StoryEditor
RegionalVIRANI U MAĐARSKOJ

Mađari će ostati broj jedan po turističkim dolascima na Vir, ali će rasti i po noćenjima

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
2. ožujka 2020. - 14:55

Mađari su na otoku Viru godinama već standardni broj jedan po turističkim dolascima, pa su Virani na međunarodnom turističkom sajmu Utázas 2020. u Budimpešti deveti put uzastopno predstavljali turističku ponudu i ljepote otoka Vira. Direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić i voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina našli su se u mađarskoj metropoli na poznatom terenu.

- Odradili smo sjajnu prezentaciju otoka u suradnji s našim uredom Hrvatske turističke zajednice u Budimpešti i direktoricom Ivanom Herceg te zamjenicom veleposlanika Republike Hrvatske Vesnom Njikoš Pečkaj. Privukli smo pažnju brojnih mađarskih turističkih novinara i medijskih kuća. Njima Vir, uostalom, nije nepoznata destinacija - kaže direktor Liverić. Mađari tako otok percipiraju kao egzotičnu jadransku destinaciju okupanu morem i suncem s vrhunskom gastronomskom ponudom i cijenjenim vinima, kao i idealnom izletničkom destinacijom koju vrijedi doživjeti u šetnji ili na biciklu.

- Svi pokazatelji govore kako će Mađari ostati broj jedan po dolascima, a rast će i po noćenjima na otoku. Interes je zaista ogroman, pogotovo nakon poslova koje smo odradili tijekom sajma. Već bi u proljeće trebali ubrati plodove našeg dugogodišnjeg rada - napominje Liverić kako Vir ove godine očekuju novu rekordne brojke gostiju iz Mađarske. Virani su zato gostovali kod Andrije Pavlekovića u izravnom prijenosu u Hrvatskoj kronici na mađarskoj državnoj televiziji, a pored Mađara koji su obilazili štand Vir turizma, najveći interes su pokazali Vojvođani s kojima je još od ranije uspostavljena odlična suradnja. Liverića i Čulinu posjetio je Ivan Đoković, potpredsjednik Autonomne Pokrajine Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam. Đoković je virsku turističku delegaciju pozvao u Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti na Vojvođansku večer, gdje su Liverić i Čulina bili u društvu veleposlanika Hrvatske Mladena Andrlića, savjetnice u Veleposlanstvu Maje Rozenzweig Bajić i direktorice Herceg.

- Proveli smo ugodnu večer, a složili smo se kako i dalje trebamo razvijati naše marketinške aktivnosti na području Mađarske uz pomoć i suradnju HTZ-a i Veleposlanstva RH - dodao je Liverić. Prisutnost u Budimpešti je od velikog značaja za Vir i virski turizam, jer su mađarski turisti tijekom 2019. godine ostvarili 22.098 dolazaka, ili 20 posto od svih dolazaka stranih gostiju (najbolji na otoku) te 168.231 noćenja, ili 14,5 posto od ukupnih noćenja turista iz inozemstva (Mađari su treći, iza Slovenaca i Nijemaca). Prosjek od 7,61 noćenja Mađara nije među najvišima na otoku, pa postoji prostor da se on poveća raznim outdoor aktivnostima izvan ljetne špice, o čemu su već pisali mađarski blogeri i turistički novinari.

- Mađari žele turističkom doživljaju pridružiti cikloturističke i razne druge aktivnosti vezane uz putovanja i doživljaje, što je vrhunska prilika za promociju naših komparativnih prednosti kada je u pitanju ukupni doživljaj destinacije. Upravo zato smo posebnu pažnju posvetili turoperatorima, agencijama, predstavnicima medija te brojnim mađarskim vlasnicima kuća na Viru, koje naravno uvijek zanima što se događa na otoku - zaključuje Liverić, napominjući kako je 43. budimpeštanski turistički Utázas stasao u najznačajniju manifestaciju Hungexpoa.
       
 

item - id = 1006669
related id = 0 -> 1158185
related id = 1 -> 1157988
16. siječanj 2022 19:59