StoryEditorOCM
RegionalLIČKI PODUZETNIK NE DA MRKIJA I BRUNDU

Macola: 'Neka mi kažu što treba i napravit ću im hotel A kategorije'

Piše Zlatko Šimić /Jutarnji list
1. svibnja 2019. - 23:18
macola-medvjed

Medvjedi koji se drže u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici bit će premješteni u sklonište Udruge Velebit Kuterevo kada se osiguraju uvjeti za sigurno premještanje i daljnje držanje životinja, a postupak je već u tijeku.

Ova vijest koju su jučer Hini potvrdili iz Državnog inspektorata i Ministarstva poljoprivrede objavljena je dan nakon što su Prijatelji životinja priopćenjem podsjetili da je novim Zakonom o zaštiti životinja od početka godine zabranjeno držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima.

O ovoj novoj mogućnosti premještaja je Orešković prvi put čuo od nas. - Nemam pojma o čemu govorite, nisam dobio nikakvu obavijest o premještaju medvjeda i budite sigurni da svoje ljubimce Mrkija (11) i Brundu (11), koje sam odgojio na dudu otkako su im lovci ubili majke, ne mislim davati ni u kakav premještaj. Pogotovo ne u Kuterevo gdje prema mojim spoznajama medvjedi gladuju, imaju puno lošiji smještaj, nedavno im je jedan i pobjegao, a i odstrijelili su jednog zbog neprimjerenog ponašanja volontera - rekao nam je Macola.

Kako doznajemo, do inicijative o premještanju došlo je nakon brojnih nepravilnosti koje su prijavljivali Prijatelji životinja po dosad registriranim i neregistriranim privatnim zoološkim vrtovima u kojima se drže razne životinje.

Privatni zoo

Macola kaže kako je upoznat s novim zakonom i zato je još lani podnio zahtjev za izgradnju privatnog ZOO-a po svim uvjetima kako ih taj zakon definira.

- Ne tražim ništa više nego da mi kažu koje uvjete koje moram zadovoljiti i ja ću za svoje Mrkija i Brundu napraviti i hotel A kategorije ako je potrebno. Bazene već imaju, podzemne apartmane za hlađenje 0po ljeti, ako treba nastamba s balkonom, ja ću je sagraditi. Samo neka mi odgovore što treba. A što se tiče zaštite prava životinja, već sutra ću pokrenuti inicijativu za osnivanje udruge Lički medvjed - zaključuje Macola.

26. svibanj 2024 12:37