin Kalcina i voditeljica projekta Ivana Mamić te objašnjavaju:

- U dosadašnjem tijeku projekta, koji je krenuo na samom početku mjeseca travnja, održane su radionice na temu motivacije, komunikacije, poslovnih vještina, ocjenjivanja trofeja i osnova kinologije. Na tom tragu polaznicima je edukaciju iz oblasti kinologije održao poznati međunarodni lovno-kinološki sudac Branimir Šakić, dok je o segmentima ocjenjivanja trofeja divljači predavanje održao licencirani ocjenjivač Ivan Cvitković. U narednom periodu ako nam epidemiološke prilike dozvole, planira se održati niz zanimljivih tečajeva kao što su prva pomoć, informatika, talijanski jezik, tečaj fotografije te program socijalnog uključivanja koji sadrži module -  Zakonodavni okvir, Bio svijet flora i fauna, Etno eno i gastro ponuda, Marketing i Umrežavanje.

 - Konačni cilj ovog projekta je uz ostalo povećanje zapošljivosti i mogućnosti za zapošljavanje osoba na području grada Benkovca razvojem specifičnih, stručnih znanja i socijalno-interpersonalnih vještina te razvojem i provedbom "po mjeri" izrađenih programa.  Kroz provedbu projekta kreirat će se nova profesionalna figura pod nazivom "Lovni animator" međunarodne vrijednosti 8 ECVET. Ako nam se pak pojača nazočnost koronavirusa, spremni smo da nastavu i prezentaciju provodimo online po grupama, ističu Karlo Martin Kalcina i Ivana Mamić. Njih dvoje na posljetku pozivaju sve lovce s prebivalištem na području grada Benkovca i pripadajućih naselja, da se uključe u ovaj za sve polaznike besplatan projekt, i da u konačnici budu svi zajedno dionici ove zanimljive i dragocjene projektne priče. Za one koji se odluče, više informacija za sudjelovanjem mogu se obratiti na mail voditeljice projekta: ivana.mamic@agrra.hr ili pak u prostorije Lovačke udruge Benkovac.

27. travanj 2024 13:05