StoryEditorOCM
RegionalOSUŠILA SE VLAGA

Mali arsenal služi i kao početna točka koja šalje posjetitelje u obilazak fortifikacijskog prstena Zadra

Piše L.B.
21. kolovoza 2018. - 23:00
mali_arsenal13-280318

- Zbog sanacije stropa koju je izazvala vlaga, Mali arsenal se zatvorio samo na dva dana, 1. i 2. svibnja 2018., te ponovno otvorio svoja vrata posjetiteljima koji s velikim zanimanjem posjećuju ovu kulturnu ustanovu – naveli su iz Narodnog muzeja Zadar.

Mediji su u svibnju izvještavali o velikoj vlazi i opadanju žbuke koja se pojavila u tek obnovljenom Malom arsenalu, no u ovom odjelu Narodnog muzeja sanacija je napravljena u najkraćem roku i on je otvoren cijelo ljeto.

- U ljetnim mjesecima broj posjetitelja naraste na 100, a među njima su najčešći Poljaci, Česi, Slovaci, Amerikanci…  Kroz virtualni vremeplov posjetitelji mogu naučiti o zadarskoj prošlosti, o čemu državljani SAD-a pokazuju najveće zanimanje. U večernjim satima ima najviše posjeta jer tad dolazi do izražaja cjelovit vizualni doživljaj zgrade izvana i multimedije u njezinoj unutrašnjosti – navela je Antonija Klaić iz zadarskog Narodnog muzeja.

U Malom arsenalu, zvanom „multimedijsko čudo“, posjetitelji se mogu educirati gledajući projekciju 3D koja se nalazi na podu i simbolički prikazuje vizualizaciju gradskih zidina kroz četiri vremenska razdoblja: 1. stoljeće, 1250. – 1450., 1530. – 1797. i 1869. – 1943. Također mogu steći znanja korištenjem dva multitouch ekrana. Na ekranima se nalaze aplikacije koje prezentiraju sadržaj kroz kratke interakcije (kviz, slagalice) te nude mogućnost opširnijeg iščitavanja za one koji žele znati više. Kviz se sastoji od puno slika i spajanja s antičkim i srednjovjekovnim građevinama.

Mali arsenal služi kao početna točka koja šalje posjetitelje u obilazak fortifikacijskog prstena Zadra  gdje imaju priliku upoznati staru jezgru grada uz pomoć mobilne aplikacije „Zadar Walking Guide“. Nakon što posjetitelji s upaljenom aplikacijom obiđu svih 15 „skrivenih“ lokacija u sat i pol vremena i aplikacija im o tome izda potvrdu, ostvaruju jednokratnih 50 posto popusta na ulaznice u Narodnom muzeju Zadar, Arheološkom muzeju Zadar, Muzeju antičkog stakla i Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju Zadar.

Mali arsenal ljeti je otvoren sedam dana u tjednu, od 8,30 do 12,30 sati, te od 18 do 22 sata.

05. svibanj 2024 01:51